Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Daar gaan we weer …
Gezonder werken

Daar gaan we weer …

Nederland gaat massaal op vakantie dezer weken. Maar bij veel werknemers zijn daar maanden van irritaties, stress en discussies met collega’s en leidinggevenden aan vooraf gegaan. Waarom? De vakantieroosters, en de vervanging. Uit onderzoek van CNV Vakmensen onder bijna 2000 werknemers blijkt dat een op de zes werknemers te maken heeft met ‘verlofstress’. Vakantie lijkt een serieuze bron van stress te zijn geworden.

De grootste problemen doen zich voor rond schoolvakanties als veel werknemers met schoolgaande kinderen tegelijk op vakantie willen en intussen het bedrijf wel moet blijven draaien. Volgens de vakbond begint het circus van vakantieaanvragen en schuiven voor de zomervakantie vaak al in november, december. “En dan is er vaak ook nog een werkende partner die in datzelfde circus zit. Het is telkens een puzzel om het weer rond te krijgen”, zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. Volgens de onderzoekers ervaren vrouwen rond het aanvragen van vakantiedagen meer verlofstress dan mannen. Bij de vrouwen zegt bijna een kwart (24%) er “vaak” of “altijd” gedoe over te hebben. Bij de mannen is dat 13 procent.

Niet allemaal tegelijk…

In het onderzoek zegt een derde van de werknemers dat er weleens een vakantie is geweigerd. Bij vrouwen ligt het percentage zelfs op 43 procent. Bijna altijd gaat het om een bezettingsprobleem: er zijn al te veel anderen op vakantie. Van de ondervraagde werknemers vindt ruim de helft (56%) dat werknemers met kinderen eerste keus zouden moeten hebben, omdat zij nu eenmaal vastzitten aan de schoolvakanties. Een ander deel (23%) houdt zich op de vlakte, terwijl 21 procent het daar totaal niet mee eens is. “Het geeft stevige reacties en irritaties op de werkvloer, de meningen zijn sterk verdeeld.

.. tenzij het niet anders kan

Maar er zijn ook mensen die altijd verlof kunnen krijgen. Als het maar in de periode is dat het hele bedrijf op slot gaat. Bijvoorbeeld omdat er tijdelijk te weinig werk is. Of vanwege een verplichte bedrijfssluiting in de vakantieperiode. Van de ondervraagde werknemers heeft 42 procent hier weleens mee te maken gehad. Van deze groep zegt ruim de helft (55%) hier wel begrip voor te hebben. De andere 45 procent baalt ervan, omdat ze zelf willen bepalen wanneer ze op vakantie gaan. Bijvoorbeeld in een goedkopere periode.

Wie bepaalt?

“Ook hier is de vraag: wie gaat er eigenlijk over jouw vakantiedagen?”, zegt Fortuin. “Als werknemers het wel prima vinden dat hun werkgever de vakantie vastlegt, hebben wij daar geen bezwaar tegen. Maar het komt dus ook voor dat werknemers het níet prima vinden. Kan een werkgever dan zomaar over die vakantiedagen beschikken, omdat het hem op dat moment goed uitkomt? Lijkt mij van niet.” Werkgevers doen er goed aan om transparant te zijn in hun beleid op dit gebied”, stelt Fortuin.

Vakantiestress

Vakantiestress blijkt een serieus probleem, als je de onderzoeken dezer dagen mag geloven. Zo heeft 40 procent van de collega’s er last van, volgens de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Bijna een derde van de respondenten heeft een chaotische overdracht of helemaal niemand aan wie het werk overgedragen kan worden. Dit heeft als gevolg dat zij op vakantie nog zakelijke telefoontjes aannemen of hun email regelmatig in de gaten houden.

Afwezigheidsassistent

Tweederde van de ondervraagden zet bij vertrek de afwezigheidsassistent aan en verwijst bij vragen naar collega’s en de datum waarop ze weer terug zijn. Anderen vermelden in de assistent voor dringende gevallen ook hun telefoonnummer (14%), of ze stellen de assistent niet in (16%). Meer dan de helft (55%) zet tijdens de vakantie de mail uit, 25 procent zoekt af en toe een Wifi-spot om de mail te checken. Ruim één op de vijf (21%) checkt zijn mail regelmatig tijdens de vakantie.

Meer uren dan normaal

Jantina van Beers, professional organizer en bestuurslid NBPO: “We zien uit ons onderzoek dat mensen met vakantiestress het zichzelf niet makkelijk maken. Dit zijn namelijk ook de mensen die op de laatste avond van hun vakantie al weer in de mail duiken om bij te lezen en in de eerste week na hun vakantie meer uren maken dan normaal.” Dat geeft meer kans op stress na de vakantie, ook wel vakantiedip genoemd. Maar daarover later meer …Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid