Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Dit is de sleutel voor echt thuiswerkbeleid
Anders werken

Dit is de sleutel voor echt thuiswerkbeleid

Professional druk en gestresst

‘Om 7 uur in de ochtend klinkt het eerste pingeltje van een net aangekomen mail. Als ik niet direct op reply druk, komt dezelfde pingel binnen via Teams. Als ik daar niet op reageer, volgt er gegarandeerd binnen een minuut een telefoontje.’ Dit is de dagelijkse thuiswerkpraktijk bij een bedrijfsjurist in het Verenigd Koninkrijk. Hij voelt zich fysiek uitgeput, en mentaal opgebrand na 10 maanden thuiswerken. Wat doet jouw organisatie om dit te voorkomen?

Het is een feest van herkenning, deze anecdote waarmee Emma Jacobs haar artikel ‘Remote work and how are you feeling?’ opent in de Financial Times van vorige week. Ze is op zoek naar ervaringen met langdurig thuiswerken in de UK. Aan smakelijke anecdotes en gruwelijke klaagzangen geen gebrek.

Eindeloze vergaderingen en mailbombardementen

Zo herkent een psychiater de ervaringen van de doorgebrande jurist uit de inleiding helemaal. Vooral mensen in het midden- en kleinbedrijf bezwijken volgens hem onder de gecombineerde werkdruk van eindeloze Zoom- en Teamvergaderingen en aanhoudende mailbombardementen. Melden ze zich ziek, dan zitten er bij terugkomst op het werk duizenden mails op antwoord te wachten.

De nieuwe pandemie heet thuiswerken

De chronische vermoeidheid door hoge werkdruk, te lange en onregelmatige werkdagen gecombineerd met baanonzekerheid en bestaansangst lijkt wel een nieuwe pandemie. Tomas Chamorro-Premuzic, bekend psycholoog en talent scout bij Manpower zegt het zo: ‘We used to work from home, now we live at work.’ Het lijkt duidelijk. De constructieve houding die vele gedwongen thuiswerkers nog hadden aan het begin van deze crisis is snel aan het verdwijnen. Steeds meer mensen voelen zich geïsoleerd, buitengesloten en ze beginnen paranoïde trekjes te vertonen door deze opgelegde verbanning.

Einde kantoortuin geen straf

Maar het is niet alleen kommer, kwel en klaagzang in het artikel van Jacobs. Ook zij heeft mensen gevonden die positief zijn over thuiswerken. Zij roemen vooral het verhoogde concentratievermogen na de verbanning uit de kantoortuin. Ook om de verminderde invloed van regels, procedures en andere bureaucratie laten ze geen traan.

Thuiswerken is niet meer tijdelijk

Gedwongen thuiswerken is geen tijdelijke noodmaatregel meer, een semi-permanente regeling is hard nodig. Steeds meer werkgevers beseffen dat. In de VS is het percentage werkgevers dat zich zorgen maakt om de mentale gezondheid van de eigen mensen tweemaal zo hoog als de zorgen om trouwe klanten. Driekwart van de bedrijven breidt het pakket diensten ter bevordering van de mentale gezondheid van thuiswerkers verder uit. En dat is geen symboolpolitiek.

Perks voor thuiswerkers

Zo komen er steeds meer vrije dagen, en (vooral vrij)dagen zonder videoconferenties. In plaats daarvan kan je online chatten met wellnessexperts, meditatieapps gebruiken, je laten coachen op mentale weerbaarheid, en vrij krijgen om overdag, in het daglicht te doen aan fitness. Ook komen er steeds vaker doorbetaalde vrije dagen om de batterij weer op te laden met energiegevers, zoals vrijwilligerswerk doen in je woon- of verblijfplaats. Andere bedrijven lassen mindfulnessmomenten in op vaste tijden elke werkdag. En de vrijdagen zonder webcam lijken ook in opkomst.

Geeft mijn werkgever nog om me?

Belangrijker nog dan deze (en vele andere) perks is de symboolwerking die ervan uitgaat, lijkt Jacobs’ boodschap. Werkgevers moeten opnieuw laten zien dat het welzijn van de gedwongen thuiswerkers ze nog steeds aan het hart gaat. Dat lukt nu niet meer met rond (laten) bezorgen van bloemstukken thuis. De voorzieningen moeten substantiëler zijn, en gericht op thuiswerken volhouden op langere termijn. Ook als vaccins zijn aangekondigd.

Meer persoonlijk contact

Wat die voorzieningen moeten zijn, hangt sterk af van de persoon en de situatie. Maar soms is het heel eenvoudig. Zegt een onderzoeker: ‘meer contact met je manager zorgt ervoor dat je je beter voelt en dat je beter gaat letten op je gezondheid.’ Lijkt vanzelfsprekend, maar sommige thuiswerkers hebben al 6 maanden niet met hun direct leidinggevende gesproken over hun mentale gezondheid.

Nieuwe psychosociale risico’s

Welzijn van de medewerker is al langer een groeiend punt van aandacht op de agenda van de HR-manager. Al jaren nemen de psychische klachten bij medewerkers toe. Ook in Nederland. Massaal thuiswerken geeft nieuwe psychosociale risico’s, onder meer omdat thuiswerken altijd kan doorgaan. Zo vervaagt de grens tussen werk en privé steeds verder, en komt de sociale cohesie in het hele leven van de thuiswerker onder druk. Nederlandse werkgevers weten dat, en ze nemen maatregelen. Zo bleek uit recent onderzoek van Mercer.

Echt thuiswerkbeleid

Maar die maatregelen bestaan voor 74 procent uit werkgerelateerde ondersteuning. Zoals trainingen om de productiviteit van teams op afstand te verbeteren. Of online coaching van de zorgverzekeraar. Terwijl het de thuiswerkers zelf juist veel meer gaat om persoonlijke aandacht, ruimte en begrip van de werkgever. Zoals flexibiliteit bij het indelen van de werktijden, de activiteiten zelf en de werkwijzes. Hierom vraagt tussen 50 en 71 procent van de thuiswerkers. Echt thuiswerkbeleid gaat niet zozeer over dozen, spullen en het nummer van de arbodienst. Het gaat meer om een hechtere band met het bedrijf waar je dit allemaal voor doet.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid