Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Die robot staat straks naast u
Anders werken

Die robot staat straks naast u

Is robotisering nog ver van uw bed? Niet waar, zeggen de onderzoekers van Grant Thornton. Volgens hen maakt meer dan de helft de van ondernemingen plannen om steeds meer uitvoerend werk te automatiseren. Vooral de operators in de productie, voedingsmiddelen, cleantech en drankensector moeten zich zorgen maken. De reden? Lage kapitaalkosten en stijgende arbeidskosten. De banen die overblijven, zien er totaal anders uit dan we nu gewend zijn.

Uit het Grant Thornton International Business Report, gebaseerd op onderzoek onder 2.571 leidinggevenden in 36 economieën blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte bedrijven nu al bezig is met automatiseren van bedrijfsprocessen, of dit binnen twaalf maanden gaat doen.

Procesindustrie wordt geautomatiseerd

Een vergelijking per bedrijfstak geeft aan dat 43% van de industriële ondernemingen zei te verwachten dat dat ze uiteindelijk minstens 5% minder werknemers nodig hebben. De cleantech-industrie kwam op de tweede plaats met 39%, gevolgd door de technologiesector en voedings- en drankensector met 35%. Aan de andere kant verwacht slechts 9% van de horeca-, onderwijs- en gezondheidsbedrijven dat 5% of meer van hun medewerkers zal worden vervangen.

Marcel Welsink, bestuurder bij Grant Thornton en verantwoordelijk voor Business IT, verklaart de uitkomsten van zijn onderzoek als volgt: “In de post-financiële crisis blijven ondernemingen streven naar grotere efficiëntie en hogere productiviteit. Vijftig jaar na de massale introductie van pc’s zijn de kapitaalkosten verlaagd terwijl arbeidskosten toenemen. Als bedrijven overwegen om in personeel of in technologie te investeren, dan is voor velen de tweede optie meer kostenefficiënt.”

Mensen zullen blijven

Toch noemt Welsink het “prematuur” om te stellen dat robots nu massaal mensen zullen vervangen. Volgens hem gaat het eigenlijk om een andere vraag, namelijk: “Welke menselijke vaardigheden zullen het meest worden verbeterd?’ Het is duidelijk dat de opkomst van kunstmatige intelligentie (KI), supercomputers en sensoren diepgaande gevolgen zal hebben voor banen, inkomen en de samenstelling van het personeel.” Hij verwacht een nog scherpere scheiding tussen de mensen in lager betaalde operationele banen en de hogere en beter betaalde functies. Deze functies zullen volgens de bestuurder van Grant Thornton steeds vaker werken onder de verantwoordelijkheid van intelligente machines.

Nieuwe functies komen op

De bevindingen van Grant Thornton suggereren ook dat er nieuwe banen en verantwoordelijkheden ontstaan door het toegenomen gebruik van technologie. Wereldwijd verwacht ruim de helft van de bedrijven die automatiseren (54%) dat ze hun medewerkers op andere gebieden zullen inzetten. Ruim een kwart (28%) zegt dat hun medewerkers geschoold zullen worden om nieuwe machines te bedienen. Zelfs in de productie-industrie overweegt 44% van de bedrijven om hun werknemers anders in te zetten in plaats van ze overtollig te verklaren.

Van uitvoeren naar controleren

Marcel Welsink merkt op: “De banen die door mensen worden uitgevoerd zouden er over een aantal jaren heel anders uit kunnen zien. Sommigen zullen hier meer last van hebben dan anderen. Zelfrijdende auto’s zouden taxibestuurders overbodig kunnen maken. En recentelijk deelde Yahoo Finance bijvoorbeeld mee dat de nieuwsredactie geheel geautomatiseerd gaat worden, waardoor de noodzaak voor menselijke journalisten wegvalt. De taxibestuurders en journalisten van vandaag zouden in de toekomst de kwaliteitscontrole of het machineonderhoud op zich kunnen nemen. De automatisering in de eerste industriële revolutie maakte ons sterker, de automatisering in de tweede maakte ons sneller en in de derde zullen inzichten enorm verdiepen. De mogelijkheden zijn gigantisch.”

De oplossing

Zorg dat ook de middengroep in de toekomst meekan in uw organisatie. En u niet afhankelijk wordt van de – in de toekomst – mega-schaarse bovenlaag. Organisaties ga écht investeren in mensen, want lerende mensen werken slimmer en met meer plezier!

Aukje Nauta vertelt u in tijdens haar keynote op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op dinsdag 23 juni aanstaande in Doorn hoe u dit concreet kunt maken binnen uw organisatie. En hoe u uw mensen ‘toekomst-proof’ maakt door handig gebruik van instrumenten en wettelijke regelingen. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws

0 reacties op Die robot staat straks naast u

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid