Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Blijft u toch maar een dagje thuis…
Gezonder werken

Blijft u toch maar een dagje thuis…

Je ziek melden met een slechts een verkoudheid is al jaren ‘not done’. Wie zich niet lekker voelt, is daarom op zijn minst ‘grieperig’. Maar ook in die schaamlap begint nu de klad te komen, blijkt uit onderzoek van payroller Tentoo onder ruim duizend werknemers. Toch melden steeds meer mensen zich bij hun huisarts met verschijnselen die lijken op de ‘echte’ griep. Wat te doen? Flink zijn en doorwerken, of verstandig zijn en uitzieken?

Nederland wordt al ruim een maand geteisterd door de jaarlijkse griepepidemie. Toch meldt driekwart van de werknemers met ziekteverschijnselen zich niet ziek. Volgens Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo vrezen werknemers met griepklachten niet alleen de reactie van hun leidinggevenden, maar ook de toorn van collega’s die het werk van de zieke moeten overnemen.

Werkbonus

Een andere redenen voor dit de kop op stekend ‘presenteïsme’ zouden zijn dat Nederlanders doorzetters zijn die zich niet laten kennen bij een griepje. Een duidelijke meerderheid van 62 procent van de ondervraagden denkt bovendien dat werknemers eerder ziek naar hun werk zullen gaan als de werkgever een bonus toekent voor laag ziekteverzuim. Overigens: expliciet vragen naar de oorzaak van het verzuim mag niet. In Nederland geldt het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Ook op het werk is privacy een belangrijk grondrecht. Daarom mag de leidinggevende niet vragen wat de medewerker mankeert of wat de oorzaak daarvan is.

Oorzaak ziekte blijft prive

Natuurlijk mag een werknemer vrijwillig gegevens over de ziekte verstrekken, maar u mag die dan niet registreren. Een werkgever mag ook niet verzoeken om een lijst in te vullen waarin om medische informatie wordt gevraagd, zoals over de ziektegeschiedenis of medicijngebruik. En een zieke verplichten om de hele dag thuis te blijven mag ook niet. Al deze beperkingen gelden ook voor een medewerker of casemanager van een commercieel verzuimbureau. Alleen een bedrijfsarts, of een professional die onder verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts werkt, mag dergelijke vragen stellen.

Verspreiding

Volgens het RIVM heeft doorwerken met griep weinig invloed op het verspreiden van het virus. Wie besmet is met influenza, is al besmettelijk voordat hij zelf de eerste symptomen ervaart. Wel waarschuwt het instituut dat werknemers in de zorg eerst met hun werkgever moeten overleggen wanneer zij weer aan het werk gaan, of aan het werk blijven met ziekteverschijnselen. Werken met zieke mensen geeft meer gevaar op besmetting.

Gevolgen presenteïsme

Het grootste probleem van doorwerkende zieken is dan ook niet besmettingsgevaar, maar de kwaliteit van hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van Ronald Moerbeek uit 2016 naar de gevolgen van presenteïsme. “Het gevolg van aanwezigheid op het werk bij ziekte is productieverlies. Productiviteitsverlies bij presenteïsme komt voort uit het opnieuw moeten uitvoeren van een taak, trager werken door de ziekte of medicijnen, het niet kunnen uitvoeren van een taak of verminderde communicatievaardigheden tijdens het werk.”

Lagere productiviteit…

“De totale aan gezondheid gerelateerde kosten van bedrijven wereldwijd wordt geschat op 150 miljard euro per jaar. Van deze kosten komt 63 procent voort uit het verlies van productiviteit door aanwezigheid op het werk bij ziekte. De overige 37 procent is samengesteld uit de kosten van medische behandelingen, absenteïsme en handicaps (Hemp, 2004)”, zo schrijft Moerbeek.

… en meer herstelkosten

Overigens richt Moerbeek zich in zijn studie niet per se op degenen die zich met griepachtige klachten toch naar hun werk slepen. Vooral de mensen die blijven doorwerken met een slepende ziekte veroorzaken hogere herstelkosten. “Presenteïsme bij chronische ziekten lijkt relatief meer geld te kosten dan andere niet chronische gezondheidsproblemen.”

Verzuim stabiel

Sinds 2006 is het verzuim onder werknemers vrij stabiel: het jaarcijfer varieert tussen 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het ziekteverzuim met 3,8 procent het laagst. In 2016 bedroeg het ziekteverzuim gemiddeld 3,9 procent. De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Leeftijd, en vooral ook zeggenschap over de eigen manier van werken hangen samen met een lager verzuim.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid