Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Breng de bureauzitters meer in beweging
Gezonder werken

Breng de bureauzitters meer in beweging

We zitten gemiddeld 10 uur op een werkdag. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en ook een vroege dood. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Hoe krijgt een werkgever zijn ‘zittende’ medewerkers in beweging?

Werkgevers hebben een belangrijke rol in het stimuleren van beweging tijdens een werkdag. Een werkgever kan zorgen voor een werkomgeving die werknemers uitnodigt of zelfs verleidt tot bewegen. Dat is ook wel nodig, zoals de Factsheets Zitten tijdens werk op arbo-online laten zien. Ook in de organisatie van het werk liggen kansen.

Hoe verleid je werknemers tot meer bewegen?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lanceerde begin mei de campagne ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap’. In deze campagne is er volop aandacht voor lichamelijke onderbelasting op het werk, oftewel te veel zitten en te weinig bewegen. Breng je het grootste deel van de werkdag zittend door? Beweeg dan elk half uur!

Werken aan een beweeglijke werkomgeving

Wat kan de werkgever veranderen in de werkomgeving, waardoor werknemers gestimuleerd worden meer te bewegen?

 • Bied een omgeving aan die uitnodigt om tijdens het werk minder te zitten of meer te bewegen.
 • Kies voor meubilair om zitten te kunnen afwisselen met staan zoals zit-stabureau’s en zit-stavergadertafels (eventueel met rugsteun).
 • Schaf een aantal alternatieven voor de gewone bureaustoel aan, zoals:
  • bureaufietsen om dynamisch werken te stimuleren en de bovenbeenspieren te activeren;
  • een wiebelkruk of zitbal voor een actieve zithouding
 • Promoot het gebruik van trappen in plaats van liften met bestickering, posters, flyers en e-mails.
 • Ga wandelend overleggen, in groepjes van hoogstens 3 mensen. Een van jullie maakt aantekeningen van het overleg, of gebruikt een dictafoon / opnamefunctie smartphone.
 • Plaats apparaten zoals een printer, maar ook prullenbakken, ver van de werkplek zodat je steeds een stukje moet lopen om ze te gebruiken.

Actief blijven, ook tijdens de pauzes

Hoe faciliteer en stimuleer je een een actieve invulling van pauzes? Denk bijvoorbeeld aan lunchwandelen, tafeltennis, fitness, darten, etc. Plannen en mogelijkheden genoeg, nu moeten ze nog worden uitgevoerd. Denk daarbij hieraan:

 • Inventariseer onder werknemers welke behoefte en belangstelling er is.
 • Richt een fitnessruimte in.
 • Stel middelen voor tafeltennis, darten, sjoelen, etc., bijvoorbeeld in de kantine beschikbaar.
 • Sta flexibele werktijden toe, zodat er mogelijkheid is voor een lunchwandeling .
 • Bied lunchzakjes voor de lunchwandeling aan.
 • Vervang (een deel van de) zitplekken in de kantine door statafels. Vaak gaan mensen dan ook vanzelf wel een stukje lopen.
 • Zorg voor een douche- en kleedruimte, om het voor werknemers makkelijker te maken om met de fiets naar het werk te komen en tussendoor te sporten. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten.
 • Plaats het koffiezetapparaat ver van de werkplek af, zodat men even moet lopen voor koffie of thee.

Hoeveel zit je?

In combinatie met de hierboven genoemde middelen is het ook goed om aandacht te besteden aan bewustwording. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een testje ‘hoeveel zit jij?’ Gebruik een app met een competitie-element of met beloningen om medewerkers te stimuleren om zitten vaker af te wisselen met staan en lopen. Met zo’n app kan je een challenge organiseren met medewerkers. Bijvoorbeeld de ‘10.000 stappen-challenge’ of ‘plank-challenge’.

Tip! Check in een keer alles rond de werkplek thuis met de grondig vernieuwde Werkplekchecker!

Voordelig abonnement sportschool

Nog een populair middel om medewerkers gezonder te laten leven is een abonnement bij een sportschool aanbieden. Sluit, in overleg met werknemers(vertegenwoordiging), een voordelig sportabonnement bij een lokale sportschool af voor medewerkers of compenseer hen gedeeltelijk voor sportkosten.

En niet onbelangrijk: Geef zelf het goede voorbeeld!

Nog meer tips voor beweging terwijl je zittend (thuis)werkt? Check dit artikel!

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid