Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken De 20 beste manieren om mensen te binden
Langer werken

De 20 beste manieren om mensen te binden

Zelfsturing-loslaten

Aan jouw organisatie, wel te verstaan. Personeelbehoud is een groeiend hoofdpijndossier, niet alleen bij ons en zeker niet alleen in krappe sectoren en beroepen. In de VS kosten voortijdig opstappende medewerkers bedrijven 1.000 miljard dollar per jaar. Dat beweert Steve Flook, directeur van een werving- en selectieplatform op HR-kennisplatform TNLT. Hij doet er 20 meest geuite wensen bij om je mensen langer vast te houden.

Deze keer geen loodzware kost of donderpreek over de voordelen van personeelsbehoud. Flook’s lijstje heeft grappige ondertonen. Zo blijkt uit zijn top-20 dat 20 procent van de mensen die het snel weer voor gezien houden toch niet zijn tegen te houden. Door jou niet, en door niemand niet. Dat is een op vijf, en dat scheelt weer wat hoofdbrekens. Waarom stappen die mensen snel weer op? Omdat er teveel mensen tegelijk worden aangenomen, omdat hun favoriete manager ook opstapt, wegens slechte interne communicatie en onduidelijkheid over doelen, targets, normen en procedures. Of omdat ze de koffie bij jou niet te drinken vinden…

Vrome wensen..

Over blijft die andere 80 procent, die om veel verschillende redenen voortijdig het pand verlaat. Wat kan je daaraan doen? Hier komt een mooie tegenstrijdigheid aan het licht, tussen vrome wensen en keiharde praktijk. De meeste werknemers die Flook heeft ondervraagt waarderen het zeer als hun werkgever ze helpt met hun persoonlijke ontwikkeling. Groei- en leermogelijkheden staan bovenaan het wensenlijstje. Erkenning, feedback en ondersteuning bieden als ze werken aan die persoonlijke leer- en ontwikkeldoelen zijn de beste bindmiddelen, erkent Flook zelf. Net zoals aandacht voor de bedrijfscultuur, welnessprogramma’s, meer mogelijkheden om werk en privéleven te combineren zoals flexibele werktijden en thuiswerken.

.. maar eerst klinkende munten graag

Maar die factoren staan niet bovenaan in de top-20 van personeelsbehoud van Steve Flook. Wat wel? Je raadt het al: de verdiensten. Komt misschien door de Angelsaxische cultuur, maar het geld scoort bijna tweemaal zo hoog als de andere factoren. Nog altijd, ja. Hier komt het lijstje met 9 andere bindmiddelen die ook redelijk goed scoren.

1} De verdiensten. Bijna de helft (48,6%) van de ondervraagden vindt dit het belangrijkste om te blijven. Oplopende inflatie en de oplopende pensioenleeftijd zijn factoren waardoor het geld voor hen toch het belangrijkste pluspunt is aan de baan.

2} Secundaire arbeidsvoorwaarden. Iets meer dan een kwart (25,1%) vindt die het belangrijkste aan de baan. En ze kijken er regelmatig nog eens goed naar, dus dat kan HR ook beter maar doen.

3} Betere balans tussen werk en privé. Nu burnout officieel is erkend (..) als beroepsziekte zoekt 22 procent toch wat meer naar betere combinatiemogelijkheden.

4} Duidelijke groei- en carrièremogelijkheden. Hoe duidelijk precies? Nou, als ze er helemaal niet zijn, of mensen zien geen ontwikkelmogelijkheden dan stapt 11,7 procent vrijwel zeker op. Zijn ze er wel, dan blijft 21,6 procent er langer door.

5} Flexibel werken en thuiswerken. Wie hiervoor ruime mogelijkheden biedt, heeft voor 14,7% van zijn mensen een bindfactor gemaakt.

6} Erkenning en herkenning geven. Voor goede teamprestaties, mijlpalen in een carrière (zoals een promotie of een behaalde opleiding) en persoonlijke hoogtepunten (het eerste kind, een jubileum) blijft 11,7 procent langer bij je werken.

7} Promotie is op zichzelf voor 11,3 procent van de medewerkers reden om langer te blijven. Zeker als er ook een bonus of opslag aan is verbonden…

8} Betaald verlof. Langer kunnen genieten van je vakantie of je familie is altijd goed voor een hogere waardering van het bedrijf als werkgever, merkt Flook een beetje cynisch op. Maar het kan natuurlijk ook zinvol zijn voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, denk aan de beruchte sabbatical. Ruim 9 procent denkt dat ook.

9} Training en opleiding. Advies, morele en monetaire steun en tijd bieden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling is voor 8½ procent van de werknemers een goed bindmiddel.

10} Aflossen van studieschulden. Ook in ons land lopen die op, en vooral jongere werknemers kunnen daar lang last van houden. Bijvoorbeeld als ze een hypotheek willen voor hun eerste huis. Dus hulp hierbij van de werkgever waardeert 4,7 procent zeker.

Betaalde aandacht voor wellness en ontwikkeling

Opvallend in dit lijstje is dat de monetaire opties toch steeds wat hoger scoren dan de immateriële perks, waarbij ook wellnessprogramma’s, gratis maaltijden, een huisdiervriendelijke werkplek en informele kledingcodes worden genoemd. Maar dat kan deels aan de herkomst van dit onderzoek liggen. Wie beide aspecten combineert, dus betaalde aandacht voor gezondheid, professionele en persoonlijke ontwikkeling heeft de meeste kans op een plek in de top-10 van beste werkgevers dit jaar.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid