Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
13
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Deze 5 arbeidsvoorwaarden duren het langst
Achtergrond

Deze 5 arbeidsvoorwaarden duren het langst

Maatwerk, flexibiliteit, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Dat willen werkgevers (en ook steeds meer werknemers) als ze kijken naar de arbeidsvoorwaarden van de toekomst. De volgende 5 trends zijn onmiskenbaar, en goed voor duurzame inzetbaarheid.

1. Hou op met de vaste werkweken

Zelfs in de bouw willen ze af van het vaste aantal uren werk per week. Het Nieuwe Werken betekent ook: werken wanneer het nodig is, en anders niet werken. Dat betekent dus: werken binnen bandbreedtes, soms 30 uur per week, soms 45. Spreek een gemiddelde werkweek af, met onder- en bovengrenzen. Is er op een dag of in een week niet meer werk, dan blijf je ook niet op je werk. Is er op een dag of week juist meer werk, dan doe je dat erbij, tot de bovengrens is bereikt. Hou wel rekening met de maxima uit de Arbeidstijdenwet.

2. Beginnen en eindigen? Kan eerder of later

Bij flexibele werktijden horen natuurlijk ook wisselende begin- en eindtijden. Kinderen eerst naar school brengen? Dat kan pappa dan ook (eens) doen. En niet alleen op zijn vaste dag, want die is er ook niet altijd.

3. Demotie moet kunnen

Demotie is een populair onderwerp bij Nederlandse bedrijven. Bijna de helft van de werkgevers (48%) onderzoekt de mogelijkheid, of vraagt werknemers om een lagere functie te bekleden. Inclusief soms een stap terug in salaris. Maar het roept ook nog veel vragen op. Kan een andere, lagere functie die beter bij de medewerker past ontslag voorkómen? Bevordert demotie het binden en boeien van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt? Misschien juist wel, als we steeds na een jaar of 5 kunnen kiezen voor een functie die beter aansluit op onze behoeften. Dat betekent: praten over de persoonlijke en professionele ontwikkeling, en ook bekijken of dat gevolgen moet hebben voor de functie-inhoud. Maar wel met aandacht voor de gevolgen: in salaris en andere ‘emolumenten’.

4. Seniorendagen uitfaseren

In sommige cao’s hebben oudere werknemers jaarlijks tientallen verlofdagen meer dan hun jongere collega’s. Dat geeft vaak scheven ogen, en daarom worden extra vakantie- of verlofdagen voor oudere werknemers steeds vaker afgebouwd of afgeschaft. Maar niet overal. De meningen blijven verdeeld. Is het een verworven recht van oudere werknemers, resultaat van een professioneel leven lang trouw zijn aan de werkgever? Of is het verkapte leeftijdsdiscriminatie en hindert het juist doorstroming, functievernieuwing en talentontwikkeling?

5. Maak een pop!

Veel HR-managers vinden het lastig om het talent dat ze voor de toekomst nodig hebben te identificeren. En ook de medewerkers vinden dat lastig; ongeveer de helft heeft geen zicht op zijn eigen perspectief bij dit bedrijf. Ook heeft de helft geen opleiding, cursus of andere bijscholing gehad de afgelopen 12 maanden.

Een van de uitdagingen voor leidinggevenden is om nieuwe ontwikkeldoelen te formuleren voor ervaren en door de wol geverfde medewerkers. Creativiteit is de sleutel om nieuwe, frisse manieren te vinden om professionele groei aan te moedigen. Waar haalt u de inspiratie vandaan? Uit de successen die deze m/v de afgelopen 3 jaar heeft behaald, en vooral uit de aspecten die hij/zij daarbij ‘leuk’ heeft gevonden. Of ‘verrassend, dat ik dat –ook- kan’.

Die vondsten moeten daarna op papier komen. Belangrijke tip daarbij: maak het formulier niet te ingewikkeld. Hou het bij enkele, liefst open vragen. Laat ruimte voor die creativiteit. Schrijf zo weinig mogelijk voor, duw niet in hokjes. En betrek het pop altijd in de (half)jaarlijkse gesprekkencyclus.

Geen geld voor al die ontwikkelingen? Als u de seniorendagen afbouwt, houdt u geld over voor een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. Gemeenteambtenaren krijgen met ingang van volgend jaar al zo’n persoonlijk budget. Hou de besteding vrij, dus scholing, maar ook iets anders in de vrije tijd, of een fitnessabonnement. Vrijheid geven betekent bijna altijd: loyaliteit terugkrijgen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsvoorwaarden, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid