Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De hybride werker: hoe ziet die eruit?
Anders werken

De hybride werker: hoe ziet die eruit?

Een ijzersterke netwerker en communicator, met kameleontisch aanpassingsvermogen, altijd nieuwsgierig, zelfstartend en behept met een bovenmatig EQ. Dat zou de ideale functieomschrijving kunnen zijn van de hybride werker nu, en in de nabije toekomst. Doe ons gelijk drie dozijn…

Met de managementlectuur over hybride werken kan je een leuke boekenplank vullen inmiddels. Ook over de hybride manager is meer dan voldoende leermateriaal. Maar hoe zit het met de hybride werkende zelf? Over het hout waaruit die gesneden moet zijn is nog niet zoveel bekend. Dit is wat we wel weten tot nu toe.

5 Sleuteleigenschappen van de hybride werker

1} Zit niet vast aan een werkplek.

Voor elke soort werk kies je de meest geschikte plek. Routinewerk, zoals een standaard overleg, een één-op-één bespreking of het wekelijks terugkerende werkoverleg kan prima vanuit huis, of vanuit een concentratieplek in een verzamelgebouw. Net zoals het andere concentratiewerk, zoals rapporten schrijven, uitzoekwerk en analyses maken. Maar de meer gevoelige, persoonlijke onderwerpen behandel je face-to-face. Zoals gesprekken over functionering en beoordeling, opleiding en ontwikkeling en coaching. Dat laatste kan misschien het beste tijdens een lunchwandeling met je persoonlijke begeleider. Voor informeel overleg en contact met collega’s, trainingen, presentaties en het inwerken van nieuwe collega’s is het kantoor de beste werkplek. Mits de juiste zaal beschikbaar is, uiteraard. Je maalt niet om status, periodieken en comfort.

2} Verandervermogen en leervermogen zijn essentieel.

Je moet van nature leergierig zijn. Je wilt jezelf blijven ontwikkelen. Die drive moet uit jezelf komen, omdat je heel goed snapt waarom. En je moet het nog leuk vinden ook, om steeds iets nieuws te leren elke werkdag. Hulp en begeleiding zijn niet zo makkelijk voorhanden wanneer je niet iedere dag fysiek naast een collega zit. En ook niet steeds mensen spreekt in de wandelgangen, en je manager is niet voortdurend beschikbaar voor vragen. Je moet dus min of meer zelfstartend zijn. Natuurlijk is hulp beschikbaar, van collega’s en leidinggevenden. Maar je moet zelf steeds op zoek naar meer, en anders. En je moet daar zelf ideeën voor ontwikkelen. Die goed kunnen presenteren naar anderen, en de tegenslag verwerken als zij het niet (zo) zien zitten. Dat vraagt om durf, lef soms ook en zeker om zelfvertrouwen. Al is het maar in je eigen improviserende vermogen. Denk aan het Pippi Langkous-motto: ‘ik weet het niet, dus ik denk dat ik het wel kan.’

3} Hybride werkers spreken onderling af waar en wanneer.

Een hybride organisatie kent geen vaste werktijden voor iedereen. Het gaat erom dat elk teamlid en de manager weet wanneer collega’s zijn te bereiken, voor allerlei formeel en ook informeel overleg. Dat kunnen hybride werkers omdat hun manager steeds aan iedereen duidelijk maakt welk resultaat hij van elk teamlid verwacht, en wanneer. Wat werkplekken betreft: laat de medewerkers zo veel mogelijk zelf bepalen waar ze werken. Zij weten als geen ander wat wel en niet voor hen werkt. Vraag naar hun verwachtingen. Waarom komen zij graag naar kantoor? Hoe werken zij het prettigst? O ja. Daarbij let de ideale hybride werker wel goed op zijn eigen balansen. Werk-privé, werk-ander werk, sport, hobby en ontspanning. Ook inzetbaarheid regel je goed zelf.

4} Let op gelijkwaardigheid van je gesprekspartners.

Wie overlegt met collega’s en klanten op afstand terwijl je zelf met enkele anderen wel fysiek bij elkaar zit denkt goed aan de fysieke signalen die de mensen op afstand missen. Zo’n vergadering is dus altijd in een aparte vergaderruimte met een groot scherm waarop de inbellers goed te zien zijn. En bij voorkeur met geluid dat zacht uit luidsprekers komt, zodat het ook echt lijkt alsof ze fysiek aanwezig zijn. Een naambordje op de vergadertafel kan dat gevoel versterken. Of elke deelnemer zit achter zijn of haar eigen laptop / beeldscherm, en kijkt via de webcam op het scherm naar de anderen. Dit heeft zeker de voorkeur bij vergaderingen waar mensen samen iets moeten (af)maken, zoals een ontwerp of model. Ieder kan dan op zijn eigen scherm even goed (of slecht) zien wat de anderen bedoelen.

5} Communicatief ben je ijzersterk.

Verbinding leggen én verbinding maken zijn belangrijker dan ooit om goed te landen in een hybride werkomgeving. Een echt goede hybride werker toont het lef en initiatief om contact te leggen en te netwerken. Ook heb je de sociale antenne en het samenwerkingsvermogen om mensen enthousiast te maken voor je ideeën, om ze wat op sleeptouw te nemen en om collega’s en klanten met soortgelijke gedachten in contact te brengen.

Meer!

Zoek je een profielschets van de ideale hybride werker? Berenschot maakte er onlangs een. Zelf hebben we goed gelezen artikelen over de principes van hybride werken, en de profielschets van de ideale hybride manager. En dat nog wel gratis en voor niets!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid