Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken De Tour winnen doe je in bed
Anders werken

De Tour winnen doe je in bed

bevlogen en betrokken mensen

Wist u dat? Ruim de helft van de werknemers heeft slaapproblemen. Bij 12 procent zijn die problemen zo erg dat ze er slecht door presteren op hun werk. Deze mensen hebben dan ook de hoogste doktersrekeningen. Goed blijven slapen valt niet mee in deze warme(re) dagen. Kan de voortschrijdende techniek een handje helpen?

De cijfers uit de inleiding zijn van 2010, uit een onderzoek gehouden in de Amerikaanse staat Kansas. Zo dramatisch is het bij ons niet. Maar toch: één op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen problemen met slapen. En 41 procent van deze mensen merkt dat slecht slapen hun dagelijkse functioneren beïnvloedt. Dat kan op allerlei manieren: verminderde concentratie, geheugenproblemen, prikkelbaarheid, een lagere productiviteit.

Alzheimer?

Wie minder slaapt dan 7 tot 8 uur per dag, eet gemiddeld 385 calorieën meer. Dat schijnt vooral vet te zijn. Langere tijd slecht slapen betekent dus flink dikker worden. Komt ook omdat er minder afvalstoffen uit het lichaam gaan bij slechte slapers. En dat leidt tot ophopen van het eiwit bèta-amyloïde, dat ook veel zit in de hersens van mensen met Alzheimer. Dat verband is nog niet onomstotelijk aangetoond, maar eerdere onderzoeken wezen ook op een verband tussen slecht slapen en deze ziekte.

Topprestatie alleen na goede nachtrust

Voor topprestaties is goed slapen onmisbaar. Dat wist good old Joop Zoetemelk al, vandaar de titel van dit verhaal. En ook voor gewoon goede prestaties helpt het als je er een fatsoenlijke nachtrust aan vooraf laat gaan. Daar zijn ze in de VS ook achter. Na de topsporters en de captains of industry Jeff Bezos en Arianna Huffington gaan nu ook steeds meer ambitieuze werknemers ten rade bij slaapconsulenten. En ze zoeken, ala echte Amerikanen, steeds vaker hun heil bij technische hulpmiddelen en apps.

‘Ik slaap wel als ik dood ben’

Eric Rosenbaum schreef er een wat rommelig journalistiek verhaal over, op de nieuwssite CNBC. Allereerst neemt hij het klassieke arbeidsethos ‘ik slaap wel als ik dood ben’ stevig op de hak. Hij haalt de football-speler Isaiah Kacyvenski aan, die nu een eigen investeringsmaatschappij bestiert. Een overvloed aan onderzoek toont een direct verband aan tussen matige prestaties en slaaptekort, stelt Kacyvenski. Gezondheidsonderzoeker en slaapspecialist Michael Grandner doet er nog een schepje bovenop: teveel slapen is een probleem, een slaaptekort is (nog altijd) de norm. Daarover opscheppen werkt statusverhogend.

Oude werkethos is er nog

Dat arbeidsethos – werken gaat boven alles – wordt in veel sectoren nog altijd stevig bevorderd. Meestal gaat dat sluipenderwijs, bijvoorbeeld door het bedrijfspand lang open te houden. Goed voor flexibel werken, zou je zeggen. Nee, het nodigt mensen uit om langer te blijven werken. Het maakt werkweken van 100 uur mogelijk, stelt Grandner. Dat gaat ten koste van de rusttijd en dus ook onze slaap. De mens is het enige dier dat zo met zichzelf omgaat, zegt hij erbij.

Topsport: alleen het resultaat telt

Maar bedrijven willen ook dat hun mensen elke dag een optimale prestatie leveren, aldus Kacyvenski. Het is dus een kwestie van goed prioriteren. Atleten hebben dat beter door dan zakenmensen. Een topsporter stelt alles in het werk om te winnen. In het bedrijfsleven gaat het nog te vaak om ‘je uren maken’. Doodvermoeiend, want meer uren werken betekent minder uren rust en dat gaat onvermijdelijk ten koste van je prestaties, roepen beide wetenschappers in het artikel van Rosenbaum.

Meten kan, maar wat weet je dan?

Hierna komt onvermijdelijk de vraag: wat doen we eraan? Kacyvenski gelooft, als echte Amerikaan, erg in meten is weten. Aansluitend bij de opkomst van het data-tijdperk gelooft hij dat werknemers, net als atleten, door goed te meten veel te weten kunnen komen over hun gedrag. Veel meer dan door af te gaan op gevoel en intuïtie. Maar dan wel door goed te meten. En zover zijn we nog niet, stelt Kacyvenski. Er zijn nu nog erg weinig apparaten en apps waarmee je de kwaliteit van je slaap goed kunt meten.

Zenuwachtig

Sterker nog, al die meetapparatuur aan, op en rond het lijf maken dat veel mensen alleen maar slechter slapen, stelt Rosenbaum. Hij baseert zich daarbij op medisch onderzoek uit 2017. Al die meetgegevens over je eigen slaap maken mensen zenuwachtig, omdat ze niet goed weten hoe ze al die data moeten interpreteren. Toch denken sommige onderzoekers, waaronder professor Barnes verbonden aan de University of Washington, dat veel mensen wel iets kunnen hebben aan informatie over de kwaliteit van hun slaap. Maar goed gebruiken en goed interpreteren is essentieel daarbij, geeft (ook) hij toe.

Hoe gaan mensen om met hun slaaptekort?

Het artikel van Rosenbaum op CNBC bevat interessante feiten en stevige uitspraken. Maar het is sterk gefocust op ‘meten is weten’, hoewel hij de lofzang op apparatuur kritisch bekijkt door de tekortkomingen van die benadering ook te noemen. Een artikel met meer persoonlijke informatie over de gevolgen van slaaptekort, en hoe sommige ceo’s daarmee omgaan, verscheen in oktober 2018 op de Engelse versie van Wired. Ook dat artikel biedt geen oplossingen voor het slaaptekort, in tegenstelling tot de titel.

Oplossing is heel persoonlijk

Wel toont het artikel, net als dat van Rosenbaum op CNBC, aan dat steeds meer zakenmensen zich bewust worden van slaaptekort als een probleem dat hoge kosten kan veroorzaken. En wat werkt, is inderdaad ook heel persoonlijk, net zoals de hoeveelheid en kwaliteit slaap die iemand nodig heeft. Zoals de auteur van het artikel op Wired, Chris Stokel-Walker constateert. Toch behoefte aan wat concrete tips om de slaap te verbeteren? Lees dit artikel er nog eens op na op onze website. Of lees de tips voor werkgevers en werknemers op PW. Sleep well….Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid