Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden De workaholics zijn terug!
Arbeidsomstandigheden

De workaholics zijn terug!

Steeds meer mensen dromen ervan: tijden waarop je echt onbereikbaar bent. Het onbewoonde eiland, mijlenver buiten bereik van zendmasten en satellieten. Ein-de-lijk even rust. Want ja, geen verbinding! Zo ook het echtpaar Shawn Achor en Michelle Gielan. Allebei workaholics, druk, druk, druk met hun carrière en hard op zoek naar… een goede gelegenheid om echt even af te mogen schakelen. Ze hebben iets gevonden.

Tenminste, dat dachten ze. Beide zijn breinwerkende academen en ze reizen veel. Dat betekent dus vaak het vliegtuig in de VS. (Dit verhaal speelt in 2016.) Ze besloten: dan gaan we dat concentratiewerk doen waar we op de grond, met constant bliepende schermpjes en blèrende kinderen nooit aan toe komen. Tijdens een vlucht ben je toch slecht bereikbaar, waarom zou je moeilijk doen met flight modes enzo, zet uit dat ‘ding’ en schrijf dat fantastische rapport waar iedereen al zolang op wacht.

Geen briljante inval

Al het andere werk werd snel afgemaakt voor het instappen, een laatste afscheidstelefoontje, en riemen vast. Wat gebeurde er toen? Niets, de hele vlucht lang. Hun ogen gleden over de onderzoeksrapporten en mails die ze op de grond al meermaals hadden gelezen. Maar de briljante invallen kwamen niet. Sterker nog, toen ze weer waren geland hadden ze nog minder zin in de stapels werk die inmiddels nog groter waren geworden.

Het brein is geen klok

Achor en Gielan ontdekten iets dat veel mensen wel zullen herkennen: het werk stopt niet op een vastgestelde tijd. Tenzij het zeer eenvoudige routinearbeid is waar je bijna geen fouten in kunt maken. Maar dat werk is bijna volledig geautomatiseerd. Al het andere werk, bijna al het huidige werk dus, gaat vrolijk door nadat de klok zegt dat je er genoeg uren aan hebt besteed. Zoals iedereen wel weet die er ooit een halve nacht van heeft wakker gelegen.

Hersens laten zich niet tegenhouden

Het leidt ertoe dat steeds meer mensen zich gaan gedragen als workaholics, of werkverslaafden. Ze kunnen niet meer stoppen met nadenken over dat werk, ook al zouden ze dat graag willen. Afschakelen, of afkicken van het werk is (bijna) onmogelijk. Je hersens blijven nadenken over mogelijke verbeteringen, alternatieve aanpakken, en nieuwe taken die morgen op je wachten. Het fenomeen ‘workaholic’ is bezig aan een comeback in de managementlectuur. Achor en Gielan halen Noors onderzoek aan, waaruit zou blijken dat bijna 8 procent van de werknemers in Noorwegen dit predicaat verdient.

Comeback van de workaholics

Het treft niet alleen perfectionisten, mensen zonder sociaal leven of mensen in financiële nood. Ook dit echtpaar, met 2 kinderen, merkte dat ze aan het afglijden waren richting ‘workaholisme’. Sterker, Achor en Gielan denken dat een meerderheid van de werkenden in de VS voldoet aan de definitie van workaholics.

Een dodelijke combinatie

Achor en Gielan zien 2 oorzaken voor de opkomst van het fenomeen: de techniek die het mogelijk maakt om overal, altijd te werken, en de puriteinse opvoeding die veel mensen in welvarende landen hebben gekregen. Die combinatie van factoren maakt dat werken altijd meer, beter en langer kan. En als het kan, dan moet het ook. Want anders is dat zonde van je tijd, en van je leven als je niet uitkijkt!

Meer is lekker?

We geven onze kinderen van jongs af aan die mentaliteit mee: opstaan om 3 uur om iets af te maken voor school is lovenswaardig. Wie zich verslaapt is een luiaard. Terwijl de vroege opstaander meer kans heeft op een ongeluk op weg naar school, en te moe is om zijn proefwerk goed te maken. In tegenstelling tot de ‘luilak’ die wel wakker genoeg is om een mooi cijfer te halen.

Hersteltijd levert veel op

Gebrek aan hersteltijd en slaaptekort kost het bedrijfsleven in de VS 62 miljard dollar per jaar. Het komt neer op 11 dagen productiviteitsverlies per werknemer, aldus Arianna Huffington in haar boek ‘The Sleep Revolution’. Dat ze schreef na een instorting door uitputting. Genoeg hersteltijd levert dus heel wat meer productie op. En betere.

De oplossing heet: op tijd stoppen

Hoe kan dat beter? Net zoals met alles rondom werken: op tijd ermee stoppen. Op tijd wil zeggen: voordat je lichaam uit balans raakt en de burn-out zich aandient. Wie teveel, te lang heeft gewerkt heeft heel veel mentale en fysieke energie nodig om weer in balans te raken. Even wat langer doorgaan om iets ‘af’ te krijgen terwijl de uitputtingsverschijnselen zich aandienen (upregulation, in technische termen) versterkt dat gevoel van uitputting alleen maar.

Rust betekent niet automatisch herstel

Wie harder moet werken, heeft ook meer tijd nodig om van dat werken te herstellen. Work hard, play hard inderdaad, maar dan gemeten in tijd. Waarbij ‘rust’tijd niet automatisch ook hersteltijd is. Dat merk je als je wakker ligt door het werk dat je maar niet ‘kwijt’ raakt in je hoofd. Achor en Gielan pleiten voor interne en externe hersteltijd. Intern herstellen doe je tijdens een werkdag, door ander werk te doen tussen de broodnodige (micro)pauzes, door intensieve taken af te wisselen met meer routinetaken als je minder energie (over) hebt. Externe hersteltijd neem je tijdens (korte) vakanties, weekenden weg en andere echt vrije tijd waarop je niet bezig bent met je werk.

Strategisch stoppen!

Wie echt beter opgewassen wil zijn tegen een ‘uitdagende’ carrière moet goed weten wanneer zij en hij moet stoppen met werken. Wanneer dat beter is, en wanneer dat echt moet. Op tijd stoppen, voordat je echt moet stoppen. Strategische stops maken noemen Achor en Gielan dat, en ze halen diverse onderzoekers aan in hun artikel ‘Resilience Is About How You Recharge, Not How You Endure’ op HBR om die stelling te onderbouwen.

De beste mensenkenner

Beetje teleurstellend alleen dat ze vooral hun heil zoeken in apps om dat in te vullen. Maar wie zijn smartphone minstens 150 keer per dag raadpleegt, zoals de gemiddelde Amerikaan schijnt te doen, kan het apparaat ook gebruiken als pauze-verklikker. Want dan kent het apparaat je beter dan jijzelf… O, hoe het verder gaat met Achor en Gielan? Die bouwen hun werk nu af voordat ze naar de luchthaven gaan. Ze stappen echt uitgerust in, en weer uit.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Balans werk-privé, Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid