Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Dit is de basis van alle duurzame inzetbaarheid
Arbeidsomstandigheden

Dit is de basis van alle duurzame inzetbaarheid

Wij moeten wel het meest plakkerige volk van Europa zijn. Recent Engels onderzoek liet zien dat werkende mensen ruim de helft van hun tijd zittend doorbrengen. In ons land mochten we dat willen. Twee jaar geleden bleek ons gemiddelde al tweemaal zo hoog: 8,7 uur per dag. Goed, dan tellen we ook de reis- en privétijd mee. Zonder dat komt de Nederlandse kantoorklerk op 6,3 uur zitten op het werk. Het is niet goed, dat weten we wel. Maar wat doe je eraan?

Wie teveel zit, wordt vanzelf dikker. Natuurlijk, want je beweegt te weinig. Spieren verbruiken geen energie, en dan staat het hele lichaam stil. Wat we er direct van merken? nekpijn, droge ogen, een slechte houding, gewichtstoename, vermoeidheid en concentratieverlies. Maar teveel zitten geeft ook veel meer kans op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en voortijdig overlijden. Twee keer per week je uit de naad trainen helpt niet. Vaker kort bewegen is beter. Minstens eenmaal per uur moet u even opstaan en bewegen. Niet lang, maar als korte micro-pauzes.

Diabetes en kanker

Hoe dat moet, is heel eenvoudig. U weet heel goed hoe dat moet. Maar u vergeet het steeds, dus herhalen we het. Loop naar die collega toe zodra hij vrij is, in plaats van een mail te sturen. Telefoon? Loop even naar een rustiger hoekje, dat is voor de collega’s ook aangenamer. Gebruik een kleine drinkbeker in plaats van een grote, dan moet u vaker lopen om hem te vullen. Stop er ook water in, dat is beter dan koffie of thee. En neem altijd de trap, zeker als u naar beneden moet. Het scheelt – onder andere- de helft kans op diabetes type 2, nu en straks. Dat geldt ook voor bepaalde typen kanker. En dat alles komt weer omdat de grootste spiergroep in je lichaam, de bovenbeenspieren, niets doen bij stil zitten. Vetten en suikers hopen zich op, omdat ze zittend minder worden afgevoerd.

Meer vaart met staand vergaderen

Er zijn vele honderden kleine manieren om elk uur minstens even in beweging te zijn. Door staand te vergaderen bewegen we niet alleen meer maar houden we ook de vaart erin. Beslissingen worden sneller genomen en je laat meer non-verbale communicatie zien door de actieve houding die je aanneemt. Mensen die staand vergaderen zijn meestal enthousiaster over hun werk en minder geneigd om hun ideeën voor zichzelf te houden. Informatie delen gaat makkelijker als je staat. Zittend aan een tafel zijn mensen van nature meer geneigd om een soort domein voor zichzelf te reserveren (meestal begrensd door armbewegingen).

Ergo-meubels

Wie het drastischer wil aanpakken met de beweging kan investeren in zit-stabureaus, bureaufietsen en/of ergonomische balstoelen. Dat zijn een soort wiebelkrukken waar je tegenaan leunt. En de bureaufiets is een soort hometrainer achter het bureau. Zo kan je fietsen terwijl je tikt. (Het vraagt enige oefening, weet de scribent dezes). Dat geldt voor meer ergonomisch meubilair: het is meestal even wennen en het vraagt wat oefenen, maar dan beginnen de voordelen op te vallen.

Kleine dingen doen het ook

Nog wat bewegingstips die hun nut inmiddels hebben bewezen:

  • De lunchpauze is een goede gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken;
  • Laat management en directie het goede voorbeeld geven;
  • Google eens op ‘workouts achter bureau’ voor handige oefeningen;
  • Door een douche- en/of kleedruimte aan te bieden, maak je het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te komen. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten. Een combinatie van deze tip en de vorige is een fitnessruimte, zodat werknemers in de lunchpauze of voor/na het werk kunnen sporten;
  • Gebruik een app op uw smart phone of een (strikt persoonlijke) wearable om informatie over uw eigen gezondheid bij te houden. Het kan extra motiverend werken om de uitdaging aan te gaan met collega’s, of andere afdelingen en vestigingen van de organisatie.
  • Door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers hun personeel extra aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag. Het wordt makkelijker om in beweging te komen.

In beweging blijven

Hou medewerkers duurzaam inzetbaar – gezond blijven is slechts de basis. Er komt veel meer bij kijken. Doe inspiratie op voor de volgende stappen tijdens Inzet op Maat. Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Op 20 en 21 november 2017 in de Fokker Terminal in Den Haag. Lees het hele programma en schrijf nu in voor maar 35 euro!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid