Stelling
"Slaapproblemen zijn de meest onderschatte oorzaak van mindere prestaties."
41
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Demotie is: mindere functie, dus ook minder salaris?
Achtergrond

Demotie is: mindere functie, dus ook minder salaris?

demotie en afscheid nemen

Het onderwerp demotie komt als taboe langzaam uit de kast. Maar wanneer is salarisafbouw bij demotie geoorloofd? Demotie-expert Richard Jongsma geeft advies aan PW. En aan u, natuurlijk…

Binnen bedrijven is demotie steeds beter bespreekbaar. Maar wie zegt dat dan automatisch ook het salaris moet dalen, waagt zich op zeer glad ijs. De vanzelfsprekendheid dat loopbanen alleen maar omhoog kunnen en dat het salaris automatisch mee stijgt, staat steeds vaker en openlijker ter discussie.

Waarom het salaris gelijk zou moeten blijven

Een belangrijke reden voor werkgevers om niet te sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden is dat ze geen slepende conflicten en procedures bij de rechter willen. “Hou ze gemotiveerd, je moet immers met elkaar verder”, is de gedachte. In het verlengde daarvan is een mogelijke aantasting van het imago als goed werkgever een andere belangrijke reden. Sommige tegenstanders van demotie wijzen erop dat een neerwaartse stap een behoorlijk emotionele impact kan hebben. Vooral als de medewerker niet zelf heeft gekozen voor een demotie willen sommige werkgevers de medewerker niet extra “straffen” met versoberde arbeidsvoorwaarden.

Duurzame inzet

Anderen wijzen erop dat het gesprek vooral moet gaan over duurzame inzetbaarheid en de toegevoegde waarde wil demotie als managementtool kans van slagen hebben. Gesprekken over minder het inleveren van de leaseauto of laptop leiden alleen maar af van waar het inhoudelijk om gaat bij demotie. En dat is langer de juiste medewerker op de juiste plek blijven.

Wanneer het salaris bij demotie wel omlaag kan

Het afbouwen van salaris laten veel organisaties afhangen van het antwoord op de vraag waardoor de demotie in gang is gezet. Hierbij spelen de volgende punten:

  • Bij een vrijwillige demotie zien we veelal een directe teruggang in salarisschaal. Past de medewerker met zijn huidige salaris past binnen het maximum van de nieuwe (vaak lagere) salarisschaal? Dan is meestal de enige consequentie dat de medewerker minder kan doorgroeien in salaris, omdat de lagere functieschaal minder  uitloop in salaris zal kennen.
  • Een demotie die komt door een wijziging van taken gaat meestal gepaard met een (her)waardering van de functie. Dan worden overgangsmaatregelen getroffen. U brengt dan het salaris in kleine stappen geleidelijk terug tot het nieuwe, lagere niveau. Spreek van tevoren wel af per wanneer de afbouw klaar moet zijn.
  • Demotie wegens minder functioneren kan idealiter alleen na een verbetertraject. Dat moet dan niet tot het beoogde (en onderling expliciet afgesproken) resultaat hebben geleid. De medewerker komt dan in een lager ingeschaalde functie, met een lagere salarisschaal.
  • Ook de leeftijd van de medewerker kan meespelen bij het antwoord op de vraag of het salaris bij demotie omlaag moet. Er bestaan bedrijfs-cao’s die met overgangsbepalingen hiermee rekening houden.
  • Volgens anderen is de mate waarin de medewerker zelf invloed heeft kunnen uitoefenen op de situatie een belangrijk criterium. Wordt de medewerker wegens disfunctioneren teruggezet? Daar horen dan ook aangepaste arbeidsvoorwaarden, eventueel met geleidelijke afbouw bij. Vinden meerdere deskundigen.
  • Het ligt genuanceerder bij demotie door een fusie of reorganisatie, omdat de medewerker daar meestal zelf weinig invloed op heeft. Het gaat dan meestal om kostenbesparingen. En er zijn veelal grotere groepen medewerkers bij betrokken. In zo’n situatie staan collectieve regelingen voor herplaatsing en afbouw vaak in een sociaal plan.

Demotie vraagt om zorgvuldigheid

Bij afbouw wegens disfunctioneren is direct naar beneden bijstellen van het salaris niet aan te raden. Tijdens de demotiegesprekken moet de medewerker de financiële gevolgen beseffen. De duur van de afbouwregeling moet daarbij worden afgestemd op het te overbruggen salarisverschil. Zorg binnen de duur van de afbouwregeling voor redelijke tussenstappen en niet te grote “gaten”. Hou rekening met persoonlijke omstandigheden, zoals de duur van het dienstverband.

(Bron: PW. Klik hier om het hele artikel te lezen.)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsrelaties, Basics van DI, Expertserie, Expertserie, Langer werken, Rendement op arbeid, Tools
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid