Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases Bouw pakt duurzame inzet serieus aan
cases

Bouw pakt duurzame inzet serieus aan

Persoonlijk ontwikkelbouwwerk

Steeds meer bedrijven in de bouw- en infrasector maken werk van duurzame inzetbaarheid, in de hoop dat werknemers gezond de eindstreep halen. “Fitte, vitale en betrokken werknemers zorgen voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit’’, zegt HR-adviseur Annemarie Bakker van infrabouwer Van Gelder op Cobouw. Ook familiebedrijf Roelofs vertelt over inspanningen om mensen gezond met pensioen te laten gaan.

Opgewekte collega’s van de buitendienst die tijdens een trainingsdag fysieke belasting op een yogamatje liggen: Bakker kon een brede glimlach niet onderdrukken toen ze een foto van dit tafereel onder ogen kreeg. “Terwijl ze van te voren nog tegen me zeiden dat ze echt niet op zo’n matje zouden gaan liggen. Ze waren aanvankelijk nogal sceptisch”, aldus Bakker.

Training fysieke belasting

Van Gelder, een familiebedrijf met ruim 1.200 werknemers, realiseert boven- en ondergrondse infrastructuur. Een groot deel werkt in de buitendienst en doet fysiek zwaar werk. Deze medewerkers kregen de mogelijkheid een training fysieke belasting te volgen. Daarbij leerden ze niet alleen hoe je op de juiste manier moet tillen om fysieke klachten te voorkomen, er werd ook aandacht geschonken aan thema´s als gezonde voeding en slapen.

Duurzame inzetbaarheid hoog op agenda

Van Gelder heeft duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda staan en investeert daarom graag in de gezondheid van medewerkers, zegt Bakker. “Wij geloven in fitte, vitale en betrokken werknemers. Het is weliswaar lastig meetbaar, maar het is wetenschappelijk bewezen dat investeren in gezondheid van werknemers enorm loont.’’

Gratis check-up

Van Gelder besloot in 2017 serieus werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Het bedrijf wilde graag dat alle medewerkers inzicht zouden krijgen in hun eigen gezondheid, in de vorm van een health check. Een deel van het personeel valt onder de cao Bouw & Infra en kwam daardoor sowieso al in aanmerking voor een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA), een gratis check-up van werk en gezondheid bij Volandis, het kennisinstituut voor duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra.

Stilstaan bij eigen leef- en werksituatie

Onderdeel van een DIA is een preventief medisch onderzoek, de PAGO. Het is een moment voor elke werknemer om stil te staan bij zijn eigen leef- en werksituatie, waarbij werknemers inzicht krijgt in de mogelijkheden die er vanuit de sector zijn om veilig, gezond en met plezier te werken. Voor de werknemers die niet onder deze cao vallen, heeft Van Gelder ook een health check aangeboden. Het resultaat viel eerlijk gezegd niet mee, aldus Bakker. “Veel mensen zijn fit, maar niet gezond. Een voorbeeld? Iemand heeft wel een goede conditie, maar heeft een te hoge bloeddruk.’’

‘Van Gelder komt in beweging’

Om maximaal in te zetten op duurzame inzetbaarheid, heeft het bedrijf de slogan ‘Van Gelder komt in beweging’ in het leven geroepen. Belangrijkste doel is dat medewerkers in goede gezondheid de pensioengerechtigde leeftijd halen. Naast een goede gezondheid wordt ook aandacht besteed aan vakkennis en vaardigheden, werkplezier, motivatie en betrokkenheid én een goede balans tussen werk en privé. Van Gelder is gestart met twintig ambassadeurs die vervolgens collega’s konden stimuleren hiermee verder aan de slag te gaan.

‘Kom zelf ook met ideeën’

Flessen frisdrank hebben plaatsgemaakt voor een fruitkistje, verder doen collega’s mee aan jaarlijks terugkerende hardloop- en fietsevenementen. Bakker: “Wij proberen werknemers te stimuleren ook zelf met ideeën te komen. Zo heeft iemand uit eigen beweging een bootcamp verzorgd. Dat zijn mooie initiatieven. Duurzame inzetbaarheid is immers niet alleen een verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van de werknemer”.

Levensfasebeleid

Duurzame inzetbaarheid is anno 2020 onderdeel van het bedrijfsbeleid bij Van Gelder, ook wel ‘levensfasebeleid’ genoemd: beleid waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Bakker probeert het onderwerp regelmatig onder de aandacht van het personeel te krijgen. Medewerkers krijgen een keer per kwartaal een nieuwsbrief over dit thema, inclusief tips & tricks.

Blijven communiceren

Bakker: “Je moet het belang ervan blijven herhalen. Informeren, maar ook prikkelen. Verder proberen we tijdig signalen op te vangen als het met een werknemer niet zo goed gaat. Denk aan rugklachten, maar ook geldzorgen of het verlies van een dierbare. Als bedrijf proberen we iemand te helpen, zonder betuttelend te willen zijn. We houden van korte lijnen naar onze medewerkers en snel schakelen met hulpinstanties als de problematiek hierom vraagt. Communiceren met je medewerkers is heel belangrijk.’’

Sociale component bij Roelofs

Veel bedrijven zijn al jarenlang met duurzame inzetbaarheid bezig zonder dat ze het zelf eigenlijk door hebben, zegt Katja Mackus van Roelofs uit Den Ham. “DIA en PAGO, een vierdaagse werkweek, deeltijdpensioen: ze vallen er allemaal onder.” Roelofs, met een hoofdvestiging in Den Ham, telt zo’n 280 werknemers. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling en realisatie van infrastructurele werken. Mackus: “We zijn een familiebedrijf, dus die sociale component is bij Roelofs altijd al prominent aanwezig geweest.”

Blij met dag minder

Als het nodig is, benadert Roelofs werknemers die het op welke manier dan ook zwaar hebben voor een gesprek. Het gaat niet alleen om mensen met fysieke klachten: het gaat ook om werknemers met mentale problemen of financiële zorgen. Mackus: “We proberen ze te helpen en eventueel een alternatief te bieden. Neem iemand met een fysiek zwaar beroep: wil hij of zij gezond de eindstreep halen, dan kan het zinvol zijn een vierdaagse werkweek aan te bieden. In eerste instantie reageren ze vaak terughoudend, maar ze krijgen een proefperiode. Niks moet, het is vrijwillig. Achteraf zijn ze vaak blij dat ze een dag minder zijn gaan werken”.

(Lees het hele artikel op Cobouw)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : cases, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid