Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Brengt massaal testen ons terug naar normaal?
Langer werken

Brengt massaal testen ons terug naar normaal?

Het ministerie van Volksgezondheid is bezig met de ontwikkeling van een coronatestbewijs. Wie negatief test, krijgt tot 48 uur na de test meer vrijheden. Om bijvoorbeeld naar het werk, de concertzaal, het theater of een kapper te gaan.Het kabinet heeft nog geen definitief besluit genomen over het plan. Maar diverse ministers en werkgeversvereniging VNO-NCW zouden er ‘serieus’ mee bezig zijn. Ook een invoerdatum staat nog niet vast.

Een van de voorwaarden is uitbreiden van de testcapaciteit. Die moet uiterlijk eind april omhoog naar 400.000 testen per dag bij mensen zonder coronaklachten. Eerder was het gebrek aan testcapaciteit nog een achilleshiel. Dit probleem is goeddeels verholpen. Daarbij wordt momenteel gewerkt aan het instellen van sneltesten voor sociale activiteiten en het onderwijs. Hiervan zouden er volgens VNO-NCW 20 miljoen per maand nodig zijn. Als iedereen zich elke 2 dagen laat testen voordat hij of zij naar school, werk, winkels, horeca of andere evenementen gaat, zou dat kunnen zorgen voor een netto-daling van het aantal besmettingen.

Plan in 2 fasen

In de eerste fase van het plan gaan winkels beperkt open voor klanten op afspraak (‘private shopping’), met een maximum aantal personen per vierkante meter. Die maatregelen zijn aanvullend op de al langer bestaande anderhalf meter- en mondkapjesregels. Kappers en andere contactberoepen kunnen weer aan de slag met een 1 klant per 10 vierkante meter en een verplicht deur-, registratie – en triagebeleid. Met soortgelijke maatregelen moeten ook sommige horecagelegenheden, zoals terrassen en restaurants weer open kunnen. In fase 2 van het plan gaat meer open voor mensen met een negatief testbewijs.

Mes snijdt aan twee kanten

VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. Volgens voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW snijdt het mes aan twee kanten. Er ontstaat zo meer zicht op het aantal besmette mensen. En de economie kan weer wat verder open, dat is gunstig voor de mentale gezondheid van veel mensen. De werkgeversorganisaties staven hun stelling met onderzoek uitgevoerd door KPMG.

Veel belangstelling

Voor de eerste proeffestivals en -concerten van Fieldlab Evenementen blijkt enorme belangstelling te bestaan. Meer dan 90.000 mensen hebben zich in februari ingeschreven voor 4 proeven in maart. Bij alle proefevenementen moeten bezoekers een negatieve uitslag van een coronatest tonen. Aan de deur vinden temperatuurmetingen plaats en, steekproefsgewijs, een sneltest.

Testcapaciteit achter de hand hebben

Volgens David Ikkersheim, arts en partner bij KPMG Health, helpt het opschalen van de testcapaciteit niet alleen om het aantal besmettingen te verminderen. Het is volgens hem ook handig om testcapaciteit achter de hand te hebben zodra nieuwe mutaties optreden. Hij wil daarom ook dat mensen zichzelf thuis kunnen testen, zonder een arts te raadplegen.

Geef ons perspectief!

De werkgevers vinden dat het coronabeleid na bijna een jaar veel meer moet focussen op de mentale gezondheid, economie en banen, en ook op de perspectieven voor jongeren en toenemende kansenongelijkheid. De vraag of, en hoe lang onze samenleving deze situatie nog aankan moet in kabinetsbeslissingen meer worden meegenomen. Aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Overal om je heen hoor, lees en zie je dat mensen dit niet langer meer trekken. Dit plan is in het belang van ons allemaal’, aldus Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-NederlandPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid