Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Discussie over thuiswerken op scherp gezet
Anders werken

Discussie over thuiswerken op scherp gezet

Het CNV wil een calamiteitenfonds om werkenden door de coronacrisis te helpen. Veel ouders zitten volledig knel tussen werk en privé, constateerde de vakbond. Ook GroenLinks wil betaald verlof voor ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren. De roep om betaald verlof groeit, ook bij werkgevers. Maar de regering heeft er geen trek in. Wel denkt de overheid aan hardere maatregelen tegen bedrijven die hun mensen ‘onnodig’ op de zaak laten werken.

Het CNV wordt naar eigen zeggen ‘platgebeld’ door door werkenden in de knel. ‘Vooral thuiswerkende ouders zien het niet meer zitten. Al tien maanden zitten zij klem. Werkend Nederland heeft meer lucht nodig om hier goed doorheen te komen. Ook ondernemers hebben het zwaar en alle mankracht nodig’, aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. Een baan combineren met thuisonderwijs is voor veel werkende ouders een onmogelijke opgave, stelt ook GroenLinks. Ouders met een baan halen werk in tijdens avonduren of op weekenddagen of nemen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten.

‘Twee banen combineren’

‘De rek is eruit. Ouders raken in de knel. Zij moeten eigenlijk twee banen combineren en kunnen nergens terecht voor ondersteuning’‘, zegt Jesse Klaver. ‘Zorg voor kinderen is niet iets wat je er maar even bij doet. Het wordt tijd dat daar oog voor komt. Zowel in het belang van de werkende ouders, als in dat van de kinderen zelf.’ Met een calamiteitenfonds zouden werknemers extra verlof op kunnen nemen, om zo thuis te kunnen blijven voor de kinderen.

Oplossing niet altijd mogelijk

Volgens Fortuin komen de meeste werkgevers en werknemers samen wel tot een oplossing. Maar is er ook een groep waarbij dat niet lukt. ‘Voor die groep moet de overheid nu over de brug komen. Werkgevers moeten onderbouwen waarom hun werknemer extra verlof nodig heeft en krijgen de kosten hiermee vergoed’, aldus de voorzitter. Maar werkgeversvereniging AWVN denkt dat meer verlof voor de ene groep werknemers extra werk betekent voor andere groepen werknemers. Toch ziet de AWVN wel allerlei mogelijkheden om werken en zorgen voor kinderen te combineren. Ook zijn er diverse dienstverleners die een oppas en zelfs een docent aan huis aanbieden.

Ziekteverzuim neemt verder toe

Volgens CNV is er nu al een historisch hoog ziekteverzuim, mede veroorzaakt door de coronacrisis. Dat zal alleen maar verder oplopen als er niets verandert, denkt de vakbond. ‘De investering die de overheid nu moet doen, is lager dan de kosten voor het oplopende verzuim’, stelt Fortuin. Ook in andere media verschijnen meer berichten over ouders die een burn-out nabij zouden zijn door de combinatie thuis werken en de kinderen opvangen.

‘Zo snel mogelijk speciaal coronaverlof’

GroenLinks wil graag dat het kabinet zo snel mogelijk een coronaverlofregeling openstelt. ‘Dit kabinet tast in de buidel met steunmaatregelen voor bedrijven en ondernemers die vanwege de maatregelen hulp nodig hebben. Laten we ook de hand reiken om die honderdduizenden ouders die nu thuis zitten, te steunen’, aldus Klaver. Ook de FNV noemt zo’n verlof nu een ‘bittere noodzaak’. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer hebben het kabinet gevraagd om meer te doen voor ouders die ook moeten zorgen voor thuiszittende kinderen.

Kabinet: geen speciale regeling

Maar het kabinet komt niet met een speciale coronaverlofregeling. De organisaties die zo’n regeling moeten uitvoeren, kunnen dat niet aan. Zeker niet met de bestaande coronasteun en de vele aanvragen voor reguliere uitkeringen, zoals de WW. En een brede regeling is juist te ongericht, vindt het kabinet. Het zou volgens minister De Jonge betekenen dat bedrijven die het niet nodig hebben compensatie krijgen, en bedrijven die het nodig hebben amper. Daarnaast moedigt zo’n brede regeling bedrijven niet aan om goede afspraken te maken met werknemers. Dat zou volgens het kabinet in veel bedrijven al gebeuren.

Thuiswerken meer afdwingen

Toch groeien de zorgen bij kabinet en Kamer over het aantal werkenden dat nog altijd naar de zaak komt. Uit onderzoek onder leden van CNV bleek afgelopen week dat ruim een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, toch naar het werk moet komen. Ook de FNV zegt dat ze hierover honderden meldingen heeft gekregen sinds de lockdown begon, in december vorig jaar. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil duidelijker en verplichtender regels voor werkgevers. Ook vindt hij dat werkenden misstanden makkelijker moeten kunnen melden.

Sluiten bedrijf als ultieme sanctie?

SP-fractievoorzitter Marijnissen ging verder. Ze noemde bedrijven die werknemers dwingen om ‘op onveilige wijze’ te komen werken bij naam. Ook wil Marijnissen stevige handhaving, en forse boetes voor bedrijven die over de schreef gaan. De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid een motie aangenomen die sluiting van een bedrijfspand mogelijk maakt, als de bron van een besmetting daarnaar is te herleiden. Hiervoor is wel een wettelijke grondslag nodig. Ook moet de (demissionaire) regering de motie willen uitvoeren. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat ‘met spoed’ hiernaar kijken, beloofde hij in het Kamerdebat. ‘We moeten bedrijven hier harder op kunnen aanspreken’, aldus de minister. ‘In het ultieme geval willen we ze kunnen sluiten.’

Beschermingsplicht

De Inspectie SZW ziet zelf liever dat werknemers overleggen met hun werkgever of thuiswerken tot de mogelijkheden behoort. Is thuiswerken niet mogelijk, dan zal de werkgever ervoor moeten zorgen dat werken op de arbeidsplaats gezond en veilig kan. De Inspectie ziet Covid-19 als een risico op de werkplek ‘en daarom moet de werkgever maatregelen nemen om zijn werknemer te beschermen’. Die maatregelen verlopen wat de Inspectie betreft volgens de arbeidshygiënische strategie: eerst de bron van het risico (de besmettingshaard) aanpakken, dan collectieve maatregelen, individuele bescherming, en als sluitstuk persoonlijke beschermingsmiddelen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid