Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Corona benadrukt belang van soft skills
Anders werken

Corona benadrukt belang van soft skills

een goed tweegesprek

Afgestudeerd, met het diploma van een goede opleiding op zak? Amper 5 jaar geleden was dan je kostje wel gekocht. Goede banen lagen voor het oprapen. Corona heeft daar definitief een einde aan gemaakt. Niet alleen kennis is noodzakelijk voor duurzame inzet in een goede baan. Weten hoe je die kennis het beste kunt gebruiken is essentieel geworden.

Die boodschap komt glashelder over in het artikel ‘Soft Skills No Longer Enhance Your Candidacy For A New Job’ van Dawn Graham op Forbes. Ze beschrijft de eerste werkweken van Martin, een jong, veelbelovend talent. De eerste weken zoog hij alle benodigde kennis in zich op die hij nodig zou hebben in zijn nieuwe baan. Begeleid door een ervaren collega zou hij de klanten goed zelfstandig kunnen helpen. Toen kwam de coronacrisis. Alles werd ineens anders. Martin kon zich moeilijk aanpassen. Collega’s konden hem ook niet echt helpen, zij waren zelf op zoek naar andere manieren om de klanten te helpen. Martin bleef aarzelen. Het werk stapelde zich op, en de klanten werden steeds ontevredener.

Soft skills essentieel voor duuzame inzet

Kritisch denken, probleemoplossend vermogen, creatief omgaan met de mogelijkheden, goede communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden. Dat zijn, algemeen omschreven, de soft skills die nu essentieel zijn voor inzetbaarheid. Zegt Graham, en ze baseert zich op een onderzoek van het gerennomeerde Gallup. Meer dan 90 procent van de ondervraagde hoofddocenten aan universiteiten en werkgevers noemt deze soft skills belangrijker dan de kennis opgedaan tijdens de studie of opleiding. Daarmee zijn soft skills van leuk extraatje gegaan naar essentieel voor vrijwel elke baan.

Wat dit betekent voor de arbeidsmarkt

En dat heeft grote gevolgen voor iedereen die (ander) werk zoekt, betoogt Graham. Ze noemt 5 gevolgen die de hoge vlucht van soft skills nu hebben op de arbeidsmarkt. Enkele zijn wel bekend, zoals de regel ‘je volgende baan bestaat nu nog niet’ en ‘de machines nemen het technische werk over’. Meegaan met de nieuwe technische mogelijkheden is ook een leefregel die iedereen met ambities voor duurzame inzetbaarheid inmiddels wel kent.

Over EQ als belangrijkste soft skill

Interessanter is de nadruk die de auteur legt op emotionele intelligentie of EQ als essentiële soft skill voor de nabije toekomst. Dat inzicht in je eigen emoties, inclusief hoe je reageert op onverwachte gebeurtenissen, gekoppeld aan datzelfde inzicht bij anderen is essentieel voor relatiemanagement. En dat opbouwen en onderhouden van goede (werk- of professionele) relaties met anderen is weer essentieel voor een succesvolle carrière, en dus ook voor duurzame inzetbaarheid. Zegt Graham terecht. Net zo terecht is haar treurnis over het feit dat we, met alle communicatie op afstand van nu, een belangrijke leerweg om dat EQ aan te scherpen hebben afgesneden.

Blijven werken aan EQ; diep luisteren

Aan EQ moet je blijven werken. Door je bloot te stellen aan verschillende (soorten) mensen in diverse omstandigheden, en door te reflecteren op je eigen gedrag en dat van anderen. Door te oefenen in diep luisteren, een techniek waarbij je eigen (voor)oordelen opzij zet en je zo veel mogelijk openstelt voor wat de ander echt bedoelt en beleeft. Niet alleen wat iemand zegt, maar het ‘hoe’ van de boodschap is dan minstens zo belangrijk. En daarmee lijkt EQ de belangrijkste soft skill te worden. En ook de lastigste om goed te beheersen in deze drukke en warrige tijd. Zeker als iedereen op afstand van elkaar zit.

3 Manieren om soft skills te trainen

Toch zijn goed ontwikkelde soft skills meer dan noodzakelijk voor duurzame inzetbaarheid. Ze zijn zelfs essentieel, is de boodschap van Graham. En ze noemt 3 manieren waarop iemand zijn soft skills kan verbeteren.

1} Oefen met iets waar je weinig ervaring in hebt.

Stap uit je comfort zone, en zoek de spreekwoordelijke ‘uitdaging’ op waar je flink de zenuwen van krijgt. Dat kan op 2 manieren. Probeer om beter te worden in wat je al kunt. Zoals amateursporters die zich laten coachen door professionals. Of zoek iets op wat je helemaal niet kunt, of nog nooit hebt gedaan. Dat doet pijn, maar zonder pijn kan je niet groeien, aldus Graham.

2} Trek lessen uit de pandemie.

Iedereen heeft flink gebruik moeten maken van zijn improvisatietalent en aanpassingsvermogen dit jaar. Virtueel werken hebben we moeten leren, inclusief systeembeheer en nieuwe vormen van communicatie. Put moed uit dat adaptieve vermogen voor toekomstige veranderingen, lijkt de boodschap van Graham. Je kunt meer dan je denkt, inclusief je aanpassen op snel veranderende omstandigheden.

3} Zoek nieuwe uitdagingen.

Om dat adaptieve vermogen vast te houden is het verstandig om te blijven zoeken naar nieuwe situaties en omstandigheden waarop je je moet aanpassen. Grijp op het werk elke mogelijkheid aan om iets nieuws te leren, een nieuw project of nieuwe klant. Even zonder werk? Doe vrijwilligerswerk, help mensen in de buurt of wijk die in de problemen zitten door de lockdown. Zoek je eigen ‘gaatje’ in de markt op, en probeer dat zelf, liefst met de hulp van anderen, in te vullen.

Zò blijf je de robots voor!

Goede adaptieve vermogens en getrainde emotionele intelligentie zijn volgens Graham de soft skills die het lastigst zijn na te bootsen door robots, met hun kunstmatige intelligentie. Wie zich daarop concentreert bereidt zichzelf het beste voor op een onzekere toekomst, is haar boodschap. Die brengt ze met grote urgentie over in dit artikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Rendement op arbeid, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid