Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
8
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Dit is essentieel voor een goed zelfsturend team
Anders werken

Dit is essentieel voor een goed zelfsturend team

Jongere gelukkige werkenden

Zelfsturende teams zijn een van de manieren om langer en beter door te werken, dus dat gaat u nu eens grondig aanpakken. U neemt een IQ-test af bij iedereen, en zet de briljantste koppen bij elkaar in een ‘sterrenteam’ om met nieuwe, briljante en onverwachte innovaties nieuwe markten te veroveren. Het resultaat? Binnen korte tijd zijn ze uit elkaar gespat. Teveel IQ, te weinig EQ. Sociaal kapitaal is het onmisbare cement voor teamwork dat wel resultaten oplevert.

Margaret Heffernan, CEO van vijf bedrijven is een van de sterkste pleitbezorgers van sociaal kapitaal, of een sterke, coherente bedrijfscultuur als essentiële smaakmaker van succesvolle zelfsturende teams. Ze schreef er een nieuw TED Book over, en op TED.com verscheen in januari een interessante voorproef. In haar artikel en boek haalt ze vele voorbeelden aan van geslaagd en minder geslaagd innovatief teamwork. Ook uit de ondernemingen die ze zelf heeft geleid.

Sociaal kapitaal

Telkens komt ze uit bij het sociale kapitaal als cement, smeermiddel of smaakmaker, dat van een groep individuen bij elkaar een succesvol team kan maken. Bedrijfscultuur, als gedeelde normen en waarden en opvattingen over het werk, het bedrijf en de klanten is zo’n beetje de meest bepalende factor die op de achtergrond zorgt voor een goede werking van dat sociale kapitaal. Zoals een van haar voorbeelden heel mooi laat zien. Een zeer talentvolle en intelligente manager van een multinational werd overgeplaatst vanuit zijn thuisbasis Hong Kong naar een onderdeel in Europa. De verwachtingen waren hooggespannen: deze manager zou het verschil gaan maken qua omzet en winst. Maar kort nadat hij aan het werk was gegaan, bleken de resultaten tegen te vallen. De manager was afgesneden van zijn thuisbasis, hij miste zijn teamleden en zijn op zich zeer slimme voorstellen deden vreemd aan. Terug in Hong Kong gingen de zaken weer als vanouds goed.

Interacteren moet je leren

Het gaat bij zelfsturende teams, net als bij alle teams niet zozeer om de personen die u bij elkaar zet. Veel belangrijker is de manier waarop ze interacteren met elkaar, beargumenteert Heffernan. En dat interacteren is bij vrijwel niemand echt aangeboren. U moet het leren, en dat lukt vooral goed als mensen leren denken vanuit het perspectief van de anderen. Zeker bij oplossingen of innovaties is dat vaak een essentiële vaardigheid. Zo moet het hoofd Techniek het probleem benaderen vanuit het perspectief van het hoofd Marketing, en moet de senior verkoper de bezwaren van het hoofd operationele zaken overtuigend naar voren brengen. Deze ‘stoelendans’ werkt het beste als iedereen echt in de huid van die ander kruipt – en dat doen ze als ze zien dat de ander het ook doet, omdat hij of zij weet dat wie het niet doet, zijn of haar echte belangen ook verkwanselt gepresenteerd krijgt. Er zijn meerdere varianten om de stoelendans op gang te brengen, en Heffernan praat u in korte tijd bij.

3 Kenmerken van sociaal teamkapitaal

Zelfsturende teams met veel sociaal kapitaal zijn volgens Heffernan te herkennen aan drie kenmerken. Ze baseert het volgende lijstje niet alleen op eigen ervaringen, maar ook op onderzoek van Thomas Malone en anderen van het toonaangevende onderzoeksinstituut MIT. Het lijstje sluit ook aan bij Nederlandse bevindingen met zelfsturende teams.

1} Iedereen krijgt ongeveer evenveel spreektijd.

Dat wordt niet gemeten met een stopwatch. Het gaat erom dat de inbreng van elk teamlid even serieus wordt genomen, en dat elk teamlid bijdraagt aan de oplossing.

2} Elk teamlid heeft een goede sociale antenne.

Ook kleine veranderingen in de stemming en het gedrag van de andere teamleden merken ze op. Een van de bekendste tests om het empathisch vermogen te beoordelen is de Reading the Mind in the Eyes-test.

3} Het team bevat meer vrouwen.

Heffernan houdt zich beleefd (of empathisch) wat op de vlakte over deze derde succesfactor. Maar vele onderzoeken en ervaringen wijzen uit dat teams die bestaan uit mannen en vrouwen, liefst ook van verschillende leeftijden en zo veel mogelijk relevante achtergronden en opleidingsniveaus beter scoren dan eenzijdig samengestelde teams.

De uitdaging

Er is nog een factor van belang voor geslaagd teamwork. En dat is, simpel gezegd: er moet een uitdaging in zitten. Een team dat bestaat uit louter goede vrienden bereikt niet veel. Net zo min als een orkest dat blij en gelukkig is met elkaar, en met de stukken die ze spelen. De noodzaak om met een goede, bruikbare en werkzame oplossing te komen moet echt voelbaar zijn. Het gelukkige gevoel ontstaat pas nadat het team de verbetering heeft gevonden. En daartoe moet er eerst wrijving zijn, onenigheid, verschillen van inzicht. Een briljante oplossing ontstaat niet zomaar. Daarvoor moet eerst het sociale kapitaal aan het werk zijn gegaan, in constructieve verschillen van inzicht tussen teamleden.

Doorzettingsvermogen

Heffernan’s artikel bevat vele interessante en smakelijk vertelde anecdotes over haar ervaringen met teamwork binnen de bedrijven die ze zelf heeft geleid en cases van andere managers met ervaringen in teamwork. Ze spaart zichzelf daar zeker niet bij – het verhaal over haar eerste softwarebedrijf is heel herkenbaar voor veel mensen. En dat geldt zeker ook voor de oplossing die zij koos. Het is zeker de moeite waard om haar artikel, en misschien zelfs haar boek door te nemen als u echt werk wil maken van zelfsturende teams. Al is het even doorlezen, soms. Net als bij goed teamwork is er wat doorzettingsvermogen bij nodig…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid