Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
8
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Computer nummer 1 kan het nog veel beter
Gezonder werken

Computer nummer 1 kan het nog veel beter

bevlogenheid

Hoe zorg je ervoor dat hard werken niet heel veel extra moeite hoeft te kosten? Hoe blijf je tijdens je werk beter en makkelijker geconcentreerd? Kan dat zelfs in een (warme) kantoortuin? Doe één ding zeker niet: multitasken.

Hoe richt u uw werk zo in dat u er productiever van wordt? Kan de werkinrichting daar ook nog iets in betekenen? En maakt het uit wat u doet wanneer u even pauzeert? Op die vragen heeft NS-medewerker Brigitte Spee van NS Leercentrum en Brainworks.nu een duidelijk antwoord: wat je doet tijdens werk en pauze maakt heel veel verschil.

Rust betekent: rust

“De ene onderbreking is de andere niet”, aldus Spee. “Een kop koffie halen, een praatje maken of even uit het raam staren – dat zijn momenten van echte ontspanning. Het brein gaat in de default-stand en kan zich weer opladen. Maar ga je tijdens rustmomenten toch weer achter die computer zitten, dan probeer je te multitasken, en voor het brein is dat onmogelijk. In plaats daarvan gaat het snel wisselen tussen taken en dat is heel slecht voor onze productiviteit.”

Breinvriendelijk werken

Mensen gezonder en productiever laten werken. Dat is al langer een doel van de Nederlandse Spoorwegen. Maar sinds kort ligt er een vervolgvraag: hoe maak je het werk breinvriendelijk? Productiviteit door het juiste gebruik van je hersenen. Het is een onderwerp waar Spee zich de laatste jaren in heeft verdiept. Waarbij zij zich de vraag stelt: is onze werkomgeving ideaal voor ons brein? Het antwoord is nee. Iedere keer dat je een mailtje hoort binnen floepen, krijg je een shot dopamine. Dan duurt het zeker tien minuten voor je je weer kunt concentreren.”

Kantoortuin grootste vijand

Ook zonder Outlook en Facebook blijft ons brein beperkt inzetbaar. Want veel kantoormedewerkers zitten in een grote kantoortuin. Niet verstandig, zo’n kantoortuin, vind Spee. “Ik hoor jonge mensen klagen dat ze de hele dag met oortjes in zitten te werken, en dan ook nog eens tegenover steeds weer nieuwe collega’s. ‘Ik kan net zo goed in het kantoor aan de overkant gaan zitten’, zeggen ze. Ouderen zijn mogelijk nog ontevredener. Want met het klimmen der jaren wordt het steeds lastiger om je af te sluiten voor omgevingsgeluiden.”

Plek moet passen bij het werk

De oplossing? Best lastig. “Thuiswerken is prima voor lange concentratieperiodes. Maar je mist de mogelijkheden om te ontspannen en te sparren met collega’s. Een andere oplossing is: ieder zijn eigen kamertje. Daar kiezen de neurowetenschappers voor, die hoef je niet uit te leggen hoe een brein werkt. Maar dan mis je wel de collegiale interactie. Ik zou zelf kiezen voor kamers met vijf tot zeven mensen die samen werken aan hetzelfde thema of project. Gaat er een lang bellen, dan moet dat in een aparte ruimte.”

Alles-Best-Test

Niet alleen Spee houdt zich op de afdeling HR van de NS bezig met de vraag hoe je medewerkers gezonder en productiever krijgt. “Onze medewerkers kunnen vrijwillig deelnemen aan onze Alles-Best-Test”, zegt Marcus Hoen, Manager ELC Fit Preventie bij NS. “Die is gebaseerd op gevalideerde vragenlijstmodules als de Work Ability Index en het WEB-model van Schaufeli en Bakker.” Deelnemers krijgen vragen over hun gezondheid en werkbeleving en directe terugkoppeling volgens de stoplichtmethodiek. “We zien dat dit mensen in beweging brengt”, zegt Hoen.

Prettige omgeving

Terug naar het brein. Want dat heeft ook behoefte aan een prettige omgeving. “Daarom besteden we veel aandacht aan kleur en materiaalgebruik”, zegt Hoen. “Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat mensen geen last hebben van telefonerende collega’s. Die geluiden moeten dus goed worden geabsorbeerd. Ons hoofdgebouw wordt binnenkort verbouwd. Tijdens de besprekingen met de architect hebben wij breinvriendelijk werken dan ook zwaar laten meewegen.”

(Platform Over Het Nieuwe Werken, Arbo-online)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid