Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Deels thuiswerken wordt het nieuwe normaal
Anders werken

Deels thuiswerken wordt het nieuwe normaal

Ruim 2 van elke 3 werknemers wil het: blijven thuiswerken. Tenminste een deel van de werkweek. Zo blijkt uit recente onderzoeken naar thuiswerken. Dat wordt binnenkort misschien fiscaal makkelijker. Ook groeit de roep om meer zeggenschap over waar, en wanneer we werken.

Onderzoek van de FNV onder 5.300 leden in de zakelijke diensten en not-for-profit laat zien dat de meeste thuiswerkers het na een jaar allerminst zat zijn. Maar 10 procent wil helemaal terug naar kantoor, 20 procent wil alleen nog maar thuiswerken. De overige 70 procent wil afwisseling tussen werken thuis en op kantoor. Die verhouding blijkt ook uit andere recente onderzoeken. Van elke 5 leden denken 3 nog positiever over thuiswerken dan een jaar geleden, toen de regering het dringende advies gaf om thuis te werken.

Afwisseling is prettig

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong geeft aan dat 78 procent nu ‘gewoon’ prettig thuiswerkt. Dat was 66 procent tijdens het vorige onderzoek van de FNV, een jaar geleden. ‘Ouderen werken iets liever thuis dan jongeren, maar ook van de jongeren ziet 65 procent het thuiswerken helemaal zitten. Wel zien we dat veruit de meeste mensen een afwisseling willen in thuis werken en op kantoor werken. Wij willen daar dan ook graag afspraken over gaan maken.’

Fiscale aanpassingen?

Die afspraken zijn binnenkort mogelijk wat makkelijker te maken. Want in het Belastingplan 2022 wordt een gerichte vrijstelling loonbelasting voorgesteld voor het vergoeden van de thuiswerkkosten. Komt dit voorstel erdoor, dan hoeven de thuiswerkvergoedingen die werkgevers dit jaar betalen niet langer te worden gefinancierd uit de (vergrote) vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Ook de drempel van 128 dagen forenzen voor de vaste vergoeding van reiskosten gaat naar verhouding omlaag in het voorstel. Maar over de hoogte van de vrijstelling is nog geen duidelijkheid, meldt werkgeversvereniging AWVN.

Meer zeggenschap over waar en wanneer werken

De FNV-leden willen vooral hun dagelijkse werk vanuit huis blijven doen. Voor activiteiten als teamoverleg, (in)formeel overleg en contact met collega’s, trainingen, presentaties en het inwerken van nieuwe collega’s is het kantoor de beste werkplek. Ook wil 6 van elke 10 ondervraagden meer zeggenschap over waar ze moeten werken. Nu vindt maar 35 procent dat ze daar genoeg over te zeggen hebben.

Wettelijk recht op deels thuiswerken?

De FNV’ers willen dit wettelijk geregeld hebben. Kitty Jong vergelijkt met met de Wet flexibel werken (WFW), waarbij de werknemer kan vragen om minder uren te werken. ‘De werkgever moet dan met zwaarwegende argumenten komen als dat niet kan. Op dit moment moet de werknemer die meer thuis of juist op kantoor wil werken nog genoegen nemen met een onbeargumenteerde afwijzing van de werkgever.’

Recht op onbereikbaar buiten werkuren

De leden willen ook graag een recht op onbereikbaarheid buiten werkuren wettelijk vastgelegd zien, net als in Frankrijk. Driekwart steunt het wetsvoorstel over een recht op onbereikbaarheid dat PvdA’er Gijs van Dijk heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel geeft geen recht op onbereikbaarheid. Wel moet de werkgever in overleg met alle werknemers over de bereikbaarheid buiten werktijd. In het gesprek moeten werkgever en werknemer onderzoeken of de werkdruk is toegenomen door bereikbaarheid buiten werktijd. Is dat zo, dan moet de werkgever het risico verwerken in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). En passende maatregelen nemen om die werkdruk te verminderen.

Rustig terugkomen op de zaak

En de mensen die wel graag naar de zaak teruggaan? Laat die rustig wennen aan het kantoorleven. Soms hebben ze elkaar al meer dan een jaar niet fysiek ontmoet. En in dat jaar heeft iedereen veel meegemaakt. Gezinsleden zijn ziek geworden, misschien zijn ze zelf besmet geraakt. Geef de terugkomers daarom wat tijd en ruimte om om die ervaringen uit te wisselen en informeel bij te praten. Let daarbij vooral op nieuwkomers, mensen die recent in dienst zijn gekomen. Vaak hebben ze amper collega’s fysiek ontmoet. Neem ze mee op meelooprondjes en laat ze informeel kennis maken met de mensen die ze alleen per webcam hebben gezien. Dat geeft ze de kans om een goed netwerk op te bouwen in het bedrijf. Onmisbaar voor professioneel succes, en duurzame inzetbaarheid op de zaak. Maak er wat ruimte voor, in je terugkeerplan.

Werken waar je wilt

Voor de liefhebbers van thuiswerken is er mogelijk nog beter nieuws op komst. De Kamerleden Van Weyenberg van D66 en Smeulders van GroenLinks willen werknemers meer mogelijkheden geven om thuis te werken. Ze hebben het ‘Wetsvoorstel werken waar je wilt’ opgesteld. Het wetsvoorstel is bedoeld als aanpassing op de Wet Flexibel Werken WFW. Volgens deze WFW mag een werknemer nu vragen om andere werktijden, korter of langer werken en ook om werken op een andere plek. CDA en VVD hebben eerder al aangegeven niet veel te zien in de voorgestelde aanscherping.

Zwaarwegende bedrijfsbelangen

Van Weyenberg en Smeulders vinden dat een werkgever verzoeken om te werken op een andere plek nu te gemakkelijk kan afwijzen op bijna elke grond. Zij willen dat afwijzen alleen nog kan als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen tegen zijn. Volgens de AWVN zou je dan, ‘gebaseerd op de wetshistorie’ kunnen denken aan economische, technische of operationele belangen die ernstig worden geschaad. Ook behoud van de sociale cohesie op de werkvloer zou volgens de initiatiefnemers van de wet een een voldoende zwaarwegend bedrijfsbelang kunnen zijn, stelt de AWVN.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid