Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
43
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Expertserie De 3 belangrijkste zaken bij duurzame inzetbaarheid…
Expertserie

De 3 belangrijkste zaken bij duurzame inzetbaarheid…

Cristel van de Ven adviseert en begeleidt organisaties onder andere bij duurzame inzetbaarheid, sociale innovatie, diversiteit en vernieuwing van arbeidsrelaties en cao’s. Ze denkt dat drie zaken belangrijk zijn bij duurzame inzetbaarheid: opleiden, opleiden en opleiden.

Waar komt jouw fascinatie voor scholing vandaan?

Ik doe, met collega’s, onderzoek naar de ‘homo employabilis’; ofwel de inzetbare mens. Welke factoren in de mens zelf, in de relatie met anderen en in de organisatie maken hem en haar duurzaam inzetbaar? De belangrijkste factor bleek met voorsprong te zijn: opleiden, zelf gekozen of gestimuleerd, formeel of informeel. Die uitkomst lijkt logisch. Toch kijken veel werknemers uit zichzelf onvoldoende naar opleidingen. En blijven opleidingsbudgetten van veel werkgevers onbenut. Werkgevers neigen er bovendien naar om een opleiding te koppelen aan het functioneren; opleidingen worden traditioneel ‘gegund’ aan goede presteerders met perspectief binnen het bedrijf. Maar het zou eigenlijk andersom moeten zijn: juist de achterblijvers moet je stimuleren om vaker een (bij)scholing te volgen. Vaak zijn dat ook de routiniers die al jaren hetzelfde werk doen, of langdurig werken op dezelfde manier. Juist zij moeten zich ontwikkelen, juist zij moeten vaker kijken naar opleidingsmogelijkheden.

Welke relatie moet opleiden hebben met het POP en de gesprekscyclus volgens jou?

Het gaat niet zozeer om het instrument dat je gebruikt om de ontwikkeling van elke medewerker te blijven volgen. Cruciaal voor ontwikkeling is in gesprek blijven. Die permanente dialoog met elke medewerker zou moeten gaan over de vragen: wat motiveert je in je werk, waar ga je naartoe, welke ontwikkeling wil jij doormaken, en welke ondersteuning heb jij nodig. De afspraken die je maakt over bijvoorbeeld te volgen opleidingsactiviteiten zijn ook belangrijk, maar het begint met het gesprek dat je houdt met elke medewerker. Een goed gesprek is in zichzelf een ontwikkelinstrument. De medewerker voelt zich door zo’n gesprek gewaardeerd, en beseft het belang van ontwikkeling voor zijn eigen functioneren en zijn loopbaan, binnen het bedrijf en eventueel daarbuiten.

Welke onderdelen moeten in elk gesprek aan de orde komen volgens jou?

Er zijn 3 heel belangrijke onderdelen die in elk ontwikkelingsgesprek aan de orde zouden moeten komen: bekwaamheid (fit 4 the job), vitaliteit (gezondheid: fysiek en mentaal), en motivatie: vind je dit werk nog leuk. Belangrijk is dat je dit bekijkt vanuit de situatie: hoe zie ik mezelf over 2 tot 3 jaar, en dan regelmatig terugkomt op de gemaakte afspraken. Je kunt ook praten over ontwikkeling in het functionerings- of beoordelingsgesprek, maar dan moet er wel een duidelijk afgebakende knip zijn. Want praten over ontwikkeling vraagt een langere termijn perspectief dan praten over het huidige functioneren. Of je maatwerkafspraken vastlegt in een POP of op een ander formulier vind ik niet zo belangrijk, veel belangrijker is dàt je regelmatig praat over de match tussen een medewerker en de organisatie waarbinnen hij werkt.

Investeren werkgevers niet liever in machines en software? Dat is toch kosteneffectiever en flexibeler dan menskracht?

Bepaalde functies verdwijnen door de invloed van robotisering wel degelijk. Bijvoorbeeld administratieve functies, onder andere bij banken. Mensen op deze functies verliezen nu hun baan. Zij moeten echt overstappen naar een ander beroep, want ook bij andere bedrijven bestaat hun functie vaak niet meer. Hetzelfde geldt voor productiemedewerkers in een lampenfabriek, de techniek schakelt daar over van gloeilamp naar led. Dat betekent opleiden voor ander werk, bijvoorbeeld monteur glasvezelkabels. Organisaties en medewerkers moeten deze ontwikkelingen op de voet volgen. Het is een verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers samen.

Ken je bedrijven die de ontwikkeling van het middenkader volgens jou al goed oppakken?

De FNV heeft een interessant initiatief “leerambassadeurs” dat zij bij Philips nu uitrollen: mensen horen niet altijd graag van hun ‘chef’, baas of manager noch van HR dat ze zich moeten ontwikkelen. Die boodschap komt beter over als collega’s elkaar stimuleren om te kijken naar andere mogelijkheden en ontwikkelkansen De early adaptors in dat proces worden leerambassadeurs, en spreken collega’s aan op ontwikkelmogelijkheden, en hoe je dat kunt realiseren. Een collegiaal gesprek tussen medewerkers onderling is mijns inziens even belangrijk als een formeel ontwikkelgesprek, dan ontstaat een ontwikkelklimaat op de afdeling en binnen de organisatie.

Over…

Cristel van de Ven is dagvoorzitter tijdens de Inspiratiedag Over Duurzame Inzetbaarheid 2015, op donderdag 10 december aanstaande in Doorn. U kunt dan leren van de oplossingen van anderen. Waaronder die van Cristel. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Dit interview is onderdeel van de Expertserie Over Duurzame Inzetbaarheid. Een serie inspirerende gesprekken met mensen met een duidelijke visie, een opvallende of afwijkende mening over de actuele thema’s rond langer, anders en gezonder werken. Binnenkort op deze website: het profiel van de optimaal inzetbare medewerker, in deel 2 van dit interview. Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Expertserie, Expertserie, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid