Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsvoorwaarden De cao’s maken een inhaalslag
Arbeidsvoorwaarden

De cao’s maken een inhaalslag

Werkgevers en vakbonden zijn hun achterstand bij het vernieuwen van cao’s aan het inlopen. Behalve over meer loon gaat het steeds vaker over hybride werken: deels op de zaak, deels thuis. Dat meldt de AWVN in haar maandelijkse bericht over de voortgang van het cao-seizoen.

In juni kwamen 38 nieuwe of vernieuwde akkoorden tot stand. Dat zijn er meer dan in de afgelopen maanden van 2021, meer dan in juni vorig jaar en evenveel als het gemiddeld aantal juni-akkoorden in de jaren toen er nog geen coronacrisis was.

De inhaalslag leidde ertoe dat in de eerste helft van dit jaar net iets meer akkoorden tot stand kwamen dan in de afgelopen jaren: 213 in 2021 tegenover 208 in andere jaren. Vorig jaar rond deze tijd stond de teller nog maar op 121 cao’s, meldt de AWVN verheugd. De werkgevers hebben goede hoop dat de sociale partners de resterende 293 aflopende cao’s nog dit jaar hebben vernieuwd. Hierbij zijn ook 78 cao’s die al in 2020 verliepen.

Loonsverhoging? 2 of 0 procent

En de loonsverhoging? Die kwam in juni gemiddeld uit op precies 2 procent. Iets minder (0,2%) dan het gemiddelde van mei. Die 2,2 procent verhoging was dan ook de recordstand dit jaar, tot nu toe. Het brengt de gemiddelde loonsverhoging dit jaar op 1,9 procent. Precies 2 procent meer loon was de meest gemaakte loonafspraak in juni. Die kwam 24 keer voor in vernieuwde cao’s, vooral in de industrie. Met vlak daarachter de nullijn: die stond in 23 cao’s van juni dit jaar. Meestal in sectoren die hard zijn geraakt door de coronacrisis, zoals de vervoerssector, de cultuursector en de horeca.

Meer afspreken over hybride werken

De AWVN ziet het grote aantal cao’s van juni als een teken van gedeeld voorzichtig optimisme tussen werkgevers en werknemers. Wel zou het volgens de belangenvereniging goed zijn als de onderhandelaars het ook vaker eens zouden worden over andere zaken. Zoals de plaats waar het werk wordt verricht. Uit AWVN-onderzoek zou blijken dat hybride werken overal wordt ingevoerd, en dat voor functies die dat toelaten 2 dagen per week thuiswerken de norm wordt.

Thuiswerkvergoeding

Ook bevatten steeds meer cao’s een vergoeding voor thuiswerken. Volgens onderzoek van werkgeversvereniging AWVN bevat nu de helft van de nieuwe of vernieuwde cao’s uit 2021 afspraken over een thuiswerkvergoeding. Die is meestal 2 euro per werkdag, conform de berekening die het Nibud daar vorig jaar over maakte. Uit eerder onderzoek van de AWVN zou blijken dat 2 van elke 3 werkgevers de mobiliteitsregeling heeft aangepast, of van plan is om dat te gaan doen.

Gerichte vrijstelling?

In het Belastingplan 2022 wordt een gerichte vrijstelling loonbelasting voorgesteld voor het vergoeden van de thuiswerkkosten. Komt dit voorstel erdoor, dan hoeven de thuiswerkvergoedingen die werkgevers dit jaar betalen niet langer te worden gefinancierd uit de (vergrote) vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Maar over de hoogte van de vrijstelling is nog geen duidelijkheid, meldt werkgeversvereniging AWVN. Zie voor meer informatie het volledige AWVN-onderzoek Hybride werken wordt het nieuwe normaal – met andere vergoedingen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid