Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
31
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De toekomst van werk hangt af van energie
Anders werken

De toekomst van werk hangt af van energie

persoonlijke ontwikkeling, leervermogen

Generatie Flex. Zo worden de twintigers smalend genoemd door oudere generaties. Ze stellen alles uit. Maar ze zijn ook de voorhoede van een nieuwe manier van werken, met een bijpassend andere opvatting over werk en privé. Die balans zien de jongere generaties heel anders dan de baby boomers en ook Gen X. Met grote gevolgen voor werving, selectie, doorstroom, carrièrepaden en uitstroom. Alles wordt anders.

Die boodschap brengt Soulaima Gourani op Forbes. Ze schetst een nabije toekomst waarin 5 generaties samenwerken op de werkvloer. En vooral de jongere generaties denken heel anders over de verhouding tussen werk en privé dan de ouderen. De auteur kiest daarbij zelf duidelijk voor de jongeren. Ze wijst erop dat de klassieke scheiding tussen werktijd en privé onhoudbaar is. Wat je doet, en wanneer hangt af van heel andere factoren dan de vaste werktijd elke dag die de werkgever van je koopt.

Ken je energiehuishouding

Zeker de creatieve beroepen, kenniswerkers, kortom de mensen die met innovatieve oplossingen moeten komen kunnen slecht uit de voeten met die strikte scheiding tussen werktijd en vrije tijd. Het hangt veel meer af van de energie die je nodig hebt om de taken uit te voeren die je op enig moment moet doen. Wie daar de optimale balans in vindt, zit veel beter in zijn vel dan de werknemer die altijd zijn uren maakt. Bezien over meerdere jaren ontwikkelt zo’n carrière zich niet als een marathon, waarin een werknemer probeert om de werdagen en -uren tot zijn vastgestelde pensioendatum vol te maken. Het werkende leven is meer een serie korte sprints, met rustige perioden er tussenin. Waarin de werkende mens bijkomt, oplaadt, iets anders doet (zorgtaken noemt Goulani vaak) en zich voorbereidt op de volgende sprint.

Geleerd van de geschiedenis

Goulani kijkt naar de recente geschiedenis als verklaring voor het verschil in werkhouding tussen de generaties. De jongeren generaties Y en Z hebben goed gezien hoe hun voorgangers (vaak hun ouders) van generatie X en de Baby Boomers zich een slag in de rondte hebben gewerkt, en wel op de berucht-klassieke werktijden van 9 tot 5. Het heeft ze veel stress en burn-outs opgeleverd. Daar passen de jongere generaties voor. En daar snappen de oudere generaties dan weer niets van. Hoe kun je zo chaotisch multitaskend werken? We zijn het gewend, stelt Goulani. We zijn altijd blootgesteld aan een bombardement van informatie, beeld en geluid dat op alle tijden en vanuit alle hoeken en gaten op ons af komt.

Burn without Burning Out

Willen jullie dan geen geld verdienen en carrière maken, is de klassieke vraag van de oudere generaties. We Want to Burn without Burning Out, is het antwoord van Goulani namens de jongeren. Veel geld verdienen is minder belangrijk dan werk doen waar we echt van houden. We willen genoeg verdienen. Meer vinden we niet nodig. In de nabije toekomst zal het steeds minder gaan om prijs en kwaliteit, en steeds meer om kennis. Steeds meer bedrijven zullen gaan concurreren op de ontwikkeling en verspreiding van goede, waardevolle en bruikbare kennis. Daarvoor is innovatievermogen en creatieve denkkracht onmisbaar.

Waar heb je de energie voor nodig

En daarbij hoort een heel andere manier van werken dan het klassieke 9-to-5-schema. Ook het klassieke kantoor zal steeds minder vaak de beste omgeving zijn om die kwaliteiten verder te ontwikkelen. Het vraagt om meer aanpassingen dan flexibeler werkuren en een casual Friday, stelt Goulani smalend. We moeten het werk organiseren rond de opdrachten, projecten en taken die we – op enig moment of fase in ons bestaan – moeten uitvoeren. Productiviteit en succes moeten we niet langer afmeten aan het aantal geklokte werkuren. Wie heeft dat belachelijke idee eigenlijk bedacht, vraagt de auteur zich wanhopig af.

Extreme scrum, ultieme flex…

De toekomstige generaties zien de balans tussen werk en privé heel anders. U ‘koopt’ vrije tijd straks niet meer door langer op het werk door te brengen en zo meer geld te verdienen. Het zal er steeds meer om gaan of u genoeg energie heeft om de taken uit te voeren die u voor een bepaalde deadline af moet hebben. Hoe iemand zijn tijd indeelt tot die finish, hoe u die sprint trekt: dat is in grote mate aan die persoon zelf. Zijn er tijden waarop u liever iets anders doet, omdat u een avondmens bent, of iets anders moet doen (de kinderen van school halen bijvoorbeeld)? Prima. Zolang de werktaak die u moet volbrengen maar af komt. Het lijkt wat op de werkwijze van scrum teams, en van sommige freelancers. Maar dan extremer, en op veel grotere schaal.

.. stelt hoge eisen aan u

Werken op deze nieuwe manier betekent een complete breuk met de klassieke command en control-houding bij het management, concludeert Goulani met leesbaar genoegen. Maar het wil niet zeggen dat Y en Z een hekel heeft aan leiding. Ze waarderen andere eigenschappen in leiders. Ze willen geboeid raken, geïnspireerd worden. Dat dwingt respect bij ze af. Als voorbeeld haalt Goulani Steve Jobs aan. Het heeft grote gevolgen voor de manier waarop leidinggevenden hun mensen moeten motiveren. Maar het stelt ook hoge eisen aan de eigen verantwoordelijkheid. Het vereist een mate van zelfdiscipline die niet iedereen kan opbrengen. Of goed kan inschatten, zeker voor jongeren is dat vaak lastig. Hierover heeft Goulani het niet, in haar vrij militante artikel over de toekomstige werk-privébalans. Militant, maar ook baanbrekend. Letterlijk.

Bent u klaar voor die toekomst?

Meer weten over de toekomst van het werk? Het jaarlijkse Congres Over Duurzame Inzetbaarheid gaat er helemaal over. Fit For the Future. Hoe u, en uw mensen fysiek en mentaal gezond kunnen doorwerken ervaart u op 13 juni aanstaande in de Jaarbeurs, Utrecht. Met 4 key notes in de ochtend en 8 keuzesessies in de middag Bekijk hier het hele programma en schrijf u nu in!Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Rendement op arbeid, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid