Stelling
"180 is overdreven, maar we kunnen veel langer doorwerken dan we denken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken De beste ontwikkeling komt uit jezelf
Langer werken

De beste ontwikkeling komt uit jezelf

Persoonlijk ontwikkelbouwwerk

Investeren in persoonlijke ontwikkeling is een noodzakelijke investering, essentieel voor de toekomst van iedereen die werkt. En toch blijft dat ontwikkelen maar steeds een ondergeschoven kindje. Hoe krijgt u het dit jaar wel van de grond?

Scholing is essentieel, zeker voor de mensen zelf. En het belang ervan neemt alleen maar toe voor bedrijven, in een steeds sneller veranderende wereld die nieuwe vaardigheden en kennis van mensen vraagt. In steeds meer cao’s en arbeidsvoorwaarden zijn al regelingen opgenomen waarmee werknemers geld voor duurzame ontwikkeling krijgen. Zo staat in het persbericht bij de Arbeidsvoorwaardennota 2019 van werkgeversvereniging AWVN te lezen.

Groter deel van de loonruimte

In het komende arbeidsvoorwaardenoverleg willen de werkgevers veel meer aandacht vragen voor deze regelingen, nu kennis de belangrijkste concurrentiefactor is geworden. Een groter deel van de loonruimte moet naar regelingen voor persoonlijke ontwikkeling gaan, vindt de AWVN. De budgetten blijven van de werknemer, ook als het (bedrijfs)economisch minder goed gaat, want het belang van scholing hangt niet af van de conjunctuur en is een medeverantwoordelijkheid van werknemers zelf.

Te passief over persoonlijke ontwikkeling

Het klinkt prachtig, deze voornemens. Alleen: we horen ze al jarenlang. Waarom komen ze dus zo traag en gebrekkig van de grond? Werknemers zien zelf toch ook wel het belang van persoonlijke ontwikkeling? Veel werknemers willen best wat doen aan scholing en ontwikkeling. Maar ze zijn nog te passief, vinden de werkgevers. “Veel werknemers hebben het idee dat er wel een cursus wordt aangeboden als het nodig is”, zo typeerde Renske Rietbergen, manager duurzame inzetbaarheid bij AWVN de situatie eind vorig jaar in het AD. “We willen dat mensen zelf meer aan het stuur gaan zitten. Dat vereist een gedragsverandering en daar moeten werkgevers mee aan de slag. Mensen moeten meer inzicht krijgen in hun toekomst en weten waarom ze een bepaalde cursus zouden moeten doen.”

We willen wel

Maar werknemers weten vaak zelf vrij goed welke kanten ze zich op willen ontwikkelen. Ruim twee van elke drie ziet kansen voor zichzelf of voor het bedrijf die nu nog niet volledig worden benut. En probeert om hierin werkervaring op te doen, bleek uit de Randstad WerkMonitor. Bovendien zegt een even grote groep een goed beeld te hebben van de manier waarop het dagelijks werk in de toekomst gaat veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën. En aan het leerklimaat in het eigen bedrijf ligt het ook niet: de werkgever werkt ontwikkeling echt niet tegen, vinden twee van elke drie werknemers. Blijft de vraag waarom die budgetten dan niet gretig uit de handen van de werkgever worden getrokken door leergierige werknemers. We noemen hierna 5 argumenten die de persoonlijke ontwikkeling beter op weg kunnen helpen.

5 argumenten voor meer persoonlijke ontwikkeling

1} Eerst meer loon.

Die heeft u vast vaker gehoord dezer weken. En wat u of de collega’s ook vinden van de loonstijgingen tot nu toe, de Arbeidsvoorwaardennota van AWVN is te zien als argument om persoonlijke ontwikkelbudgetten een groter deel te laten zijn van die loonruimte. En ongeacht wat u daar van vindt, geven we dit mee. Zuiver vanuit het belang van duurzame inzetbaarheid, voor iedereen. Wie mensen wil motiveren om iets wel te doen, zoals werken aan persoonlijke ontwikkeling of een scholing volgen, bereikt veel meer door het positieve resultaat daarvan te benadrukken (duurzamer inzetbaarheid, langer en beter doorwerken) dan door te benadrukken hoe ellendig je leven zal worden als het niet doet (voortijdig werkloos worden en de AOW halen vanuit de bijstand).

2} De doelen moeten ambitieus zijn.

Mensen blijven gemotiveerd voor persoonlijke ontwikkeling als ze zich na elke werkdag afvragen: Wat heb ik vandaag bereikt? Wat heb ik geleerd? Welke ontwikkeling heb ik doorgemaakt? Die knagende gevoelens ontstaan vaak pas als er een gezonde spanning bestaat tussen de organisatiedoelen en de resultaten die tot nu toe zijn behaald. Het idee moet zijn: we zijn er nog niet, maar we kunnen er wel komen. De doelen van de organisatie (kent u ze nog, trouwens?) moeten niet onbereikbaar ver liggen. Maar ze moeten ook niet zo afgekloven zijn dat mensen denken: daar stonden we 2 jaar geleden al. Overigens: persoonlijke ontwikkeldoelen zijn heel goed op te delen in tussenstappen op weg naar het ‘eind’doel. Misschien is dat zelfs wel beter, want dat einddoel kan over enkele jaren best zijn verschoven. We doen niet voor niets steeds meer zaken agile. Denk aan de metafoor van de meanderende rivier.

3} Sta regelmatig stil bij de voor- of achteruitgang.

Voor persoonlijke ontwikkeling is het dus nodig om regelmatig stil te staan bij de behaalde resultaten. En om de mate van onwikkeling expliciet vast te stellen. Wat bent u vandaag, deze week en deze maand wijzer geworden? Elke vooruitgang telt, ook al lijkt het maar klein. Zelfs helemaal geen vooruitgang telt als ervaring. Leren van fouten blijkt keer op keer een van de waardevolste bronnen van informatie over hoe wel vooruit te komen.

4} Breng het snel in de praktijk.

Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die je nodig hebt. Zo blijven medewerkers inzien dat persoonlijke ontwikkeling ook voor hen persoonlijk nut heeft.

5} Kies zelf de beste manier(en).

Medewerkers zijn meer dan ooit ‘eigen wijs’ als het gaat om leren en ontwikkelen. Als organisatie kan je daar het best mee omgaan door hun eigen wijsheid te helpen ontwikkelen en zoveel mogelijk diversiteit in werkvormen in te zetten in je ontwikkelprogramma’s. Als je mensen blijvend nieuw gedrag wilt aanleren, vraagt dat om specifiek daarop gerichte werkwijzen. Zoals mensen het verschil tussen de bestaande situatie en de nieuwe laten ervaren. Dat kan met video’s, maar ook met snuffelstages, bedrijfsbezoeken en on the job training met een ervaren medewerker ernaast.

En dan nu:

Wie zich hierdoor geïnspireerd voelt om zelf aan de gang te gaan met een persoonlijk ontwikkelplan (of POP), kan dit stappenplan misschien als raamwerk gebruiken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid