Stelling
"Beleid op diversiteit en duurzame inzet hebben niets met elkaar te maken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Cyberpesten is bijna tè makkelijk
Arbeidsomstandigheden

Cyberpesten is bijna tè makkelijk

cyberpesten

Pesten in deze thuiswerktijd? Dat is er niet minder op geworden. Opnames maken van uitglijders tijdens videovergaderingen en die monteren, beeld en geluid even uit om met je favoriete collega te roddelen over die sukkel. Mogelijkheden voor cyberpesten zijn er genoeg, en ook de aanleidingen zijn niet verminderd tijdens de coronacrisis. Wat doe je eraan?

Hoeveel mensen precies worden gepest blijft een goed bewaard bedrijfsgeheim. Ook recent onderzoek van PW. laat geen duidelijke uitkomsten zien. Maar de cijfers lopen uiteen van een half miljoen tot ruim 2 miljoen, in een onderzoek van het CNV. Naar verhouding kan het gaan om 1 werkende op elke 8, tot een kwart van de 10 miljoen werkende mensen in Nederland. Het leidt tot 900 miljoen euro per jaar aan onnodig doorbetaald ziekteverzuim, berekent TNO.

De grens van de grap

Veel mensen bagatelliseren het probleem, denken dat pesten net zoiets is als plagen en dat je daar als volwassen mens soms maar even ‘tegen’ moet kunnen. Maar wat voor de één grappig is, kan voor de ander pijnlijk zijn. Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer noemt het pesten als steeds dezelfde persoon het doelwit is. Het kan dan gaan om roddelen, iemand buitensluiten, bespotten of iemand met opzet het werk heel moeilijk maken. Bijvoorbeeld door informatie achter te houden, waardoor je wel bijna een fout moet maken.

Cyberpesten makkelijker bij thuiswerk

Volgens Willemse wordt er wel degelijk meer gepest nu de helft van de werkenden mensen langdurig thuiswerkt. Het dagelijks contact tussen collega’s is afgenomen, en dat laat ruimte voor allerlei vormen van ongewenst gedrag. Je ziet non-verbaal minder goed hoe iemand erbij zit, loopt of staat. En daardoor kan je minder goed inschatten wat momenteel (nog) wel en niet gepast is. Tel daar de frustratie bij veel mensen door het blijvende thuiswerken bij op, plus onzekerheid over werk en baan, en het ongenoegen met veel andere lockdown-maatregelen. Zit je dan ook nog met het hele gezin langdurig dicht op elkaar de hele dag, dan zoeken angsten en frustraties een makkelijke uitweg.

Anonieme uitlaatkleppen

Cyberpesten is makkelijker dan wanneer je fysiek bij elkaar zit te werken. Je ziet noch hoort elkaar grote delen van de werkdag, en social mediaplatforms als uitlaatkleppen zijn er te over. Aan plekken waar je anoniem je ongenoegens kwijt kunt ontbreekt het evenmin. Natuurlijk zijn dat geen goede plekken om die frustraties kwijt te raken. Maar het lucht wel even op.

Let op je grenzen

Daar komt vaak nog bij dat het doelwit, of slachtoffer ook van zichzelf vindt dat hij of zij niet overal op moet reageren. Maar wie blijft zitten met een gevoel van ongenoegen of onbehagen na een onplezierig contact kan dat beter wel doen. ‘Dan gaat iemand over jouw normen en waarden heen en dat is het moment om het bespreekbaar te maken’, zegt Willemse.

Van kwaad tot erger

Want wie niet reageert als dat volgens zijn eigen normen en waarden wel zou moeten lokt erger gedrag uit. De dader ziet het als aanmoediging, het slachtoffer denkt dat het aan hem of haar ligt. Dat maakt het ‘slachtoffer’ nog onzekerder over de juiste houding, en minder in staat om adequaat te reageren. Een overreactie, zoals een uitbarsting van woede of geweld is dan vaak nog de enige manier om de zaak ‘recht’ te zetten.

Gedragsregels bij videovergaderingen

Zover mag het natuurlijk nooit komen. Spreek daarom als organisatie gedragsregels af voor online gedrag, en zeker voor vergaderingen. Camera en geluid moeten aanblijven, de private chatfuncties moeten uit tijdens elke vergadering of bijeenkomst. De voorzitter, of leidinggevende moet altijd alert blijven op ongewenst gedrag van elke deelnemer. En hij of zij moet ook blijven letten op zijn eigen voorbeeldfunctie. Stimuleer ook dat mensen zo veel mogelijk informeel contact met elkaar houden, en laat weten dat je altijd bereikbaar bent voor grieven en ongenoegens.

Beleid op papier

Komt pesten of cyberpesten vaker voor in de organisatie, dan is een schriftelijk beleid ertegen toch aan te raden. Omschrijf zo expliciet mogelijk welke gedragingen niet getolereerd worden binnen het team of de organisatie. Zet dit kracht bij door helder te zijn in wat de consequenties voor werknemers zijn bij ongewenst gedrag. Een duidelijk, schriftelijk beleid helpt ook bij ontslagzaken wegens herhaalde pesterijen die niet stoppen.

Onderzoek de aanleiding

Overigens is dat echt een laatste redmiddel. Want wie een pester snel ontslaat, staat direct oog in oog met zijn of haar opvolger(s). Beter is een onderzoek naar de aanleidingen voor dat gedrag. Zijn de taken, functies, verantwoordelijkheden en resultaten onvoldoende duidelijk? Mensen blijven dan vaak taken naar elkaar toeschuiven. Dat leidt tot overbelasting en agressie.

Dus:

  • Geef duidelijke voorlichting aan medewerkers over ongewenst gedrag, en over de consequenties.
  • Zorg dat die gedragsregels, en de consequenties overal bekend zijn. Die regels kan je opnemen in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E).
  • Wie wordt gepest moet dat vertrouwelijk kunnen bespreken. De procedure moet duidelijk zijn.
  • Leidinggevenden moeten pesten en ander ongewenst gedrag kunnen herkennen, voorkomen en aanpakken.

Meer lezen?Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid