Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Breekijzers voor het glazen plafond
Achtergrond

Breekijzers voor het glazen plafond

De arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland is gestegen van 55% in 2003 naar 59,9% in 2013. De doorstroom van vrouwen naar hogere functies en managementbanen laat echter nog te wensen over. Het aandeel vrouwen in de top steeg van gemiddeld 19,7 procent vorig jaar naar 20,1 procent dit jaar. Reden te meer om eens aantal bewezen succesfactoren op een rij te zetten die de arbeidsparticipatie van vrouwen helpen verbeteren.

Uit onderzoek in maart 2014 van bureau Grant Thornton blijkt dat senior managementfuncties negen van de tien keer door een man worden bekleed. Daarmee neemt Nederland binnen Europa de laagste positie in. Van de 85 grote bedrijven in Nederland hebben 32 bedrijven nog geen enkele vrouw in de top. Er zijn in 2014 slechts 4,7% vrouwelijke bestuurders werkzaam in de Raad van Bestuur.

Toch zijn er wel degelijk ook instrumenten en bewezen succesfactoren die een positieve bijdrage leveren aan de arbeidsparticipatie van vrouwen. Een overzicht.

Overweeg een voorkeursbehandeling
Op grond van de Wet gelijke behandeling mag een werkgever natuurlijk geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen in zijn werving en selectie. Toch is een voorkeursbehandeling voor vrouwen in bepaalde gevallen wel toegestaan.

Een aardig praktijkvoorbeeld betreft een technische universiteit die een aantal vacatures voor een ontwikkelingstraject alleen openstelde voor vrouwen. Deze voorkeursmaatregel is door de universiteit ingevoerd omdat er sprake zou zijn van een achterstandssituatie voor het vrouwelijk wetenschappelijk personeel.

Neem de juiste maatregelen
Werkgevers kunnen de arbeidsparticipatie van vrouwen verhogen door op organisatieniveau die juiste maatregelen te treffen. Om de in- en doorstroom van vrouwen te stimuleren, is het bijvoorbeeld van belang dat organisaties zich er bewust van worden dat in de dagelijkse praktijk processen kunnen spelen waardoor mannen en vrouwen ongelijke kansen hebben. Ook al staat het formele organisatiebeleid gelijke kansen voor mannen en vrouwen voor.

Ken de oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken bekend voor de beperkte doorstroom van vrouwen naar topposities. Deze oorzaken zijn grofweg gelegen op drie niveaus: het macro-economische en sociaal-culturele niveau, het organisatieniveau en het persoonsniveau. Bekijk hier alle oorzaken.

Laat vrouwen meer uren werken
Sommige werkgevers zijn er enorm bij gebaat als de vrouwelijke medewerkers die in deeltijd werken, dat wellicht net wat meer uren zouden willen doen. Uit onderzoek blijkt dat er 8 instrumenten en 6 succesfactoren zijn om vrouwen te stimuleren om meer uren te gaan werken.

Meer tips om het ‘glazen plafond’ te doorbreken
Bedrijven kunnen dikwijls meer doen dan ze zelf denken om vrouwen gelijke kansen te bieden. Als bij uw bedrijf weinig vrouwen solliciteren, kijk dan eens kritisch naar de manier van werven en selecteren. En als vrouwen vaak blijven steken in de lagere functies of in het middenmanagement, ga dan eens te rade bij uw werknemers en bij de sleutelfiguren in uw loopbaanbeleid.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Competentiemanagement, Langer werken, Politieke besluitvorming, Tools, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid