Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Complimenteren over het hoe, niet over het wat…
Blog

Complimenteren over het hoe, niet over het wat…

Steeds met elkaar in gesprek blijven over de manier waarop het gaat, en wat dat oplevert. Voor het bedrijf, en ook voor de medewerker. Dat klinkt als een goed uitgangspunt van Het Nieuwe Beoordelen. Auteur en organisatie-adviseur Jacco van den Berg blogt over een van de nuttiger instrumenten bij dat continu met elkaar in gesprek blijven: het gedragscompliment. In maart leest u er meer over, als u zijn nieuwe boek Het Nieuwe Beoordelen, focus op talent aanschaft.

Iedere medewerker heeft behoefte aan persoonlijke waardering voor het werk dat hij doet, zeker als daar een positieve ontwikkeling in waar te nemen is. Een compliment geven is ook belangrijk als je wilt dat iemand zijn positieve gedrag herhaalt. Wel moet het compliment specifiek zijn. Met een compliment als: ‘dat heb je goed gedaan’ kan de ontvanger niet veel.

Gemeend en specifiek

Een gemeend compliment over een specifiek aspect van een prestatie wordt dan ook vaak als een warme douche ervaren. Het toont aan dat bijvoorbeeld een leidinggevende (de complimentgever) oog en oor heeft voor het functioneren van zijn medewerker.

Prestatiecompliment maakt lui …

Een experiment met kinderen die een puzzel moesten maken, leerde dat kinderen die een prestatiecompliment kregen (‘dat heb je snel gedaan’), in de tweede ronde voor een makkelijker te maken puzzel kozen. Zij dachten: “ik kan puzzelen, dat heb ik net gehoord, dan moet ik dat nu weer waarmaken. Dat is eenvoudiger met een makkelijker puzzel.”

Gedragscompliment prikkelt

Kinderen die in de eerste ronde complimenten over hun gedrag en/of het proces kregen (‘je begint bij de hoekjes, mooi, zo ontstaat er een systeem’ of, ‘wat goed dat jij om hulp vroeg’) kozen in een volgende ronde voor een moeilijker puzzel. Ze hadden een compliment gehad over de manier waarop ze de oplossing bereikten (hun gedrag). Dus dachten ze: dan ga ik dat gedrag herhalen. Omdat deze kinderen iets hadden geleerd over een manier van puzzelen die kennelijk goed is, kozen zij voor een moeilijker vervolgopdracht. Zij dachten: “kom maar op, op deze manier is er geen puzzel die ik niet aan kan, ik begin gewoon bij de hoekjes”. De kinderen hadden geleerd welk gedrag succes heeft in de ogen van anderen, waardoor zij dat gedrag vaker gingen inzetten.

Drijfveren

Complimenten zijn belangrijke drijfveren om goed te blijven presteren en geven energie om door te blijven gaan. Medewerkers die nooit complimentjes krijgen, kunnen gefrustreerd en onzeker worden. Doordat zij nooit van iemand horen of zij hun werk wel of niet goed verrichten, kunnen zij aan zichzelf gaan twijfelen.

(HR-Base, HNWBlog)



Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:



Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid