Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Comfort zone wordt keurslijf … of toch niet?
Anders werken

Comfort zone wordt keurslijf … of toch niet?

Op de deadline voor het inleveren van dit tekstje lees ik uit anonieme bron: ‘Je bent het bangst voor de dingen die je niet kent. Een heel herkenbaar statement voor velen van ons. Toch jammer.

Het betekent immers dat je jezelf het inslaan van nieuwe wegen, het opdoen van nieuwe (leer)ervaringen, het ontwikkelen van onvermoede talenten, het creëren van nieuwe competenties, het uitbreiden van je vrienden- en kennissenkring, het kennisnemen van andere culturen en gebruiken, et cetera, ontzegt. Comfort zone wordt keurslijf. Hoezo ‘anders werken’?

Doorbreek de ‘macht der gewoonte’
Anders werken suggereert een beweging in een bepaalde richting. Dat is nog niet zo simpel. Nieuwe ervaringen opdoen is vaak niet genoeg om mensen in beweging te krijgen. We spreken over ‘de macht der gewoonte’, maar wat voor ‘macht’ is dat eigenlijk? Het suggereert een gevoel van veiligheid dat zeker in de bedrijfspraktijk lang niet altijd is waar te maken. Wat we daar zien, is een steeds hoger tempo van veranderingen op alle denkbare terreinen met elke aanpassingsproblematiek van dien. Hoe groter de noodzaak tot anders werken, hoe groter ook de weerstand om er daadwerkelijk vorm en inhoud aan te geven lijkt het wel.

Ontwikkeling begint met wantrouwen
Kortom, het is ook in de bedrijfspraktijk een mooie uitdaging om een bijdrage te leveren aan het in beweging brengen van mensen. Het HR-vak, waar ik in werk, biedt daarvoor talloze aanknopingspunten. Laat ik er twee noemen die we binnen Philips hebben ontwikkeld. De eerste is het E-miles-concept. Haalt u nog eens de laatste paar functioneringsgesprekken terug. En dan met name het moment waarop u aangeeft dat u eens wilt spreken over training & opleiding, voorsorterend op een mogelijk volgende uitdaging. Was de onmiddellijke reactie niet iets in de trant van: ‘Hoezo, doe ik het niet goed dan?’

E-milesconcept
Alertheid op die veranderende omgeving en wat dat van jezelf vraagt, bewustwording van het feit dat je je voortdurend moet blijven ontwikkelen, juist omdat het je uit je comfort zone duwt, vormde de voedingsbodem voor het ontwikkelen van het E-miles-concept. Dat concept heeft de charme van de eenvoud: iedere medewerker ontvangt 1000 E-miles als individueel recht. Die 1000 miles kunnen worden ingezet, geruild, tegen een aantal ‘producten’ die je op weg helpen in je ontwikkeling: je kunt seminars bezoeken, coachingsgesprekken aanvragen, capaciteiten- en employabilitytesten doen, workshops volgen. Met maar één doel: wees je bewust van jezelf en het belang van ontwikkeling. Anders denken, anders werken. Je toekomst maak je zelf!

Sociale innovatie
Anders werken op individueel niveau verrijk je door daarbij ook het organisatieniveau te betrekken. Daarmee noem ik het tweede aanknopingspunt: anders werken via sociale innovatie. We zijn op zoek naar vernieuwende vormen van (samen)werken om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Het proces waarlangs we dat vormgeven, is de dialoog- en overlegvorm met veel van onze stakeholders: medezeggenschap, vakorganisaties, externe deskundigen en onze eigen medewerkers. Voor ons is deze procesaanpak in zichzelf al een manifestatie van anders werken: zoeken naar verbinding op thema’s waarvan we gezamenlijk vinden dat die ons een stap verder brengen.

Koerskaarten en ‘active aging’
Inmiddels werken we langs vier lijnen deze reis verder uit: flexibiliteit, employability, health & well-being en vertrouwen & verbinden. Kenmerk van de aanpak is experimenteren: projecten binnen deze thema’s tot bloei laten komen, bij voorkeur samen met onze medewerkers. We zetten in op dialoog coaching en ontwerpen koerskaarten, we investeren in work-life balance gerichte workshops (‘Balans maak je samen’), en organiseren viral leadership events. We stellen ons de vraag hoe we ‘active aging’ in de werkomgeving gestalte kunnen geven, en zijn daarnaast actief op zoek naar wat we van anderen kunnen leren. Ik noemde al experimenteren en de metafoor van de reis: niet alles lukt en de (eind)bestemming is niet precies geduid. Vrij naar de eerste regels van dit stukje: we kennen onze bestemming niet, maar we zijn bepaald niet bang. Ook niet om fouten te maken.

Kracht van dialoog
Wat we vooral ervaren hebben, is de kracht van de dialoog. Met het individueel of collectief horen van mensen en hen laagdrempelig in de gelegenheid stellen om bij te dragen aan het vraagstuk, bijvoorbeeld dat van ‘anders werken’, erkennen en waarderen we niet alleen de mening van anderen; het biedt tegelijkertijd een geweldige bron van inspiratie voor ieder die daarnaar op zoek is.

Hans Dijkman is hoofd HR Philips Benelux

Deze blog werd eerder gepubliceerd in ‘PAMFLET 2.NL Anders Werken’ een uitgave van Sinds 1883 – uitgevers, Leiden. Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsrelaties, Blog, Competentiemanagement, Langer doorwerken, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid