Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog De perfecte storm voor opleiding en ontwikkeling?
Blog

De perfecte storm voor opleiding en ontwikkeling?

Het besef dat juist nu geïnvesteerd moet worden in de ontwikkeling en opleiding van medewerkers is er. Vanuit de overheid wordt voor scholingsintiatieven ook geld beschikbaar gesteld. En dus gaan alle werkgevers keihard aan de slag met de scholing van hun medewerkers. Of niet? Vraagt Marco Hendrikse je af, in een blog op PW.

Al járen wordt geroepen dat een leven lang leren noodzakelijk is. Vijftien jaar geleden schreef ik al blogs over bijvoorbeeld de halfwaardetijd van kennis (“Als je je studie afrondt is de helft van je kennis verouderd.”). Echter, zowel werkgevers als werknemers zagen niet altijd nut en noodzaak in van scholing. En dan wordt vaak het argument gebruikt dat er geen tijd of geld voor is. Vaak onvervalste ‘smoezen’. De roep om scholing is echter momenteel luider dan ooit.

Dit is een echte ‘perfect storm’

De perfect storm voor opleiding en ontwikkeling zou je kunnen zeggen. Technologische ontwikkelingen, digitalisering, schreeuwen om nieuwe vaardigheden of tenminste een upgrade van huidige vaardigheden. Maar corona geeft pas echt een boost aan de roep om scholing.

Digitale transformatie

Juist door corona ook wordt de digitale transformatie versneld. Zo geeft 99 procent van de ondervraagden in een onderzoek van adviesorganisatie Mercer aan dat zij de digitale transformatie in 2020 moeten versnellen. En, zo voegen zij daar in een adem aan toe: daar hebben wij niet de benodigde vaardigheden voor in huis. Zij beschouwen daarom “omscholing als een van de belangrijkste HR-investeringen voor 2020”. Omscholing is wellicht niet de juiste omschrijving in dit geval, maar feit blijft dat een aanzienlijk deel van de HR-professionals zegt te investeren in scholingsinitiatieven.

Stewardessen in de zorg

Maar het is niet alleen digitalisering die (om)scholingsinitiatieven aanjaagt. We kampen momenteel ook met overschot- en tekortberoepen. Dus zijn er allerlei initiatieven om medewerkers klaar te stomen voor een heel ander beroep dan zij eerst uitoefenden. Horecamedewerkers gaan aan de slag als logistiek medewerker. Stewardessen gaan werken in de zorg. En dat is dan wel weer grappig want, zo valt te lezen in dit artikel, stewardessen moesten begin vorige eeuw juist een verpleegkundige achtergrond hebben om ‘patiënten’ met luchtziekte te kunnen bijstaan. Hoe dan ook, dit zijn prachtige initiatieven.

Overheidsgeld voor scholing beschikbaar

(Om)scholing heeft dus het tij mee. Het kabinet stelde al geld voor training en opleiding in het vooruitzicht in het kader van STAP (Stimulans ArbeidsmarktPositie – vermoedelijk in 2022 beschikbaar), waardoor tienduizenden medewerkers hun kennis en vaardigheden kunnen ophalen. Ook moedigt zij het MKB met de SLIM-regeling aan om medewerkers te scholen. En zo zijn er wel meer potjes en initiatieven.

Gratis scholing eind 2020 beschikbaar

Maar de coronacrisis dwingt het kabinet om vooral nú in te zetten op opleiding en ontwikkeling. Werkgevers die loonkostensubsidie aanvragen in het kader van de NOW2.0- en NOW3.0-regeling moeten beloven dat zij zullen investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers.

NL Leert Door binnen een maand op

En via het initiatief NL Leert Door kwam in 2020 50 miljoen euro beschikbaar voor ontwikkeladviezen en opleiding. Overigens was het geld voor ontwikkeladviezen binnen 1 maand op. Per 1 december wordt het loket voor ontwikkeladviezen opnieuw geopend. In totaal zijn 50.000 ontwikkeladviezen beschikbaar. Vanaf, naar verwachting eind 2020, is het mogelijk om gratis (online) scholing te volgen. De opleiders die hieraan meedoen hebben ondertussen bij het ministerie een subsidieaanvraag ingediend om deze gratis scholing te kunnen aanbieden.

Eind goed al goed?

Eindelijk dus echte aandacht, een gevoel van urgentie, voor het opleiden en ontwikkelen van medewerkers. Fijn! Maar dan komt meteen wel een volgende uitdaging om de hoek kijken. In het eerder genoemde Mercer-onderzoek geeft maar liefst 40 procent van de ondervraagde HR-directeuren aan dat zij geen idee heeft welke vaardigheden medewerkers bezitten. En dat is moeilijk opleiden. Dat moet dus eerst in kaart gebracht worden. Maar of het dan tot scholing van die medewerkers komt? Minder dan de helft van de bestuurders (45%) vertrouwt erop dat hun werknemers in staat zijn zich aan te passen aan hun toekomstige rollen. En dán heb je dus een hele andere uitdaging!

Als dat maar niet de volgende smoes wordt om niet (meer) te investeren in personeel….

Marco Hendrikse is manager content bij de Academy for Recruitment en artraPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid