Stelling
"De eerste werkdag van een nieuwe m/v moet u heel zorgvuldig plannen."
34
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken De weerhaakjes tegen persoonlijke ontwikkeling
Langer werken

De weerhaakjes tegen persoonlijke ontwikkeling

Samenwerken-eigen belangen

Heeft u (eindelijk) geld voor persoonlijke ontwikkeling gekregen, en dan gebruikt u het niet!? Die conclusie zou je kunnen trekken uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Zijn de werknemers nog steeds te passief bezig met hun eigen duurzame inzetbaarheid, of zijn er andere weerhaakjes?

Ruim een op elke drie werkgevers biedt een jaarlijks budget aan van 1200 euro voor persoonlijke ontwikkeling en duurzamer inzetbaarheid. Daar komt nog zo’n 15 procent bedrijven bij die erover denkt om zo’n budget en bijpassende regeling in te voeren. Volgens het onderzoek zijn werknemers erg vrij in hoe ze het geld besteden. Meestal gaat het naar opleidingen gerelateerd aan de functie of een vergelijkbare functie. Daar kiest twee op elke drie werknemers met zo’n budget voor. De rest stopt het in maatregelen die de persoonlijke werk-privébalans verbeteren (24%) en loopbaanadvies (18%).

Onvoldoende betrokken bij persoonlijke ontwikkeling

Driekwart van de werkgevers met een budget voor persoonlijke ontwikkeling wil graag dat de eigen mensen meer eigen regie nemen rond hun loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Maar 59 procent vindt dat de werknemers nog te weinig bezig zijn met de ontwikkeling van persoonlijke talenten en daarmee duurzame inzetbaarheid. Ook is het lijnmanagement vaak onvoldoende betrokken bij het thema om een stimulerende rol te kunnen spelen. Verder zijn de regelingen als zodanig volgens veel werkgevers te ‘vrijblijvend’.

Plannen genoeg

Ondertussen buitelen de plannen voor meer opleidigen, scholing en ontwikkeling over elkaar heen dit jaar (en ook al in 2017). Zoals het voorstel voor een Leven Lang Ontwikkelen van brancheorganisaties ABU, Cedris, NRTO en OVAL. Daarin wordt gepleit voor een persoonlijk ontwikkelbudget, periodieke arbeidsmarktscan voor werkenden en bijvoorbeeld loopbaanwinkels. Of het Deltaplan voor scholing en ontwikkeling, voorgesteld door voorzitter Piet Fortuyn van CNV Vakmensen. Hij spreekt van een Deltaplan omdat werkgevers, werknemers en overheid er een rol bij moeten spelen.

Werknemers te passief bij persoonlijke ontwikkeling

Veel werknemers willen best wat doen aan scholing en ontwikkeling. Maar ze zijn nog te passief, vinden de werkgevers. Ook Fortuyn laat tussen de regels van zijn plan zien dat de dringende noodzaak er bij veel werknemers nog niet van af spat. “Veel werknemers hebben het idee dat er wel een cursus wordt aangeboden als het nodig is”, zo typeer Renske Rietbergen, manager duurzame inzetbaarheid bij AWVN de situatie in het AD. “We willen dat mensen zelf meer aan het stuur gaan zitten. Dat vereist een gedragsverandering en daar moeten werkgevers mee aan de slag. Mensen moeten inzicht krijgen in hun toekomst en weten waarom ze een bepaalde cursus zouden moeten doen.” Ze vergelijkt het ontwikkelbudget met een cadeaubon. Als je nog geen idee hebt wat je leuk vindt, weet je ook niet wat je ervoor gaat kopen.

Welke kanten moet u zich op ontwikkelen?

Maar het gaat bij persoonlijke ontwikkeling natuurlijk niet alleen om ‘leuk’. Het gaat meer om passend, en nuttig voor je eigen toekomst. Moet je wel een idee hebben welke kanten die op kan gaan. Dus waar je jezelf als werkende verder in kan ontplooien. Werknemers weten dat vaak zelf heel goed: 71 procent ziet kansen voor zichzelf of voor het bedrijf die nu nog niet volledig worden benut. Bovendien zegt een even grote groep een goed beeld te hebben van de manier waarop het dagelijks werk in de toekomst gaat veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën. Zo bleek dit voorjaar uit onderzoek van Horizon Training & Ontwikkeling.

5 Tips voor de betere persoonlijke ontwikkeling

Uit dat onderzoek bleek ook dat de meeste medewerkers positief zijn over de leermogelijkheden in eigen bedrijf: 65% vindt dat er een goed klimaat is om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling levert volgens werknemers bovendien een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de organisatie.

1} De ‘uitdaging’ om echt iets nieuws te leren moet aanwezig zijn.

Mensen willen zich dus graag blijven ontwikkelen. En ze weten ook wel hoe. Toch komt persoonlijke ontwikkeling nog te vaak niet van de grond. Hoe dat komt? De beste prestaties ontstaan als er een gezonde spanning bestaat tussen de organisatiedoelen en de resultaten die tot nu toe zijn behaald. Die doelen moet niet onmogelijk of onredelijk onhaalbaar lijken. Maar ook demotiverend is als de resultaten vorig jaar al zijn behaald. De leerdoelen moeten ambitieus blijven. Mensen blijven gemotiveerd als ze zich vaak moeten afvragen: Wat heb ik vandaag bereikt? Wat heb ik geleerd? Welke ontwikkeling heb ik doorgemaakt? Zo stelt managementgoeroe Brad Wolff het, op TNLT.

2} Sta regelmatig stil bij de voor- of achteruitgang.

Voor persoonlijke ontwikkeling is het dus nodig om regelmatig stil te staan bij de behaalde resultaten. En om de mate van onwikkeling expliciet vast te stellen. Wat bent u vandaag, deze week en deze maand wijzer geworden? Elke vooruitgang telt, ook al lijkt het maar heel klein. Ook wanneer er helemaal geen vooruitgang is. Leren van fouten blijkt keer op keer een van de waardevolste bronnen van informatie over hoe wel vooruit te komen.

3} Iets nieuws leren is echt leuk!

Iets nieuws leren kan heel verfrissend zijn, juist omdat het iets nieuws is. En dus anders dan de dagelijkse routineklussen. Het geeft – als het aansluit bij je persoonlijke of professionele belangstelling –die verfrissende leerkick waardoor medewerkers anders tegen hun werk aankijken. Medewerkers moeten proberen om leeractiviteiten (waaronder de inmiddels beruchte cursussen- en congressencaroussel in voor- en najaar) niet te zien als “werk”, maar als uitstapje waar je ook nog wat van opsteekt.

4} Kies zelf je beste manier(en).

Medewerkers zijn meer dan ooit ‘eigen wijs’ als het gaat om leren en ontwikkelen. Als organisatie kan je daar het best mee omgaan door hun eigen wijsheid te helpen ontwikkelen en zoveel mogelijk diversiteit in werkvormen in te zetten in je ontwikkelprogramma’s. Als je mensen blijvend nieuw gedrag wilt aanleren, vraagt dat om specifiek daarop gerichte werkwijzen. Zoals mensen het verschil tussen de bestaande situatie en de nieuwe laten ervaren. Dat kan met video’s, maar ook met snuffelstages, bedrijfsbezoeken en on the job training met een ervaren medewerker ernaast.

5} Breng het snel in de praktijk!

Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die je nodig hebt. Zo blijven medewerkers inzien dat persoonlijke ontwikkeling ook voor hen persoonlijk nut heeft.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid