Stelling
"De kwaliteit van ons werk kan aanzienlijk omhoog als we meer laten doen door robots."
11
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden De signalen en oorzaken van burn-out
Arbeidsomstandigheden

De signalen en oorzaken van burn-out

te lang doorwerken

De stijging van burn-outklachten onder werknemers is opvallend en zorgwekkend. Dat stelt TNO in de Arbobalans van dit jaar. Nu al komt bijna een kwart van het verzuim door overspannenheid of burn-out. Gaan we zo door, dan is een kwart van de beroepsbevolking in 2030 veel minder, of helemaal niet meer inzetbaar. Zo blijkt uit cijfers van de Arbo Unie. Hoe herken je de signalen bij werknemers?

We kunnen er niet omheen dat werkdruk en stress, al dan niet veroorzaakt door het werk, een zware tol vragen van werknemers. Overspannenheid en burn-out vormen samen 81 procent van de gerapporteerde psychische aandoeningen in de lijst van beroepsziekten.

Signalen van burn-out

Wat zijn de signalen waar een werkgever op moet letten?

 •  De werknemer klaagt over vermoeidheid en is minder productief dan zijn leidinggevende of zijn collega’s van hem gewend zijn.
 •  Verzuim neemt toe. De werknemer voelt zich minder fit en gezond. Een paar dagen uitzieken of een doktersbezoek lijken geen verbetering te brengen.
 •  De werknemer wordt steeds cynischer over zijn werk. Veranderingen kan hij maar moeilijk bijbenen en hij klaagt over werkdruk. Hij is wantrouwend en onzeker.
 •  Het lontje wordt korter. De werknemer is sneller geïrriteerd of barst op het werk in huilen uit.
 •  De werknemer is besluiteloos en vergeetachtig.
 •  Het lukt de werknemer niet om na zijn werk zijn batterij weer op te laden. Hij doet ’s avonds of in het weekend niets meer.

Oorzaken van burn-out

Overspannenheid en burn-out worden soms door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde. Overspannenheid is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen stressoren en het vermogen om stress te verwerken. Burn-out wordt veroorzaak door een zeer langdurige blootstelling aan te hoge stress. Het kan jaren duren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

Werkgebonden risico’s

Stress heeft niet altijd zijn oorzaak in het werk. Ook ingrijpende gebeurtenissen thuis kunnen bijdragen aan overspannenheid of een burn-out. Werkgebonden risico’s zijn onder andere:

 •  hoge werkdruk;
 •  werktijden;
 •  slechte werk-privébalans;
 •  grote emotionele belasting;
 •  gebrek aan autonomie in het werk
 •  arbeidsconflicten;
 •  onzekerheid door ontslagen, reorganisatie of doordat de aard van het werk verandert.

Wat kan de werkgever doen?

Verwachtingenmanagement – Geef aan wat u van medewerkers verwacht en wat zij kunnen verwachten. Luister naar wat medewerkers te zeggen hebben over het werk en de manier waarop het wordt gedaan.

Wees eerlijk in onzekere tijden – Zijn er ontslagrondes in aantocht, gaat het bedrijf een reorganisatie in of verandert de aard van het werk aanzienlijk? Communiceer eerlijk over de kansen en de risico’s. Voorkom dat medewerkers bij gebrek aan informatie alleen nog doemscenario’s geloven én verspreiden.

Creëer een veilige omgeving – Vooral in onzekere tijden zijn medewerkers vaak beducht om zaken als werkdruk aan de kaak te stellen. Zorg ervoor dat psychische problemen geen taboe-onderwerp zijn.

Toon betrokkenheid – Vraag eens hoe het met een medewerker gaat en luister daar ook echt naar. Vraag hem wat hij het weekend heeft gedaan. Als het antwoord steeds vaker ‘niets’ is, weet u dat het tijd wordt om door te vragen.

Wat kunnen we samen nog meer doen?

Meer lezen over stress en burn-out? Kijk in het dossier Gezondheidsmanagement op PW. U kunt ook nog een kaartje kopen voor Inzet Op Maat. Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid deze herfst, op 26 november 2019 in de Jaarbeurs Utrecht. Diverse workshops en kennissessies staan in het teken van gezondheidsmanagement op het werk. Zoals ‘Samen gezond op het werk: van de managementtafel naar medewerker’, van Bertien Dumas, Menzis. Of: ‘Vitaliteit, de return on investment van vitaliteitscoaching’ van Marieke de Leede, Vitaliteitsmanager bij Adaptics. Samen met Nienke Hulleman, directeur Vital2Work, bedrijfsdiëtist en leefstijlcoach ontdekt u hoe een efectief vitaliteitsprogramma eruit kan zien. Liever een persoonlijke ontdekkingstocht naar uw eigen optimaal-vitale leefstijl? Bezoek de workshop ‘Vitale organisaties: leven en werken met passie.’ Ook doorwerken in de overgang en leren van werknemers die uitvallen hebben aparte kennissessies op Het Event. Aarzel dus niet langer, en schrijf nu in! U komt ogen en oren tekort…Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid