Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden De balans tussen bevlogen en burnout
Arbeidsomstandigheden

De balans tussen bevlogen en burnout

de helpende hand-bevlogen of burned out?

Betrokken, bevlogen en gemotiveerde medewerkers presteren beter. Talloze onderzoeken wijzen dat uit. Maar juist deze medewerkers zijn gevoeliger voor burnouts. Ook daarvan zijn vele voorbeelden. De kunst voor HR en duurzame inzetbaarheid is om de juiste balans te vinden, zodat mensen betrokken blijven zonder een burnout. Emma Seppala en Julia Moeller noemen het op HBR slimme betrokkenheid. Hoe werkt dat?

Ook Seppala en Moeller beginnen hun artikel met een pijnlijk verhaal over een uiterst betrokken en gemotiveerde medewerker die, jong en net begonnen in een nieuwe baan, heel enthousiast aan de gang gaat en dan vlak voor het begin van het prestigieuze eerste project thuis komt te zitten met een burnout. Lichamelijk en fysiek uitgeput, slecht slapend en depressief. Ze had te lang onder zware stress gestaan, en bijna geen hersteltijd gehad. Haar herstel duurde lang.

Overtreffende trap

Slecht voor je gezondheid, al die betrokkenheid. Zouden argeloze lezers kunnen denken. Beter maar niet overdrijven daarmee. Toch zijn de voordelen van betrokken en goed gemotiveerde medewerkers talrijk en inmiddels overbekend: betere prestaties, grotere veiligheid op het werk en meer talentbehoud. Bevlogen medewerkers hebben zelf sterk het gevoel dat ze tijdens dat werk volledig tot hun recht komen, en nog sterker: opbloeien, het gevoel krijgen dat ze verder komen dan ze zelf ooit hadden kunnen denken.

Optimaal betrokken mensen

Maar er zit dus een belangrijke schaduwkant aan die betrokkenheid en bevlogenheid. Om dat duidelijk te maken, vertellen Seppala en Moeller in hun artikel ‘1 in 5 Highly Engaged Employees Is at Risk of Burnout’ over een studie van Yale naar de mate van betrokkenheid en burnout bij ruim duizend werknemers in de VS. Veertig procent voelde zich erg betrokken, gemotiveerd en bevlogen bij het werk dat ze deden en ze hadden weinig last van burnoutverschijnselen. Seppala en Moeller noemen ze de optimaal-betrokken mensen.

Betrokken burnouters

Een op elke vijf mensen in de onderzochte groep gaf aan dat ze ook erg betrokken, gemotiveerd en bevlogen waren bij hun werk. Maar deze mensen hadden wel veel last van burnoutverschijnselen. Ze vonden hun werk erg belangrijk, maar ze hadden veel last van werkgerelateerde stress en frustraties. De auteurs noemen ze betrokken burnouters. Ze leerden snel nieuwe vaardigheden aan en versterkten competenties nodig voor het werk, maar ze waren ook actief om zich heen aan het kijken naar ander werk. Bedrijven lopen het meeste risico dat deze mensen hun baan opzeggen. En dit zijn nou juist de meest getalenteerde, hardwerkende medewerkers die zo waardevol zijn, concluderen Seppala en Moeller.

Ondersteuning

Maar juist bij deze groep betrokken burnouters, die vaak zelf tot de beste prestaties komen, is een genuanceerde aanpak nodig, betogen de onderzoekers. Eentje die ze bevlogen houdt, maar de burnout voorkomt. Seppala en Moeller vinden die aanpak door te kijken naar de verschillen in de uitnutting van de middelen die beide groepen tot hun beschikking staat. Een meerderheid van de bevlogen mensen in het onderzoek kreeg veel ondersteuning en waardering van het management, en ze konden vrij zelfstandig werken. Maar 64 procent van de betrokken burnouters had daarnaast veel last van taakbelasting in hun werk, bureaucratie, kon zich slecht concentreren en moest aan veel taken tegelijk werken. Onder de optimaal-betrokken mensen had maar 4 procent last van deze hindernissen.

De belasting die je ervaart

Seppala en Moeller zien in dit verschil een belangrijke aanwijzing hoe HR gemotiveerde en bevlogen mensen optimaal kan ondersteunen. En daarmee kan behouden voor het werk en de organisatie. Geef ze voldoende middelen om te excelleren, maar laat ze ook voldoende bijkomen van de stress die onvermijdelijk hoort bij uitmuntende prestaties. Het gaat dan niet om zaken rond het werk, zoals bedrijfsfitness of een gezondheidscoach, betogen Seppala en Moeller. Om burnouts te vermijden moet je je concentreren op de stressoren op het werk zelf. Zoals onwillige collega’s, onbegrijpelijke procedures en stroperige regels.

Juiste balans

Het gaat om de juiste balans tussen werkbelasting en de middelen die nodig zijn om dat prestatieniveau te behalen. Hoe hoger de belasting, des te meer middelen nodig zijn om dat te bereiken. Hiervoor moet HR in overleg met het lijnmanagement, om de stressoren die in de weg staan van excellente prestaties bij bevlogen mensen steeds goed in kaart te krijgen. En om ze vervolgens efficiënt op te ruimen. Aan de andere kant moeten de mensen die teveel op hun bordje hebben in verhouding tot hun herstelmogelijkheden worden ontlast.

Aan alles komt een eind…

Is het niet juist efficiënter om de optimaal-betrokken mensen zonder last van stressoren aan te zetten tot (nog) betere prestaties, vragen ook Seppala en Moeller zich (wat laat) af op het eind van hun vrij abstracte artikel. Bij sommige mensen en in sommige situaties kan dat werken, geven ze toe. Maar steeds uitdagender doelen stellen betekent dat zelfs de meest gemotiveerde mensen zich op enig moment uitgeput gaan voelen. Ze komen dan ook in de categorie betrokken burnouters terecht. Slimme betrokkenheid ontstaat volgens de auteurs door de werkbelasting en gewenst niveau steeds optimaal in balans te brengen met de benodigde middelen, en de herstelmogelijkheden. Een aspect van bevlogen en betrokken medewerkers dat vooral kostenbewuste werkgevers liever vergeten. Maar alleen die balans goed krijgen leidt tot echt duurzaam inzetbare talenten…Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid