Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
22
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond De waan van de dag werkt niet erg duurzaam
Achtergrond

De waan van de dag werkt niet erg duurzaam

Verrekijker

Nog geen twintig procent van de Nederlandse bedrijven zegt de juiste mensen in huis te hebben. En acht van elke tien werkgevers wil mensen ontslaan, maar kan dat niet door de wetgeving bij ontslag. Dit blijkt uit het wendbaarheidsonderzoek eerste kwartaal 2014 van Yacht onder 449 hr-managers.

Directeur Koopman van het detacheringsbureau leidt hieruit af dat de Nederlandse arbeidsmarkt op slot zit. De schuld zoekt hij vooral bij het management. Hij wijt de mismatch aan gebrek aan toekomstvisie en bestaande regelgeving. Managers weten niet welke kennis in de toekomst nodig is (>>PW De Gids Vakbase>>) en kunnen dus niet vroegtijdig inspelen op een toekomstige kennisbehoefte. Jarenlange reorganisaties en kortetermijnfocus hebben geleid tot verwaarlozing van de zittende werknemers. Ze hebben onvoldoende bijscholing gehad. Het gevolg zou volgens Koopman zijn: de capaciteiten van het zittende personeel sluiten niet goed meer aan op de bestaande functie-eisen.

Kwaliteit en gedrevenheid
Werkgevers hebben bovendien grote moeite om jonge, hoogopgeleide specialisten te vinden. Maar 18 procent van de ondervraagde managers zegt exact de juiste mensen in huis te hebben. De meest gehoorde klacht is een gebrek aan kennis en kwaliteit, maar ook beperkte gedrevenheid van de werknemers is een probleem.

Ontslag, als het zou kunnen
Vijftien procent is van plan het komende jaar medewerkers te vervangen omdat het profiel niet meer past. 39 Procent overweegt dit. Daarnaast zou 40 procent mensen willen ontslaan als er geen belemmering is door wet- en regelgeving. En 88 procent van de ondervraagde werkgevers wil personeel vervangen als er geen enkele belemmering zou zijn. Vooral de ontslagwetgeving noemen deze werkgevers als belemmering.

Binnen de huidige ontslagrechtregels werkt nog vaak de regel van last in first out. Ruim een kwart (27%) van de werkgevers noemt dit een belemmering voor het ‘verversen’ van het personeel. Koopman: "In de huidige tijd zijn principes als last in first out niet meer te handhaven omdat het niets zegt over de expertise die mensen hebben. Het is voor iedere organisatie cruciaal om op het juiste moment over de juiste expertise te kunnen beschikken".

Ruimere blik werkt duurzamer
Opvallend is dat organisaties die de ontwikkelingen op de markten op wat langere termijn kennen, over het algemeen veel tevredener zijn over hun medewerkers. Onder deze werkgevers geeft ruim een op drie (35%) aan wel over exact de juiste mensen te beschikken. De oorzaak van de mismatch moet volgens dit onderzoek dan ook gezocht worden bij de managers zelf. Zij moeten hun medewerkers meer, en beter meenemen in toekomstige ontwikkelingen en hen te laten weten wat er in de toekomst concreet van hen verwacht wordt.

Meer informatie
Jonge aanstormers willen profiteren van ervaren collega’s, een goede sfeer en ontwikkelingsmogelijkheden. Eigenlijk vinden ze dat veel belangrijker dan hippe digi-middeltjes waarmee ze overal op een glasplaatje naar hun werk kunnen turen. David van der Meulen, medeoprichter van BrownCow, vertelt hoe u meer kunt halen uit de ‘natuurlijke’ wisselwerking tussen aanstormers en uitzitters tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 17 juni. Leer hoe u meer cohesie stopt in het team, en bereid ze beter voor op de toekomst. Klik hier voor meer informatie en inschrijven!
 Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Balans werk-privé, Competentiemanagement, Gezonder werken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid