Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Burn out hoort er (echt) niet bij!
Arbeidsomstandigheden

Burn out hoort er (echt) niet bij!

te lang doorwerken

Burn out. Hoe meer aandacht jullie eraan geven, hoe groter de kans dat we het krijgen. Dat lijkt, kort door de bocht gesteld, de conclusie van een onderzoek dat zorgverzekeraar Anderzorg hield onder duizend millennials vorig jaar. Hoe serieus nemen de veelbesproken twintiger-dertigers het probleem zelf? Of hoort een burn out bij het werkende leven?

Vrij serieus, zo blijkt uit het onderzoek waarover arbeidspsycholoog Tosca Gaakeer – Gort publiceerde op LinkedIn Pulse. Bijna de helft (42%) is bewust bezig om een burn out te voorkomen. Maar ook vindt ruim een derde (38%) het normaal om een burn out te krijgen en is 15 procent door de vele aandacht juist bang om een burn out te krijgen. Dat de media-aandacht het bewustzijn beïnvloedt blijkt ook uit dit ervaringsfeit: meer dan een kwart van de ondervraagden (27%) denkt dat ze in het verleden een burnout heeft gehad, maar wisten toen niet wat het was. Een krappe helft van 47 procent verwart de verschijnselen met overspannen zijn.

‘Hoort erbij’

Hoewel de meeste millennials vinden dat ze zelf ook wat moeten doen om een burn out te voorkomen, lijken ze bij eerste signalen niet meteen in actie te komen. Ruim de helft (58%) van de ondervraagden geeft zelfs aan dat psychische vermoeidheid gewoon bij onze moderne manier van werken en leven hoort. En hoewel acht op de tien millennials weleens kampt met geestelijke of lichamelijke vermoeidheid, geeft bijna de helft (46%) aan geen actie te ondernemen; het gaat vanzelf wel weer over.

Hersteltijd

Wat is dan eigenlijk stress en burn out, en hoe onderscheidt het zich van overspannen zijn door ‘het even (flink) druk te hebben’? Teveel stressreacties in te korte tijd betekent dat ons lichaam niet snel genoeg kan bijkomen van de adrenaline die elke stressende gebeurtenis of stressor onvermijdelijk geeft. Vechten, vluchten of bevriezen zijn de standaardreacties op elke stressor en als je er teveel van krijgt in (te) korte tijd, zegt het lichaam: stop. Die zelfbeschermende stop-reactie kan allerlei vormen aannemen, van dagenlang slecht of niet slapen via een grieperig gevoel tot en met een hartaanval of beroerte.

Let op deze signalen

Meestal zijn er verschillende signalen dat het lichaam ‘vol’ begint te raken met stressoren, en dat er meer tijd nodig is om die te verwerken, zodat de balans tussen energievreters en energiegevers weer terugkomt. Uit meerdere onderzoeken komt de volgende top-vijf van klachten die – met name maar niet alleen bij jongeren ‑ duiden op burn out:

  1. Piekeren / Zich zorgen maken: 85 procent
  2. Sneller geïrriteerd raken: 80 procent
  3. Opgejaagd / Rusteloos gevoel: 79 procent
  4. Slechter concentratievermogen: 78 procent
  5. Lichamelijke klachten: 75 procent

Belang werkgever bij burn out

Hebben deze klachten mogelijk te maken met het werk, dan vindt driekwart van de millennials het de verantwoordelijkheid van de werkgever om er iets aan te doen. En werkgevers hebben er zelf ook zeker belang bij maatregelen tegen burn out. Het gemiddeld aantal verzuimdagen door werkstress lag in 2007 nog op 24 dagen per uitgevallen werknemer. In 2016 steeg dit naar 30 dagen. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van TNO. Bedenk dan dat een verzuimdag de werkgever gemiddeld 250 euro kost, waarbij nog de kosten van een vervanger komen.

Preventie is goedkoper

Gezien de hoge kosten die burn-out en langdurige stress met zich meebrengen, is preventie van groot belang. Het begeleiden van een werknemer die burn-out dreigt te raken, is meestal slechts zo’n 5 procent van de kosten van uitval door burn-out. In kaart brengen van risicofactoren kan een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van burn-out; het geeft een werknemer en werkgever handvatten om gericht de oorzaken van spanningen aan te pakken.

Risico’s voor jongere werknemers

Hoewel hoge werkdruk in het onderzoek van TNO wordt genoemd als grootste veroorzaker van stress (58%), zijn er nog veel andere stressfactoren op de werkvloer. Vooral hoge verwachtingen die men zichzelf oplegt (41%), een gebrek aan begrip en ondersteuning voor andere manieren van werken bij collega’s en management (36%) en onvoldoende balans tussen werk en privé (34%) zorgen ervoor dat professionals spanning ervaren. Maar waarom zijn vooral jongere werknemers gevoelig voor deze factoren, en voor de burn out die ze kunnen veroorzaken?

Grensbewaking noodzakelijk

Veel jonge medewerkers weten nog niet precies waar ze goed in zijn, en wat hun grenzen zijn. Hun sociale vaardigheden zijn nog niet genoeg ontwikkeld om voldoende bescherming te kunnen bieden. Hierdoor hebben ze een zwak centrum, dat onvoldoende weerstand biedt aan veeleisende leidinggevenden, klanten en oudere collega’s. Hun gedrag lijkt daardoor flexibel, maar dat is het niet. Jongeren worden door deze misvatting dagelijks over hun grenzen geduwd met alle schadelijke gevolgen van dien. Arbo Unie roept werkgevers op om de jongere werkgeneraties adequaat te ondersteunen. Zij hebben vooral behoefte aan feedback en hulp bij hun professionele ontwikkeling. Ze moeten zich leren wapenen, hun drijfveren leren kennen en begrijpen waarom ze de dingen doen die ze doen.

Oplossing burn out is maatwerk

En dat is het begin van uw hoogstpersoonlijke langetermijnoplossing tegen een overdosis stress die leidt tot een burn out. Je leert iets van elke stressvolle ervaring. Lichaam en geest leren beter omgaan met de situatie waarin je gestrest raakte. Zodat je deze omstandigheden de volgende keer dat je weer in die situatie dreigt te komen beter en eerder herkent. Je bent dan beter voorbereid, en als je erin slaagt om minder of niet gestrest te raken voelt dat als een overwinning. Met hetzelfde gelukzalige gevoel dat ontstaat bij een overwinning, of andere blije gebeurtenis. Zo kan stress in bepaalde drukke omstandigheden leiden tot beter leren plannen, of eerder ‘nee’ leren zeggen tegen teveel werk tegelijk.

Herken de situaties

Dat inzicht in stressvolle omstandigheden krijg je niet zomaar, want het verschilt voor elk mens. De situaties herkennen waarin overbelasting dreigt is daarom de eerste stap bij beter omgaan met stress. Wie eraan begint, kan het beste een dagboek bijhouden en op te schrijven wat je aan het doen bent wanneer de eerste stressverschijnselen zich voordoen. Een lastig project of gesprek voorbereiden? Iets nieuws moeten bedenken? Teveel verzoeken tegelijkertijd?

Preventieve grensbewaking

Dan volgt de grensbewaking. Waaronder: op tijd stoppen met de stressy activiteit, voordat je weet: hier kan mijn lichaam niet meer tegen. Train lichaam en geest op uithoudingsvermogen. Loopgroepen, fietsgroepen, sportscholen, wellnessklinieken, mindfulness, yoga: de mogelijkheden zijn inmiddels legio. De kunst is om uit te vinden wat het beste werkt voor jou.

Wat doen aan de oorzaken

Kijk dan naar de oorzaak, of oorzaken van de stress bij jou. Die wegnemen, of aanpassen betekent meestal dat je langer kunt doorwerken zonder teveel stressreacties. Betere werkplanning, minder afleidingen, striktere scheidingen tussen taken en afspraken zijn oplossingsrichtingen die vaak werken. Maar niet bij iedereen, en zeker niet op dezelfde manier. Wat wel werkt, en hoe blijft een kwestie van zelf uitproberen…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid