Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken De kippen leggen weer eieren…
Langer doorwerken

De kippen leggen weer eieren…

oudere chinese met plezier in werk

Wie langer werkt, leeft ook langer. Dat bleek enkele jaren geleden uit wetenschappelijk onderzoek onder bijna 3000 mensen wereldwijd. Recent stond in het Amerikaanse zakenblad Forbes een ander geluid. Wie voor zijn 60e met pensioen gaat, heeft 47 procent meer kans om na 5 jaar nog in leven te zijn dan de mensen die het werkende leven keurig afmaken.

Het goede nieuws: Jonathan Look Jr., de auteur van het artikel in Forbes haalt onderzoek aan dat is uitgevoerd onder Nederlandse werknemers, in de non- en not-for-profitsector. En hij haalt andere onderzoeken aan, verricht in Westerse landen die er ook op zouden wijzen dat eerder met pensioen gaan een langer leven betekent. Het effect zou het meest merkbaar zijn bij mensen die 5 tot 10 jaar eerder stoppen met werken.

Resultaten lopen ver uiteen

Hoeveel extra jaren je leeft als je eerder stopt met werken is moeilijk precies vast te stellen. Elk onderzoek geeft uiteenlopende resultaten: 2,7 procentpunt in het onderzoek onder een kleine groep Nederlandse ambtenaren, die onverwacht konden kiezen voor vroegpensioen. En een verschil van ruim 30 jaar in onderzoek van dokter Sing Lin onder gepensioneerde werknemers bij grote internationale ondernemingen waaronder vliegtuigbouwer Boeing, AT&T, Lucent Technologies. Wie bij dat bedrijf stopt rond zijn 50e, leeft doorgaans tot 85 jaar. Doorwerken tot 65 jaar betekent anderhalf jaar later al doodgaan. Gemiddeld, uiteraard.

Pensioen is een nieuw begin

Het mindere aan het artikel van de heer Look in Forbes is dat hij zelf al zegt geen wetenschapper te zijn. Ook geeft hij ruiterlijk toe dat er ook andere onderzoeken zijn die de andere kant op wijzen. Om dat te compenseren vertelt hij smakelijk en eerlijk over zijn eigen ervaringen als vroege pensionado. Look stopte toen hij 50 was. Naar eigen zeggen ontdeed hij zich van bijna al zijn aardse bezittingen, en hij creëerde daarmee de ruimte voor een geheel nieuw leven. Niet alleen hoorde bij dat nieuwe leven veel reizen en veel interessante ontmoetingen. Look heeft ook nieuwe eigenschappen, interesses en bezigheden bij zichzelf ontdekt die hij nooit had kunnen vermoeden tijdens zijn werkende leven. Met pensioen gaan betekent niet het einde van je leven, wil hij maar zeggen.

Wel ouder worden van langer doorwerken

Leuk voor die man, maar zijn bevindingen zijn dus helemaal niet zo stellig. Klopt. Er zijn andere onderzoeken die er wel op wijzen dat langer doorwerken ook langer leven betekent. Zo hebben drie onderzoekers van de Oregon State University 18 jaar lang 2.956 mensen gevolgd die in 1992 nog werkten en uiterlijk in 2010 met pensioen zijn gegaan. De meesten waren toen 65 jaar oud. Een minderheid was een jaar ouder (66) toen ze in 2010 ophielden met werken. Van deze groep waren in 2015 11 procent meer mensen nog in leven dan de groep die afzwaaide met 65. Zelfs de mensen die niet erg gezond waren, ruim een derde van de gevolgde groep, hadden 9 procent meer kans op een langer leven na een jaar langer doorwerken.

Wat vindt u leuk in uw leven?

Als een jaar langer doorgaan al zo’n verschil kan maken, geeft dat te denken over de voordelen van 5 of 10 jaar eerder stoppen. Maar, aan de andere kant: langer doorwerken kan ook nadelig zijn voor de rest van je leven. Het hangt uiteindelijk vooral af van je eigen instelling. Of: wat vindt u zelf leuk in uw leven. Hoort uw werk daar ook bij, dan is langer doorwerken zeker niet nadelig. Zoals blijkt uit de onderzoeken bij mensen die langer zijn doorgegaan. Vermoedelijk vindt een groot deel zijn werk daar leuk en interessant genoeg voor. Zo niet, dan is eerder of zo snel mogelijk stoppen met dat werk de beste optie voor een lang en gelukkig(er) leven …Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid