Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Culturele ambassadeurs nodig voor quantumsprong
Anders werken

Culturele ambassadeurs nodig voor quantumsprong

Vogels van divers pluimage kunnen met creatievere oplossingen komen dan eenheidsworsten. Creatievere oplossingen zorgen voor meer doorbraken op nieuwe markten, met andere producten en diensten dan de concurrenten. Maar dat werkt niet als een organisatie zomaar wat mensen met verschillende achtergronden bij elkaar zet. Er zijn culturele ambassadeurs nodig.

Sujin Jang, lector Organisatiekunde bij de bekende managementopleiding INSEAD heeft onderzocht wat culturele ambassadeurs zijn, en hoe u ze het beste kunt inzetten. Ze schreef er 2 artikelen over in de Harvard Business Review. Het artikel dat we hier bespreken, ‘The Most Creative Teams Have a Specific Type of Cultural Diversity’ gaat in op het fenomeen cultureel ambassadeur. Het andere artikel, ‘Cross-Silo Leadership’ plaatst het begrip in een ruimere context, bedoeld om een verandering in de hele organisatie te bewerkstelligen. Zeker de moeite waard als u daarmee bezig gaat.

Echt iets anders vinden

Divers samengestelde teams zijn beter in staat om met iets echt nieuws te komen. Een echt andere aanpak, een creatieve combinatie waar gelijk(er) gestemde mensen niet zo snel op zullen komen. Of er onder groepsdruk niet zo snel mee naar buiten durven komen. Het opmerkelijke is dat deze groepsdruk ook een probleem kan zijn in een divers samengesteld team. En dat komt dan vooral door de hoeveelheid verschillende opvattingen en (tegengestelde) meningen bij mensen van diverser komaf.

Interactie bevorderen

Volgens Sujin Jang zijn culturele ambassadeurs in multiculturele teams juist daarom onmisbaar. Zij kunnen bruggen slaan tussen de teamleden, en dat is nodig om de voordelen van diversiteit te benutten en de valkuilen (waaronder te sterke groepsdruk) te vermijden. Culturele ambassadeurs moeten dat volgens Sujin Jang vooral doen door interactie te bevorderen tussen de verschillende culturen in multiculturele teams. Maar wie zijn culturele ambassadeurs, en hoe gaan ze te werk?

Culturele ambassadeurs, wie zijn dat?

Jammer aan het artikel is dat Sujin Jang weinig zegt over dat laatste aspect, hoe culturele ambassadeurs creativiteit bevorderen tussen al die vogels met verschillende veren. Wel heeft haar artikel veel te melden over wie cultureel ambassadeur kan zijn. Ze onderscheidt twee soorten. De culturele insiders hebben ervaringen opgedaan met meerdere culturen die aanwezig zijn in het team. Ze hebben bijvoorbeeld een tijdje in Nederland gewerkt, in Marokko of Egypte, en in de Verenigde Staten. In een team met mensen die (ook) in deze landen hebben gewerkt of er hebben gewoond kunnen ze makkelijker culturele verschillen overbruggen. Ook zijn er culturele outsiders, met ervaringen in andere culturen en landen die niet aanwezig zijn in het team.

Subtiele werkwijze nodig

Volgens Sujin Jang maakt het niet zoveel uit of de ambassadeur een culturele insider of outsider is. Ze gebruiken hun ervaringen met werken en leven in verschillende landen om de verschillen in opvattingen en werkwijzen tussen de teamleden makkelijker te overbruggen. Insiders kunnen daarbij makkelijker vergelijkingen maken met de andere cultuur (‘o, dat doen ze in X zo’). Outsiders informeren vaker bij teamleden uit andere culturen hoe dat daar gaat, of wat zij daarvan vinden. Zij nemen veel minder snel aan dat iedereen X zo ziet, of doet. Deze culturele outsiders zijn net zo effectief bij het overbruggen van verschillen in werk- of zienswijze, stelt Jang. Beiden kunnen het team een flinke creatieve impuls geven.

Hoe werkt de culturele kruisbestuiving?

Zelfs mensen met ervaringen uit ‘maar’ een of twee verschillende landen of regio’s kunnen de creativiteit flink stimuleren. Stelt Sujin Jang, en natuurlijk baseert ze dit op eigen onderzoek. Toch zou het artikel aan kracht hebben gewonnen als ze die conclusies onderbouwde met wat voorbeelden. Van ambassadeurs die vogels van verschillend pluimage met tactisch optreden dichter bij elkaar hebben gebracht, en zo de creatieve kruisbestuiving op gang lieten komen. Verder dan een schets van de omstandigheden waaronder dit proces het beste kan verlopen (het team moet ervoor open staan en zich co-operatief opstellen) komt de auteur niet in dit artikel.

Verstandelijke en emotionele hoogspanning

Jammer, want culturele ambassadeur zijn gaat niet vanzelf. Het vraagt veel verstandelijke en emotionele inspanning, zoals Sujin Jang zelf constateert. Mogelijk uit eigen ervaring. Wie er toch meer over wil lezen, kan het eerste deel van het andere artikel, ‘Cross-Silo Leadership’ van Sujin Jang doornemen. Hierin staan enkele voorbeelden van culturele ambassadeurs bij grote bedrijven, en hoe ze verschillende onderdelen passend in verbinding hebben gebracht.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling, Tools
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid