Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Bewust bereikbaar zijn helpt tegen stress
Arbeidsomstandigheden

Bewust bereikbaar zijn helpt tegen stress

onbereikbaar

Bijna een kwart van alle werknemers is regelmatig buiten kantooruren bereikbaar voor collega’s of klanten via telefoon, e-mail of WhatsApp. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Vaker stilstaan bij de vraag waarom dat zo is, kan helpen bij werkstress en ziekteverzuim.

Altijd bereikbaar voor het werk is 23 procent van de werkenden, iets meer (24%) geeft vaak, maar niet altijd gehoor of respons. Vooral managers zijn vaak buiten de ‘normale’ werktijden te bereiken. Driekwart van hen kunt u ook buiten kantoortijden bellen, mailen of appen. Ook leraren en andere werknemers met een pedagogisch beroep zijn dan in meerderheid nog bereikbaar (zes op de tien). Werknemers in de zorg en techniek trekken de streep tussen werktijd en vrije tijd wat scherper. Vier op de tien is bereikbaar buiten kantoortijden.

Opleiding, leeftijd en contract

Hoe goed werknemers te bereiken zijn, hangt ook af van opleiding, leeftijd en contract. Hoogopgeleide werknemers ouder dan 45 jaar zijn buiten werktijden het beste te bereiken voor werkgerelateerde zaken. Jongeren tot 25 jaar met een lage en middelbare opleiding zijn met respectievelijk 53 en 51 procent volgens de onderzoekers ook vaak beschikbaar. Mannen zijn vaker dan vrouwen bereikbaar: 50 tegenover 45 procent.

Morele verplichting

Hoogopgeleiden met een vast contract zijn met 51 procent duidelijk beter bereikbaar buiten kantoortijden dan hoger opgeleiden met een flexcontract: 42 procent is dan niet meer te bereiken. Lager opgeleide flexwerkers zijn met 47 procent wat beter bereikbaar voor werk op ongebruikelijke tijden dan lager opgeleiden met een vaste baan.

Hoger opgeleid, beter bereikbaar

Laagopgeleiden geven vaker dan hoogopgeleiden aan dat ze ‘altijd’ bereikbaar zijn buiten hun werk om: 26 tegen 20 procent. Het aandeel werknemers dat aangeeft ‘vaak’ buiten werktijd bereikbaar te zijn, neemt toe met het onderwijsniveau: van de laagopgeleiden is 19 procent vaak voor hun werk bereikbaar in eigen tijd, van de hoogopgeleiden is dit bijna 30 procent.

Moet dat echt?

De constante aandacht die digitale communicatiemiddelen van ons brein vragen, gaat ver. Meer dan de helft (62%) van de ongevallen in de Verenigde Staten zijn gerelateerd aan het gebruik van smart phones en andere digitale communicatiemiddelen. Bij ons is dat niet veel anders. De angst om iets te missen (foma), en het gemak waarmee digitale boodschappen bij ons binnenkomen (dda) zijn belangrijke oorzaken van technostress en infobesitas. Teveel informatie die tegelijk binnenkomt. En technostress is een vorm van werkstress die snel stijgt in de top-10 van ziekmakers.

Verwachtingspatroon

Als er iets is wat ons stress bezorgt bij digitaal werken, is dat wel onze drang om te voldoen aan het verwachtingspatroon. Dat we overigens vaak zelf hebben gecreëerd. Want we denken dan wel dat we die werkmail in het weekend moeten lezen. Maar hebben we dat eigenlijk ooit met onze leidinggevende afgesproken? Of voelen we ons gewoon aangesproken door de mails en apps die we op zaterdagavond krijgen?

Maak duidelijke digitale afspraken

Als er iets is dat digitale stress kan tegengaan, zijn het duidelijke afspraken. Met onze baas, met onze collega’s, en, ook met onze huisgenoten. Spreek bijvoorbeeld af om de avondmaaltijd zonder mobiele telefoon naast je te gebruiken. Tijd voor aandacht voor elkaar, de (digitale) buitenwereld moet maar even wachten.

Respecteer de netiquette

Zijn die afspraken er eenmaal, dan is het belangrijk dat iedereen ze ook respecteert. Schakel af tijdens vrije tijd, dan blijft die tijd ook echt vrij. Doe dat ook op belangrijke zakelijke contactmomenten, zoals vergaderingen, besprekingen etc. Wie zakelijk en privé veel contacten heeft, gebruikt twee aparte toestellen (of aparte SIM-cards) en zet het ene toestel uit wanneer hij of zij bereikbaar is op het andere. Ook belangrijk: bekijk de bestaande afspraken zo nu en dan opnieuw. Werken ze nog? Moet er wat af of bij?

Meer informatie?

Kijk de ‘7 tips voor stressvrij digitaal werken’ nog eens na.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid