Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond ‘De tijd van one-size-fits-all is voorbij’
Achtergrond

‘De tijd van one-size-fits-all is voorbij’

Marjolein ten Hoonte

Het is een uitstervend ras: personeel dat dertig jaar in dezelfde functie bij dezelfde baas werkt. De krappe arbeidsmarkt, oprukkende robotisering en toenemende vergrijzing zijn maar enkele redenen waarom voortdurend nieuwe vaardigheden en andere skills van werknemers worden gevraagd. Duurzame inzetbaarheid is voor zowel bedrijven als personeel dan ook geen keuze maar noodzaak om te voorkomen dat personeel al voor de pensioenleeftijd werkloos thuis zit.

Volgens Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland, zijn ook HR-professionals verantwoordelijk voor het continue bijscholen van het personeel en het verzilveren van hun ervaring en potentie. “Niets doen is geen optie. Werknemers moeten samen met de werkgever echt hun eigen aanpassingsvermogen creëren.”

‘Bedrijfsleven kan belangrijke rol spelen’

“Natuurlijk”, benadrukt Ten Hoonte, “is iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar eigen ontwikkeling. Maar het bedrijfsleven kan wel degelijk een belangrijke rol spelen in het bijscholen van personeel.” Ze doelt onder meer op HR-afdelingen die nu al kunnen voorsorteren op duurzame inzetbaarheid en de toekomstige wensen van werknemers. Hoe precies? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, dat verschilt per mens. Het is een kwestie van pionieren, zo betoogt Ten Hoonte. “HR-professionals hebben de neiging om te zoeken naar bestaande instrumenten, maar die zijn er nog niet.”

Nationale Meewerkweek

Dus moeten er nieuwe instrumenten worden ontwikkeld. “In samenspraak met de medewerkers”, voegt Ten Hoonte eraan toe. Daarom is het cruciaal om te weten wat er speelt onder het personeel en wat voor hen belangrijk is. Ten Hoonte noemt de Nationale Meewerkweek, dit jaar tussen 5 en 9 november gehouden. Directies en (HR-)managers in heel Nederland hebben een dagdeel meegewerkt op hun eigen werkvloer. Ten Hoonte: “Behalve dat dit directies nieuwe inzichten geeft over hoe het werk voor personeel leuker en lichter gemaakt kan worden, zijn dit soort evenementen ook geschikt om na te gaan of je personeel mee kan met toekomstige economische en technologische ontwikkelingen.”

Arbeidsmarkt verandert drastisch

Dat de arbeidsmarkt drastisch aan het veranderen is, is wel duidelijk. Ten Hoonte: “Vroeger hield de zoektocht naar werk op bij de voordeur van een bedrijf, maar nu moet een organisatie eigenlijk tegen het personeel zeggen: ‘Je kunt hier niet eeuwig blijven, maar wat heb je nodig om klaar te zijn voor de toekomst?’ Dat is een nieuwe manier van denken en handelen.”

Arbeidsvoorwaarden uitruilen

Volgens Ten Hoonte kunnen werknemers en werkgevers vaker dan ze denken andere contractvoorwaarden uitruilen. Zo is er misschien personeel dat best vakantiedagen wil inleveren in ruil voor een interne of externe opleiding. Uiteindelijk is het doel dat werknemers aanpassingsvermogen creëren. Om HR-professionals op weg te helpen, tekent Ten Hoonte vier focusgebieden uit:

  1. Vitaliteit (‘hoe blijf ik langer fit en energiek?’).
  2. Wendbaarheid (‘heb ik genoeg aanpassingsvermogen maar ook genoeg financiële middelen om een carrièreswitch te kunnen maken?’).
  3. Netwerk (‘heb ik een veelzijdig netwerk dat me aan de volgende carrièrestap zou kunnen helpen?’).
  4. Productiviteit (‘hoe behoud ik mijn productiviteit met het oog op bijvoorbeeld de opkomende robotisering?’).

‘Veel mensen vinden verandering moeilijk’

“Veel mensen vinden verandering moeilijk”, stelt Ten Hoonte. “Daarom is het als werknemer goed om na te gaan of je bijvoorbeeld meekunt met technologische ontwikkelingen, of je een goed netwerk hebt en of je financiële situatie een overstap naar een ander beroepenveld toelaat. De kans bestaat immers dat je een extra opleiding moet bekostigen en dat je tijdens de leerperiode tijdelijk geen inkomen hebt. Voor de HR-afdeling geldt: kijk naar de focusgebieden en kom er in gesprekken achter waar behoefte aan is. Daarna kun je samen een toekomstplan opstellen.”

‘De tijd van one-size-fits-all is voorbij’

Volgens Ten Hoonte zijn HR-professionals gewend om iedereen op dezelfde manier te benaderen en behandelen. “De tijd van one-size-fits-all is voorbij, er is nu veel meer maatwerk nodig. Een twintiger staat heel anders in het leven dan een vijftiger. Technologie en big data zorgt ervoor dat de wereld die voor ons ligt personaliseert in plaats van verindividualiseert. In de retail zie je dat al heel erg terugkomen, daar ontvangt elke klant een persoonlijke benadering. Die gedachte moet ook steeds meer in andere service-gebieden en ook HR gaan leven. Een HR-professional moet eigenlijk meedenken over hoe een werknemer zich in zijn of haar verdere carrière kan ontwikkelen. Als deze werknemer dan bij een ander bedrijf gaat werken, neemt de HR-professional daar het stokje weer over.”

Werken is wezenlijk voor geluksgevoel

Ten Hoonte geeft toe, organisaties, mensen en instellingen hebben tijd nodig om aan deze nieuwe manier van denken te wennen. “Bedrijven reageren vaak op de korte termijn, het is immers een stuk lastiger om de lange termijn te zien. Maar het is belangrijk dat mensen werken. Niet alleen om de rekeningen te kunnen betalen: werken heeft namelijk meer voordelen. Het zorgt voor een gezonder en socialer leven. Werk maakt een wezenlijk deel uit van het geluk van mensen. Dat blijft nog wel even zo.”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid