Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
43
13
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De randvoorwaarden voor duurzame gedragsverandering
Anders werken

De randvoorwaarden voor duurzame gedragsverandering

Anders en gelukkiger leven en werken wordt voor veel organisaties steeds belangrijker. De medewerkers vormen immers de ruggengraat van de onderneming. Maar hoe kun je medewerkers ondersteunen om een vitale, duurzame gedragsverandering in gang te zetten?

Gelukkig zijn we ons er tegenwoordig steeds meer van bewust dat gezond en gelukkig leven essentieel is, zegt Jeroen Schaapveld, senior adviseur Bedrijfszorg bij Menzis . “Dit bewustzijn is al een eerste stap. Het lastige is echter hoe je dat bewustzijn omzet in gedrag. En dat niet alleen: het moet gedrag zijn dat we op de lange termijn kunnen volhouden. Als mens veranderen we doorgaans alleen als er een noodzaak is: dat kan een reorganisatie zijn of een andere verandering binnen ons werk, of een life event als een scheiding of overlijden. De uitdaging is om van het moeten veranderen een intrinsiek wíllen veranderen te maken.”

Daarbij zijn volgens hem drie factoren doorslaggevend: leiderschap, verbinding en motivatie.

De eerste factor: leiderschap

De eerste factor is leiderschap, legt hij uit. “Als we leiderschap willen tonen in duurzame gedragsverandering, is het zaak medewerkers uit te nodigen om te reflecteren op hun eigen gedrag en aan hen te vragen wat zij nodig hebben om prettig in hun werk te zitten. Randvoorwaarde is dat zulke gesprekken op basis van kwetsbaarheid worden gevoerd. Er moet verbinding zijn, anders is er geen basis om je innerlijke motivatie te delen.”

Als je nog mensen aan je wilt kunnen binden, is het zaak te werken aan de profilering van je bedrijf en wat je wilt uitstralen. Als leider is het belangrijk dat je zelf gewenst gedrag laat zien: wat wil de organisatie uitdragen? “Betrek werknemers bij keuzes, misschien zelfs strategische keuzes”, adviseert Schaapveld. “Werknemers moeten daarvoor wel weten wat de missie en visie van de organisatie is. Wat zijn de belangrijkste waarden van het bedrijf? Als je nog mensen aan je wilt kunnen binden, is het zaak te werken aan de profilering van je bedrijf en wat je wilt uitstralen.”

Webinar Duurzame gedragsverandering

Meer weten over duurzame gedragsverandering? PW. organiseert op 13 februari samen met Menzis het webinar ‘duurzame gedragsverandering’. De experts Jeroen Schaapveld van Menzis en Cristel van de Ven van Factor Vijf gaan dan over dit thema met elkaar in gesprek. Aanmelding voor dit webinar is gratis.

De tweede factor: verbinding

De tweede factor voor duurzame gedragsverandering is verbinding. “Vertrouwen en compassie zijn essentieel, ook in een goed gesprek. Praat met elkaar over talenten en hoe een medewerker zijn rol ziet in een bedrijf. Daarbij is het belangrijk uit te gaan van bevragen en niet van mededelen. Ondersteun medewerkers bij hun eigen ontwikkelplan zonder een oordeel te vormen, maar neem ze wel mee naar de ‘stip op de muur’: het doel dat je als organisatie hebt. Het is goed om te vragen welke bijdrage zij kunnen leveren aan die stip”, zegt Schaapveld.

Verder is het volgens hem zaak de talenten van medewerkers centraal te stellen. “In de beoordelingscyclus kun beter vragen welke waarde iemand wil toevoegen, in plaats van te dicteren wat er van iemand wordt verwacht. Dat is een andere manier van kijken naar je organisatie. Ook is het belangrijk ruimte aan medewerkers te geven om zich te ontwikkelen. Daarmee nodig je ze uit om een eigen zoektocht te starten naar wat zij zelf willen. Bij jongeren is dat al gebruikelijk, maar oudere werknemers vragen er zelf veel minder om en ze krijgen het ook veel minder aangeboden. Ga ook met hen de dialoog aan.”

Het is ook zaak volgens hem om te weten waar je werknemers zitten. “Misschien zijn er wel medewerkers die aan het overleven zijn, door vraagstukken op financieel of privégebied. Het kan ook zijn dat ze niet op de juiste plek zitten. Dat weet je alleen als je je werknemers kent. En ook dat bereik je alleen met een goed gesprek.”

De derde factor 3: motivatie

De derde factor is motivatie. “Jonge kinderen hebben nog een enorme wil om dingen te leren. Zij maken steeds weer duurzame veranderingen mee. Ouders staan daar vaak naast om te stimuleren en te complimenteren. Op een bepaald moment houdt dat echter op: dan gaan we die groei minder stimuleren en focussen we op wat beter of efficiënter kan. Dan maken de complimenten plaats voor verbetervoorstellen. We mogen in mijn ogen best wat meer successen met elkaar vieren en kijken naar wat er goed gaat.”

Duurzaam veranderen kan alleen als een medewerker de innerlijke wil heeft om te veranderen, zegt Schaapveld. “Bij een reorganisatie moeten mensen in beweging komen, maar dat is een gedragsverandering die niet duurzaam is. Die motivatie kan voortkomen uit iets wat mensen gelezen hebben of iets waar mensen door geraakt worden.”

Samenwerken aan gedragsverandering

Werken aan duurzame gedragsverandering bij medewerkers is een kwestie van intensief samenwerken, is de overtuiging van Menzis. “Verzamel partners om je heen en stel samen vast wat je hogere doel is.” Lees het artikel op PWnet.

Denkkracht van teams

Deze drie elementen zijn de randvoorwaarden voor duurzame verandering. “Maar de eerste stap is het bewustzijn dat er iets moet veranderen. Ga met medewerkers in gesprek over de thema’s die spelen – bijvoorbeeld meer beweging – en vraag hun wat er nodig is. Als je twee ideeën uit de organisatie uitvoert, boek je meer succes dan wanneer je tien eigen voorstellen doorvoert. De denk- en ontwikkelkracht van teams is ontzettend groot. Maak daar gebruik van. En onthoud dat je met kleine stapjes ook vooruitgang kunt boeken.”

Duurzame gedragsverandering kan prima vanuit de werkgever worden gestimuleerd, vindt Schaapveld. “Hoe mooi is het als je afvallen niet meer alleen in je privéomgeving hoeft op te pakken, maar ook door je werkgever wordt gesteund? Veel van onze welvaartsziektes hebben nu eenmaal te maken met de leefstijl van medewerkers. Daar kun je als organisatie je ogen niet meer voor sluiten.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Menzis.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Gezonder werken, Langer doorwerken, Vitaliteit
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid