Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
47
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Competentiemanagement ‘De kracht van senioriteit’, wat is het en hoe gebruik je dat?
Competentiemanagement

‘De kracht van senioriteit’, wat is het en hoe gebruik je dat?

Veel bedrijven investeren niet meer in ouderen. Het stopt als medewerkers achter in de 40 of begin 50 zijn. Daarna loont het niet meer, denken de werkgevers. Het tegendeel is waar. Er schuilt juist veel kracht in senioriteit.

De kracht van senioriteit, wat is dat? Waaruit bestaat die meerwaarde, en misschien nog belangrijker: hoe ontstaat dat? Hoogleraar Beatrice van der Heijden hield er een key note over tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid vorig jaar. Haar motto is: je weet meer als je ouder bent, dus je kunt meer. Klinkt mooi, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Toegevoegde waarde, op elke leeftijd

Volgens Van der Heijden moeten werknemers en werkgevers toe naar een situatie waarin we de toegevoegde waarde van werkenden, ongeacht hun leeftijd, zien. Belangrijk hierbij is dat organisaties steeds en uit zichzelf blijven kijken naar manieren om de oudere werknemer gezond en redelijk welvarend een aantrekkelijke en uitdagende functie te blijven bieden. Waarin hij en zij natuurlijk zo productief mogelijk blijft voor de organisatie. Kijk naar de mogelijkheden die de werknemer zelf (nog) heeft, en vergeet de snelle en voorgekookte oordelen zoals “wil niet, kan niet, mag niet”.

Doorleefde ervaringen

De kracht van senioriteit bestaat volgens Van der Heijden uit ervaringen die meer ‘doorleefd’ worden als je ouder wordt, als je meer hebt gewerkt en vaker in dezelfde situaties bent gekomen. “Je herkent die situaties sneller. En dat geeft je ook het vertrouwen dat je er wel uit zult komen.”

Coping-strategieën bij werkstress

De opgedane ervaringen versterken elkaar volgens Van der Heijden. “Zoals de coping-strategieën die ieder mens zich aanleert om beter met stress om te kunnen gaan. Die gebruik je als leidinggevende bijvoorbeeld als een medewerker plotseling met een ziek kind te maken krijgt op een dag dat er andere belangrijke taken te doen zijn. Je weet meer, je kunt betere oplossingen bedenken hoe daarmee om te gaan. Want je kunt mensen beter inschatten, je kunt sneller hun sterktes en zwaktes onderkennen, je kunt makkelijker schakelen tussen taken, makkelijker prioriteren.”

Grotere rol leidinggevenden

Beatrice ziet grote rol voor leidinggevenden om hun mensen langduriger inzetbaar te maken. “Ze moeten in dialoog gaan met hun mensen, niet alleen over het werk zelf, maar ook over hoe je functioneert als persoon. Heb je nog genoeg uitdaging in je functie, zijn er misschien aanpalende taken die je kunt oppikken.” Ze pleit voor een echte dialoog, ongeveer zoals het psychologisch arbeidscontract. “De vraag moet zijn: hebben bedrijf en medewerker elkaar nog wel genoeg te bieden?”Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Competentiemanagement, Langer werken, Leiderschap, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid