Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Digitaliseren en toch duurzaam inzetbaar?
Anders werken

Digitaliseren en toch duurzaam inzetbaar?

Digitalisering en robotisering zorgen ervoor dat functies veranderen of verdwijnen. Dat heeft gevolgen voor alle beroepen en functies. Tijdens een tournee van kroegbijeenkomsten dit voorjaar werden gemeenteambtenaren gestimuleerd om aan de slag te gaan met hun loopbaanontwikkeling.

De dienstverlening van gemeenten zoals de afgifte van paspoorten, vergunningen of andere documenten verloopt steeds meer via het digitale loket. Selfservice en apps, maar ook de inzet van drones bij controles en opsporing, vervangen de traditionele werkprocessen. Digitalisering en robotisering raken daarmee ook aan de loopbaan en de werkgelegenheid van gemeenteambtenaren in de salarisschalen 4 tot en met 9, waarin veel primaire administratieve werkzaamheden voorkomen. Het gaat om circa 90.000 ambtenaren, bijna twee derde van het personeelsbestand bij de Nederlandse gemeenten.

Minder mensen, andere functies

“Door bezuinigingen bij gemeenten is al minder personeel nodig. Technologisering verandert nu ook het profiel van functies. Van ambtenaren in de middengroepen worden onder invloed van de digitalisering andere competenties verwacht”, zegt Lena Tiemersma van het A&O fonds (Arbeidsmarkt en Ontwikkelingfonds) Gemeenten en projectleider van ‘Grip op Groei’, een vernieuwend loopbaanprogramma. Het begon in maart, loopt nog tot het eind van dit jaar en 28 gemeenten doe mee. Grip op Groei loopt tot eind 2019 en wordt voor de helft gefinancierd door het A&O fonds gemeenten. De andere helft wordt betaald door het Europees Sociaal Fonds (ESF). Doel van het loopbaanprogramma is om ambtenaren in de middengroepen in de relaxte omlijsting van een horecazaak, ver van het stadskantoor, te prikkelen om zelf de regie over hun loopbaan te nemen.

Talentproeverij

“Gemeenteambtenaren”, constateert Tiemersma, “zijn over het algemeen erg bang van baan te moeten veranderen. Verandering levert weerstand op. Ik weet niet precies welke functies door digitalisering veranderen of verdwijnen. Maar de boodschap van Grip op Groei is om niet lijdzaam af te wachten tot je functie online wordt overgenomen. Neem zelf het heft in handen om je carrière weer glans te geven, binnen de gemeente of daarbuiten.” In acht regio’s, van Groningen tot Zuid-Limburg, werden dit voorjaar talentproeverijen gehouden onder de noemer ‘Tap de toekomst’. Een tournee van kroegbijeenkomsten in een stijlvolle café-brasserie. In deze setting nemen ambtenaren uit de middengroepen, met een hapje en een drankje binnen handbereik, deel aan workshops en andere activiteiten gericht op talentontplooiing en loopbaanmobiliteit.

Knop omzetten

Tiemersma: “Gemeenten worstelen met de vraag hoe ze bij hun medewerkers de knop kunnen omzetten, zodat die gaan nadenken over hun loopbaanpad. Gemeenten bieden wel opleidingen aan, maar weinig ambtenaren maken er gebruik van. Wat meespeelt is dat ambtenaren niet op hun leidinggevende durven af te stappen om over hun loopbaan te praten. Ze voelen zich kwetsbaar. Men denkt bij de leidinggevende over te komen als een ontevreden personeelslid. ‘Je wilt zeker weg, hé?’ is vaak een reactie van leidinggevenden. In de ongedwongen sfeer van kroegbijeenkomsten kunnen de deelnemers, zonder aanwezigheid van hun leidinggevende, zelfvertrouwen tanken. Als ik zelfvertrouwen heb, maakt het me niet uit wat mijn leidinggevende denkt.”

Midden is weinig mobiel

Ciska Jansen is personeelsadviseur/HR-coach bij de Regio Gooi- en Vechtstreek, en een van de negen leden van de werkgroep bij het A&O fonds die Grip op Groei heeft bedacht en ontwikkeld. Jansen: “De middengroepen zijn weinig mobiel in hun loopbaan. Argumenten die ik van ze hoor zijn: ‘Ik werk al de hele dag, waar moet ik de tijd vandaan halen?’ Of: ‘Ik weet niet waar ik een opleiding moet volgen’ en: ‘Ik blijf tot mijn 67ste lekker zitten waar ik zit.’ In schaal 4 t/m 9 hebben we in deze regio 289 mensen. Vaak is een duwtje nodig voor een switch in loopbaan. Laagdrempeliger dan het bezoeken van een kroegbijeenkomst kunnen we het niet maken. Je leidinggevende is er niet bij en het zijn workshops waar het om jou draait. Maar je moet wel durven blootgeven. Kijken naar jezelf is vaak het lastigst voor mensen.”

Voucher

De kroegbijeenkomsten hebben volgens Lena Tiemersma “precies de formule” waar de pilotgemeenten naar op zoek waren. “De tools van Tap de toekomst zijn niet wezenlijk anders dan bestaande instrumenten voor duurzame inzetbaarheid. Deelnemers kunnen een voucher van 375 euro besteden aan een van de vijf workshops en een loopbaangesprek met een externe loopbaanadviseur, waarvan we er 27 hebben. De medewerker met een mbo-achtergrond kan bijvoorbeeld het advies krijgen een hbo-studie te volgen.”

Beter presenteren

Wat kunnen de deelnemers aan de bijeenkomsten verwachten? Tiemersma: “Er is een workshop voor het ontdekken en maximaal benutten van je talenten. Ook kun je tips krijgen voor een goed gesprek met je leidinggevende en bieden we een workshop aan waarin je leert jezelf beter te presenteren door middel van kleding en houding. Bovendien kun je inzicht krijgen in de financiële consequenties van een loopbaanverandering.” Na de eerste Tap de toekomst-sessie in Groningen werden 45 vouchers ingeleverd, meldt Tiemersma. “Uiteindelijk hopen we dat Grip op Groei zoveel ervaringen en leerpunten oplevert dat nog meer gemeenten voor deze aanpak kiezen.”

Ontdek je sterke kanten

Iemand die al voordat Grip op Groei van start ging de overstap naar een andere werkomgeving maakte is Sylvia van den Hoek. Na twaalf jaar als bode op het stadhuis van Amersfoort gewerkt te hebben en drie jaar als receptioniste/gastvrouw bij het Klant Contact Centrum van deze gemeente, was ze toe aan een nieuwe uitdaging. “Vooral doen”, zeiden de leidinggevende van Van den Hoek, maar ook de gemeentesecretaris.

Ogen gaan open

Ze attendeerden haar op de online cursus Strenghts Finder. “Door die te volgen ontdekte ik mijn sterke punten. Ik moest vooral mijn kwaliteiten op het gebied van het gastvrouwschap benutten. Geen risico nemen. Ergens in blijven hangen en wellicht verzuurd naar je werk gaan, lijkt mij geen vrolijk vooruitzicht. Door ergens anders rond te kijken, gaan je ogen open voor wat er allemaal nog meer in een werkzaam leven mogelijk is”, aldus Van den Hoek, die ook meedraaide als lid van de werkgroep voor de opzet van Grip op Groei.

Gastvrouw

Via de digitale vacaturesite Indeed.nl solliciteerde Van den Hoek als gastvrouw bij het Waterschapshuis in Amersfoort, de uitvoeringsorganisatie van de Unie van Waterschappen voor de digitale infrastructuur. Sylvia van den Hoek werkt er nu op basis van een tijdelijke detachering als front-office medewerkster voor 32 uur per week.

Gouden ketenen

De over het algemeen goede loon – en arbeidsvoorwaarden bij gemeenten kunnen een hindernis zijn om een overstap te wagen. “Ik snap dat wel”, zegt Van den Hoek, “maar het bedrijfsleven betaalt tegenwoordig ook heel goed. Je moet durven omschakelen. En wil je toch als ambtenaar dienstbaar aan de gemeenschap blijven, dan zijn er ook mogelijkheden. Heeft iemand jarenlang op Burgerzaken gezeten, waarom dan niet overstappen naar Werk en Inkomen? Of Jeugdzorg?”

Minder hiërarchisch, anders leiden

Het vervolg op ‘Grip op Groei’ is overigens ‘Grip op Loslaten,’ een programma van het A&O fonds bij 15 pilotgemeenten dat zich richt op een groep van honderd leidinggevenden. De focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe stijlen van leiderschap: informeel, dienend en ondersteunend naar de medewerker. Uit onderzoek (2018) onder ambtenaren door bureau I&O Research blijkt dat maar een derde van de leidinggevenden bij de 355 gemeenten opvalt door een inspirerende visie op duurzame inzetbaarheid. Ook vindt een meerderheid van de medewerkers dat de overheid minder hiërarchisch moet werken om de participatiesamenleving tot een succes te maken.

Goede ontwikkelgesprekken

Ciska Jansen: “Er ligt beslist ook een taak voor de P&O-adviseur om leidinggevenden bewust te maken van goede ontwikkelgesprekken. Gesprekken waarin de leidinggevende zijn hiërarchische houding durft los te laten, zich onbevooroordeeld opstelt en oprechte interesse toont voor loopbaanwensen van een medewerker. Wat Grip op Groei in het groot doet, doe ik in de regio het klein: medewerkers met workshops stimuleren na te denken over hun toekomst. Ik heb er nu drie in mijn portefeuille die iets anders willen en twee heb ik al ergens kunnen plaatsen.”

‘Zonder hulp kom je niet weg’

Sylvia van den Hoek: “Ik denk altijd: er komt vast weer iets voorbij mocht ik overtollig worden of op mijn werk uitgekeken zijn. Voor ambtenaren die twijfelen kan de externe loopbaanadviseur van Tap de toekomst een oplossing zijn. Zonder die hulp kom je misschien niet eens weg waar je nu zit.”

Lees het hele artikel op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, cases, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid