Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
16
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Dit is de grootste bedreiging voor teamwork!
Langer werken

Dit is de grootste bedreiging voor teamwork!

populaire social media

Loop een willekeurige treincoupé of wachtkamer binnen en twee van elke drie wachtenden kijkt voorovergebogen op een smartphone. De grootste schuldige is niet het apparaat zelf, maar de social media die erop zitten. Over de afleidende en verslavende eigenschappen is al genoeg verteld. Over manieren om de juiste balans te vinden in het gebruiken van social media veel minder. Gabe Zichermann, nerd van het eerste uur doet een poging op TNLT.

Toen het er net was, probeerden veel bedrijven om social media te blokkeren tijdens het werk, herinnert Zichermann zich. Je kunt het inderdaad blokkeren op de bedrijfspc’s, maar de verslavende bliepjes van de berichten en de likes blijven via de persoonlijke phone gewoon binnenkomen. Inmiddels zijn we vele jaren verder. En weten we: verbieden helpt niet, social is soms hard nodig voor het werk. Zeker bij functies binnen marketing, verkoop, ICT, communicatie, en zelfs technische ondersteuning werken apps erg tijdbesparend. Om verzoeken snel door te geven, en om de status van een order of opdracht sneller dan ooit aan de interne klant te laten weten.

Pas op voor phubben!

Maar Zichermann weet uit eigen ervaring hoe verslavend social media kunnen zijn. En hij is van mening dat die verslavende werking uit de hand aan het lopen is. Mensen die voor je staan negeren omdat je bezig bent met je smartphone heeft zelfs een eigen werkwoord gekregen: phubbing. De juiste techbalans vinden, tussen bereikbaarheid online en offline met de mensen die soms voor je staan is niet eenvoudig. Zichermann heeft uit zijn eigen praktijk drie vuistregels gedestilleerd die volgens hem echt helpen om de balans weer te vinden. Terecht wijst hij erop dat die leefregels helpen tegen het aantal burnouts, en dat ze goed zijn voor de productiviteit.

1} Stel concentratietijden in.

Iedereen pakt zijn persoonlijke agenda, en zet er elke dag een rood kruis in van een of twee uur (misschien zelfs drie?) waarin afleidingen niet zijn toegestaan. Dus: geen vergaderingen, geen ontmoetingen en zeker geen oproepen en pingels van de smartphone. Op die concentratietijden (de lengte en tijdstippen kunnen per dag verschillen) doen mensen het werk waarvoor ze echt even moeten gaan zitten. Wie zich afvraagt of dat nou echt nodig is, moet op een normale werkdag eens bijhouden hoeveel afleidingen hij of zij de hele dag door heeft. (Gemiddeld checkt u per dag 74 keer uw mail, en raakt u 2.617 keer het scherm van uw smartphone aan.) Niet alleen van geplande vergaderingen, maar vooral ook van toevallige ontmoetingen op het werk, in de gang, bij de koffie, en van de vele notificatiesymbolen en piepjes op de computer en de smartphone. Uitzetten en concentreren, dan komt dat werk ook echt eens af. Mogelijk moeten de apparaten de eerste tijd in een persoonlijk kluisje (denken wij erbij…)

2} Trek grenzen.

Schermen hoeven niet bij alles aanwezig te zijn. Probeer die grondregel eens uit bij activiteiten waar je ze nu wel bij gebruikt (zo’n beetje alles momenteel). Zoals vergaderen. Zelfs een creatieve brainstorm verloopt beter zonder schermpjes. Gebruik in plaats daarvan een groot, ouderwets wit vel (ook wel: flip over genoemd). Een synchrone meeting op de smartphone via facetime is niet hetzelfde. Bij de flipover kijk je elkaar aan. Die interactie zorgt voor veel meer, en betere communicatie dan iedereen die kijkt op zijn of haar eigen schermpje. Bepaal per activiteit of het een schermloze bijeenkomst wordt, en vertel het er vooraf bij. Doe het ook niet te vaak, dan blijft het bijzonder en accepteren mensen het sneller.

3} De lunch is belangrijk.

Het oorspronkelijke doel van social media was om mensen meer met elkaar te verbinden. Het tegenovergestelde is steeds vaker het resultaat: mensen voelen zich minder met elkaar verbonden en ze ervaren minder steun van elkaar. Dat geldt niet alleen privé, hoewel hierover ook andere meningen zijn, ook op het werk is dat steeds vaker te merken volgens Zichermann. De lunch is daarom een geweldige gelegenheid om elkaar weer recht in de ogen te kunnen kijken. Bedrijven die bekend staan als goede werkgevers hebben een heuse lunchcultuur ontwikkeld waar de werknemers elke werkdag naar uitkijken. Maar ook bij kleine startups werkt de lunch als informele ontmoeting erg goed voor de teambuilding. Roddel en sterke verhalen uitwisselen bij een broodje blijkt steeds vaker onmisbaar voor de sociale samenhang binnen teams, zelfsturend of niet. Niet voor niets geldt het vaak als pluspunt van het bedrijf in personeelsadvertenties.

En dan nog iets…

Tip 2 kunt u ook gebruiken voor de werk-privébalans, stelt Zichermann terecht in het vervolg van zijn artikel. Mensen slapen doorgaans ook een stuk beter als het schermpje uit staat. Maar dat wist u natuurlijk al langPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid