Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Competentiemanagement ‘De kracht van senioriteit’, wat is het en hoe gebruik je dat?
Competentiemanagement

‘De kracht van senioriteit’, wat is het en hoe gebruik je dat?

Veel bedrijven investeren niet meer in ouderen. Het stopt als medewerkers achter in de 40 of begin 50 zijn. Daarna loont het niet meer, denken de werkgevers. Het tegendeel is waar. Er schuilt juist veel kracht in senioriteit.

De kracht van senioriteit, wat is dat? Waaruit bestaat die meerwaarde, en misschien nog belangrijker: hoe ontstaat dat? Hoogleraar Beatrice van der Heijden hield er een key note over tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid vorig jaar. Haar motto is: je weet meer als je ouder bent, dus je kunt meer. Klinkt mooi, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Toegevoegde waarde, op elke leeftijd

Volgens Van der Heijden moeten werknemers en werkgevers toe naar een situatie waarin we de toegevoegde waarde van werkenden, ongeacht hun leeftijd, zien. Belangrijk hierbij is dat organisaties steeds en uit zichzelf blijven kijken naar manieren om de oudere werknemer gezond en redelijk welvarend een aantrekkelijke en uitdagende functie te blijven bieden. Waarin hij en zij natuurlijk zo productief mogelijk blijft voor de organisatie. Kijk naar de mogelijkheden die de werknemer zelf (nog) heeft, en vergeet de snelle en voorgekookte oordelen zoals “wil niet, kan niet, mag niet”.

Doorleefde ervaringen

De kracht van senioriteit bestaat volgens Van der Heijden uit ervaringen die meer ‘doorleefd’ worden als je ouder wordt, als je meer hebt gewerkt en vaker in dezelfde situaties bent gekomen. “Je herkent die situaties sneller. En dat geeft je ook het vertrouwen dat je er wel uit zult komen.”

Coping-strategieën bij werkstress

De opgedane ervaringen versterken elkaar volgens Van der Heijden. “Zoals de coping-strategieën die ieder mens zich aanleert om beter met stress om te kunnen gaan. Die gebruik je als leidinggevende bijvoorbeeld als een medewerker plotseling met een ziek kind te maken krijgt op een dag dat er andere belangrijke taken te doen zijn. Je weet meer, je kunt betere oplossingen bedenken hoe daarmee om te gaan. Want je kunt mensen beter inschatten, je kunt sneller hun sterktes en zwaktes onderkennen, je kunt makkelijker schakelen tussen taken, makkelijker prioriteren.”

Grotere rol leidinggevenden

Beatrice ziet grote rol voor leidinggevenden om hun mensen langduriger inzetbaar te maken. “Ze moeten in dialoog gaan met hun mensen, niet alleen over het werk zelf, maar ook over hoe je functioneert als persoon. Heb je nog genoeg uitdaging in je functie, zijn er misschien aanpalende taken die je kunt oppikken.” Ze pleit voor een echte dialoog, ongeveer zoals het psychologisch arbeidscontract. “De vraag moet zijn: hebben bedrijf en medewerker elkaar nog wel genoeg te bieden?”Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Competentiemanagement, Langer werken, Leiderschap, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op ‘De kracht van senioriteit’, wat is het en hoe gebruik je dat?

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid