Stelling
"Werkgevers hebben gelijk. De cao's gaan teveel over het salaris."
11
36
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken De geheime kracht van de kantoorplant
Gezonder werken

De geheime kracht van de kantoorplant

Kantoorplanten

Suffe plant, die hortensia? Met zijn collega’s zorgt hij toch voor maar liefst 20 procent minder ziekteverzuim. Zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Planten op het werk schelen gemiddeld 1,6 ziektedag per medewerker per jaar.

Een van de belangrijkste redenen is de luchtvochtigheid. Bij droge lucht hebben werknemers sneller last van griep, vermoeidheid, droge ogen en hoofdpijn. De aanwezigheid van planten zorgt voor een forse verbetering (17% hoger) van de luchtvochtigheid tijdens de wintermaanden. Uit onderzoek is tevens gebleken dat hortensia’s de meeste bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtvochtigheid. Andere positieve effecten van planten op de werkplek zijn volgens het onderzoek onder meer een positievere gemoedstoestand en een hogere tevredenheid over eigen functioneren.

Gezonder kantoor, betere prestaties

Andere onderzoeken wijzen dezelfde kant op. Zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Twente en CBRE in 2017 al dat mensen gemiddeld 10 procent beter presteren in een gezond kantoor. Werknemers voelen zich gelukkiger, energieker en gezonder in een gezonde en inspirerende werkomgeving. De onderzoekers veranderden elke maand één element in de kantooromgeving. De ene maand was het meer verlichting, de volgende maand stonden er meer planten op de bureaus en kasten. Andere gunstige invloeden op het welbevinden van de kantoormensen: gezonde voeding, een betere mentale balans (bijvoorbeeld door yoga, meditatie of massage) en meer lichamelijke beweging.

Minder ziekteverzuim, minder burn-outs

Alle doorgevoerde veranderingen in de werkomgeving hadden een positief effect op het welzijn van de werknemers. “Gezond kunnen leven op kantoor geeft hen een goed gevoel en dit blijkt van positieve invloed te zijn op hun effectiviteit. De werkomgeving aanpassen is ook nog eens een slimme zakelijke investering. De introductie van een gezond kantoor kan zorgen voor een drastische daling in de hoge kosten van ziekteverzuim, burn-outs en hoog personeelsverloop”, constateerde de consultancy CBRE, waar het onderzoek plaatsvond. Soms verdwijnen die kosten zelfs helemaal.

Weg met het slanke kantoor

Deze beginnende gezond-kantoortrend gaat in tegen de vorige mode van het slanke kantoor: een kantoor met zo min mogelijk opsmuk en decoratie. Inmiddels is echter gebleken dat die ‘slanke kantoren’ helemaal niet zo productief zijn. Juist in werkruimtes die een beetje persoonlijk zijn aangekleed zijn mensen productiever, omdat ze zich er prettiger voelen.

Kom maar op met die hortensia’s!

Kweker Marjanne van den Berg uit Est en haar collega’s hebben ondertussen hun handen vol aan het verzendklaar maken van haar gezonde hortensia’s. Het nieuwe seizoen is weer begonnen en de drukte neemt de komende weken alleen maar toe…

Meer weten over het onderzoek van de Wageningen Universiteit? Lees door op Facto!

(Persbericht Alpha Communications; fotocredit VidiPhoto)Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid