Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken De business case voor ouderen
Langer doorwerken

De business case voor ouderen

Dit wordt een lofzang op oudere werknemers. Niet op hun voordelen. Die kennen de trouwe bezoekers van dit platform nu wel. Dit artikel gaat over manieren om (weer) meer ouderen aan en op te nemen! En waarom dat nodig zou zijn.

Het is niets minder dan een culturele revolutie, het artikel ‘The Case for Hiring Older Workers’ van Josh Bersin en Tomas Chamorro-Premuzic op HBR eind september. Twee bekende en gelouterde consultants en onderzoekers beschrijven waarom, en vooral hoe Westerse bedrijven de oudere werknemers moeten koesteren. Want de vooroordelen tegen oudere werknemers zijn ook in de VS, Canada, Japan en andere geïndustrialiseerde landen hardnekkig. Star, inflexibel en relatief duur. En de resulterende discriminatie op leeftijd bij sollicitatie en promotie is net zo alom aanwezig als hier.

Vergrijzing gaat snel

Maar net als in Nederland vergrijst ook in andere Westerse landen de beroepsbevolking in hoog tempo. Over 5 jaar zijn er meer 60-plussers dan kinderen, en zullen er meer vacatures zijn dan sollicitanten. De baby boomers vertrekken sneller dan de Millennials kunnen instromen. De oorzaken zijn bekend: we leven langer, en we krijgen minder kinderen. Wat dat eerste betreft: elk jaar komen er drie maanden bij onze levensverwachting. Begin 1900 werd Joe Sixpack in de VS gemiddeld 47 jaar oud; aan het eind van deze eeuw mag hij rekenen op 100 jaar.

Ouderen terughalen!?

Het relatieve tekort aan jonge mensen is op drie manieren op te vangen. Met z’n allen nog productiever worden, meer migranten toelaten, of … langer doorwerken. Bersin en Chamorro-Premuzic kiezen voor die laatste oplossing in hun artikel. Niet alleen de oudere werknemers die (nog) binnen zijn langer binnen houden. Maar ook: oudere werknemers terughalen, zelfs als ze al met pensioen zijn, en ze een baan met betekenis bieden. Dat is nogal wat, en het betekent nogal wat. De afbraak van het ideaalbeeld dat ons tientallen jaren is voorgehouden: het Zwitserleven-pensioen. De Gouden Jaren, op z’n Amerikaans. Een herwaardering van werken als zinvolle levensbestemming, ook voor 60’ers en zelfs 70-plussers. Dat vraagt om een culturele omwenteling.

Relevante werkervaringen

Zou dat echt wel nodig zijn? Vragen velen zich nu af. Wat is er zo geweldig aan die oudere mensen? Hun ervaring vooral, benadrukken de auteurs met vele voorbeelden. Van oudere coryfeeën als Warren Buffet, Jane Fonda en zelfs Madonna die met 61 jaar nog popidool is. Maar ouderen hebben ook veel relevante werkervaring, stellen Bersin en Chamorro-Premuzic. Veertigplussers zetten drie maal zo vaak met succes een nieuwe onderneming op dan jongeren. Ze hebben meer geduld, zijn meer gericht op samenwerken en netwerken, en ze hebben minder aandrang om zich constant te bewijzen.

Diversiteit aan kennis

Het zal wel, denken sommigen nu. Je verstand gaat al achteruit vanaf je dertigste, heeft onderzoek uitgewezen. “Jongeren zijn gewoon slimmer”, aldus Mark Zuckerberg. Klopt, erkennen de auteurs, maar het verlies aan pure denkkracht compenseren ouderen met hun opgedane kennis en ervaringen. En eigenschappen als nieuwsgierigheid en drive die de ouderen in grotere mate bezaten toen ze jonger waren behouden ze vaak, ook op latere leeftijd. En dan is er ook nog het concept diversiteit aan kennis. Organisaties die dat in ruime mate hebben, zijn succesvoller dan eenlingen of eenheidsworsten. Verschillende meningen en inzichten hebben meer kans op een constructieve clash.

Gezocht: senioren

Goed, over de voordelen van ouderen hoeven we u misschien niet zoveel meer te vertellen. Maar hoe gebruik je die dan optimaal als bedrijfsorganisatie? En hoe hou je de ouderen langer vast, hoe haalt het bedrijf zijn waardevolle gepensioneerden zelfs terug? Bersin en Chamorro-Premuzic komen met 8 voorstellen. Waaronder oudere mensen actief werven, met succesverhalen van oudere doorwerkers en terugkomers. U gniffelt? Bedrijven als Boeing, Bank of America en GM doen het al. Vervolgens zet het bedrijf de oudere werknemer in een functie waar hij of zij de opgedane werkervaringen optimaal kwijt kan. En met een salaris dat past bij de functie, maar niet bij de titel of de senioriteit. Bewust worden van de on(der)bewuste vooroordelen die recruiters en managers meestal hebben tegen oudere kandidaten hoort er ook bij. En ‘reverse mentoring’, of meer begrip opbrengen voor de leefwereld van oudere werknemers.

Eerst bewust worden

De meeste van die 8 suggesties om ouderen binnen te houden en weer terug te halen zijn wel zinvol. Al ligt de nadruk (echt Amerikaans) wat sterk bij het salaris en de titels. En bij een tip, over grotere letters op het beeldscherm zetten we echt vraagtekens. Maar toch komt het geheel wat onsamenhangend over. Misschien is bewust worden van leeftijdsdiscriminatie, velen doen het (onder)bewust, wel een noodzakelijke stap die we eerst moeten zetten om oudere kandidaten echt serieuzer te nemen. En daar breekt dit artikel zeker wel een lans voor.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen

One reacties op De business case voor ouderen

  1. Volgens economen is discriminatie onder te verdelen in 2 hoofdsoorten. Interessant genoeg lijken ouderen onder het ene soort te lijden (…). Het eerste soort staat bekend als discriminatie gebaseerd op smaak, wat betekent dat iemand discrimineert simpelweg omdat hij liever niet omgaat met een bepaald type persoon…. Uit ‘Freakonomics, een tegendraadse econoom ontdekt de verborgen kant van bijna alles. S.D. Levitt & S.J. Dubner.

    Conclusie: het lijkt erop dat we (jongere mensen en misschien ook wel oudere mensen) liever geen oudere mensen om ons heen hebben. Maar dat we liever jongere mensen om ons heen hebben….. Onderbuik, vooroordelen, primaire mechanismes, groepsdynamiek het zal er allemaal wel een rol in spelen. Vraag is hoe we van deze discriminatie afkomen.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid