Stelling
"Meer respect en waardering maken een loonsverhoging overbodig."
7
39
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden De signalen en oorzaken van burn-out
Arbeidsomstandigheden

De signalen en oorzaken van burn-out

verwarring en werkstress

De stijging van burn-outklachten onder werknemers is opvallend en zorgwekkend. Dat stelt TNO in de meest recente uitgave van de Arbobalans. Bijna een op de vier verzuimdagen in Nederland wordt veroorzaakt door overspannenheid of burn-out. Hoe herken je de signalen bij werknemers?

We kunnen er niet omheen dat werkdruk en stress, al dan niet veroorzaakt door het werk, een zware tol vragen van werknemers. Overspannenheid en burn-out vormen samen 81 procent van de gerapporteerde psychische aandoeningen in de lijst van beroepsziekten.

Signalen van burn-out

Wat zijn de signalen waar een werkgever op moet letten?

 •  De werknemer klaagt over vermoeidheid en is minder productief dan zijn leidinggevende of zijn collega’s van hem gewend zijn.
 •  Verzuim neemt toe. De werknemer voelt zich minder fit en gezond. Een paar dagen uitzieken of een doktersbezoek lijken geen verbetering te brengen.
 •  De werknemer wordt steeds cynischer over zijn werk. Veranderingen kan hij maar moeilijk bijbenen en hij klaagt over werkdruk. Hij is wantrouwend en onzeker.
 •  Het lontje wordt korter. De werknemer is sneller geïrriteerd of barst op het werk in huilen uit.
 •  De werknemer is besluiteloos en vergeetachtig.
 •  Het lukt de werknemer niet om na zijn werk zijn batterij weer op te laden. Hij doet ’s avonds of in het weekend niets meer.

Oorzaken van burn-out

Overspannenheid en burn-out worden soms door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde. Overspannenheid is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen stressoren en het vermogen om stress te verwerken. Burn-out wordt veroorzaak door een zeer langdurige blootstelling aan te hoge stress. Het kan jaren duren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

Werkgebonden risico’s

Stress heeft niet altijd zijn oorzaak in het werk. Ook ingrijpende gebeurtenissen thuis kunnen bijdragen aan overspannenheid of een burn-out. Werkgebonden risico’s zijn onder andere:

 •  hoge werkdruk;
 •  werktijden;
 •  slechte werk-privébalans;
 •  grote emotionele belasting;
 •  gebrek aan autonomie in het werk
 •  arbeidsconflicten;
 •  onzekerheid door ontslagen, reorganisatie of doordat de aard van het werk verandert.

Wat kan de werkgever doen?

Verwachtingenmanagement – Geef aan wat u van medewerkers verwacht en wat zij kunnen verwachten. Luister naar wat medewerkers te zeggen hebben over het werk en de manier waarop het wordt gedaan.

Wees eerlijk in onzekere tijden – Zijn er ontslagrondes in aantocht, gaat het bedrijf een reorganisatie in of verandert de aard van het werk aanzienlijk? Communiceer eerlijk over de kansen en de risico’s. Voorkom dat medewerkers bij gebrek aan informatie alleen nog doemscenario’s geloven én verspreiden.

Creëer een veilige omgeving – Vooral in onzekere tijden zijn medewerkers vaak beducht om zaken als werkdruk aan de kaak te stellen. Zorg ervoor dat psychische problemen geen taboe-onderwerp zijn.

Toon betrokkenheid – Vraag eens hoe het met een medewerker gaat en luister daar ook echt naar. Vraag hem wat hij het weekend heeft gedaan. Als het antwoord steeds vaker ‘niets’ is, weet u dat het tijd wordt om door te vragen.

Meer informatie

Meer lezen over stress en burn-out? Blader eens door het dossier Gezondheidsmanagement op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid