Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken De nieuwe B-Day komt eraan!
Het Nieuwe Werken

De nieuwe B-Day komt eraan!

Jawel! Vanaf 20 september gaat het echt gebeuren. Dan vervalt het dringende advies van de Rijksoverheid om zo veel mogelijk thuis te werken. Wel moeten mensen met klachten nog steeds thuis blijven en zich laten testen, merkt de overheid waarschuwend op. Hoe kleed je die nieuwe ‘bevrijdingsdag’ zo goed mogelijk in?

Vanaf week 38 (20 september) zou het dan echt weer mogen van de overheid: terug naar kantoor. Ook de anderhalve meter afstand zou dan niet meer hoeven. ‘Hier hebben veel werkgevers en werknemers lang naar uit gekeken,’ reageert werkgeversvereniging VNO-NCW op de aankondiging. Ook vinden de werkgevers het belangrijk dat mensen die zich laten testen snel de uitslag krijgen.

Dit kan echt beter op de zaak

Er zijn ook goede argumenten om terug te keren naar de zaak. De meeste mensen kiezen niet voor een werkgever omdat ze graag alleen werken. Samenwerken met anderen, met wie je normen, waarden en werkwijzen deelt, is vaak belangrijk om te kiezen voor een baan bij een bedrijf. Kennis uitwisselen, samen sneller op nieuwe ideeën komen, nieuwelingen inwerken en opnemen en gewoon plezier hebben in je werk gaat veel makkelijker als je dichter bij elkaar in de buurt zit dan tientallen kilometers ver. En kijkt naar een webcam de hele dag.

Niet allemaal tegelijk, graag

Toch laten weinig bedrijven iedereen tegelijk weer terugkomen naar de zaak tijdens een vreugdevolle ‘reüniedag’. Want dat geeft (nog altijd) nieuwe gezondheidsrisico’s. Je kunt als bedrijf immers niet iedereen eerst verplicht laten testen, of om vaccinatiebewijzen vragen. Terugkomen naar de zaak in fasen is beter. En dat betekent: maak eerst een plan.

Formuleer een thuiswerkbeleid

Het terugkeerplan begint met thuiswerkbeleid. Staan we thuiswerken toe, kan het überhaupt, zo ja voor welke functies en voor hoeveel dagen. Wie thuiswerken goed wil regelen, met duidelijke criteria, voorwaarden, afspraken en middelen kan het beste een duidelijk thuiswerkbeleid formuleren. De Inspectie SZW biedt hiervoor de Handreiking: Algemene criteria thuiswerken. Overleg hierover met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. De Denktank Coronacrisis van de SER heeft 5 adviezen opgesteld voor het bredere beleid op langere termijn rond thuiswerken, hybride werken en de relaties met andere stakeholders van het bedrijf.

Maak een terugkeerplan

Bepaal voor elke functie(groep) die niet volledig thuiswerkt, wanneer ze het beste weer terug kunnen komen. Functies met meer, en intensiever contact met klanten en collega’s gaan als eersten. En de grootste thuiswerkhaters. Dan (bijvoorbeeld) de afdelingen die meer bezig zijn  met creatieve, innovatieve oplossingen. Soms is het beter als niet de hele afdeling tegelijk terugkeert. Denk ook aan buddies, collega’s met soortgelijke taken die werk kunnen overnemen. Communiceer het thuiswerkbeleid en de besluiten waarop de planning van de terugkeer zijn gebaseerd vooraf duidelijk bij iedereen. Het leidt anders tot veel vragen, onzekerheid, verwarring en zelfs afgunst.

Begin rustig

Veel mensen hebben maandenlang niet bij elkaar op de zaak gewerkt. Dat is even wennen, hoor je vaak bij organisaties die mensen aan het ‘repatriëren’ zijn. Laat eerst de mensen terugkomen met de grootste hekel aan thuiswerken. Moedig ze aan om vrijuit te vertellen over hun ervaringen, goed en minder goed. Zo geef je als werkgever een eerlijk beeld over de voor- en nadelen van thuiswerken in deze organisatie. Vraag of deze mensen als ambassadeurs beschikbaar willen zijn voor vragen van anderen. Dat komt eerlijk over, en verhoogt je imago als betrouwbare werkgever die het ‘probleem’ serieus neemt. Hou als werkgever wel de regie. Leg dus vast wie je wanneer terugverwacht.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid