Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsmarkt De juiste m/v, op de juiste plek, op het juiste moment en onder de juiste condities
Arbeidsmarkt

De juiste m/v, op de juiste plek, op het juiste moment en onder de juiste condities

Bedrijven hebben lang gezegd dat de schaarste eraan komt. Dat probleem leek door de crisis wat weggezakt, maar inmiddels zijn we vijf jaar verder. Het urgentiegevoel van arbeidsvraag- en -aanbod bij elkaar brengen is teruggekeerd.

In 2013 waren veel organisaties er al mee bezig. Soms omdat er al echte schaarste is, zoals in de high-techsector. Meestal was de insteek daarbij kostengedreven: men wil dan vaak een zo goedkoop mogelijke flexibele schil creëren. HR heeft zich hierdoor de afgelopen jaren op het flexvraagstuk laten wegspelen door Finance. Het pleidooi voor kwaliteit werd overruled door het kostenplaatje.

Vraag naar flexibele arbeid
Dit jaar moet HR weer aan tafel komen en de board ervan bewust maken dat de vraag naar flexibele arbeid vooral ook een kwaliteitsvraagstuk is. Er moet worden nagedacht hoe de bedrijfsvoering zo wendbaar mogelijk kan worden ingericht, hoe er zo snel mogelijk op veranderingen in het speelveld kan worden gereageerd. Dat sluit ook beter aan op de moderne arbeidsmarkt.

De ‘warme’ en flexibele schil
Steeds vaker zie je goede mensen die van bedrijf naar bedrijf en project naar project werken. Daar kun je je als organisatie voor openstellen. Maar hoe haal je de juiste kennis aan boord? Sommige bedrijven hebben het idee: wij openen een eigen marktplaats, en dan melden de goede mensen zich vanzelf wel. Die gedachte is niet raar: met de moderne middelen komen zzp’ers steeds dichter bij bedrijven. Die portals lijken het proces eenvoudiger en transparanter te maken, maar het gevaar is dat je met hagel gaat schieten. Je komt dan op een incidentele manier aan je mensen.

Kennis van buiten naar binnen
Beter is er zelf actief naar te zoeken. Daar ligt een belangrijke taak voor HR: kijken wat externe kennis kan bijdragen aan interne vraagstukken. Je ziet dat er in iedere sector een aantal koplopers is dat daar nu al gedecideerd op stuurt. In het verleden is er bij sommige bedrijven sprake geweest van een wildgroei aan zzp’ers. Dat moet je voorkomen: flexibilisering moet geen fundamentalisme worden. Maar je ziet wel dat bedrijven nog nauwelijks vaste dienstverbanden verstrekken. We zouden ook moeten toegroeien naar een nieuw arbeidscontract.

Contract wordt ‘conversation piece’
Een ‘vast’ contract wordt dan bijvoorbeeld een contract voor een jaar of drie, met weinig automatismen. Het is ook niet meer dan een juridisch ding. Veel interessanter is de vraag wat je nou eigenlijk aan elkaar hebt. Als je daar als bedrijf en individu op een meer natuurlijke manier met elkaar over kunt praten en eventueel uit elkaar kunt gaan, is dat voor beiden goed.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op het Platform Over Personeelsplanning en PW De Gids, als onderdeel van de serie HR VISIE 2014.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Arbeidsvoorwaarden, Blog, Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Uncategorized

One reacties op De juiste m/v, op de juiste plek, op het juiste moment en onder de juiste condities

  1. Gerard Severinghe

    soort just in time leveranties. Ken ik vanuit de logistiek..

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid