Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
8
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Dit is het D-woord van de bouw…
Anders werken

Dit is het D-woord van de bouw…

Bouwvakker

Ook bedrijven in de bouw en techniek zijn vaker bezig met duurzame inzetbaarheid. Werknemers zitten echter helemaal niet op de gezondheidsscans en vitaliteitscursussen te wachten, meldt vakblad Cobouw. Toch gebeurt er wel wat. Maar wat u ook doet: noem het vooral niet duurzaam inzetbaar.

‘We fietsen al elke dag’. ‘Even wennen aan die Chinese cultuur’. Het zijn maar een paar opmerkingen na publicatie van een recent Cobouw-artikel over een nieuw vitaliteitsprogramma van Dura Vermeer. Maar het maakt wel duidelijk hoe vakmannen denken over dit soort initiatieven.

Weinigen zitten er echt op te wachten

Tjeerd Hobma, algemeen directeur van Volandis, geeft het schoorvoetend toe. “Ja, het klopt, maar weinigen zitten er echt op te wachten. Dit merken we aan de opkomst voor onze DIA (Duurzame Inzetbaarheids Analyse, red). Hoewel deze combinatie van preventief medisch onderzoek (PAGO) en adviesgesprek kosteloos wordt aangeboden door de sector, komt tot nu toe nog maar 40 procent van alle vakmensen in de bouw opdagen. We streven naar een opkomst van 80 procent.”

Andere prioriteiten

Ook Josephine Engels, lector Vitaliteit aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, merkt dat het erg lastig is om met duurzame inzetbaarheid mensen in fysiek zware beroepen te bereiken. “Werknemers met een lagere opleiding, die vaak een fysiek zwaar beroep hebben, zijn vaak slechter in staat duurzaam te werken dan hoger opgeleiden. Hierover zijn verschillende onderzoeken gedaan. Als je geldzorgen hebt, denk je niet zo snel aan een gezonde lunch, of aan genoeg sporten tussendoor”, legt ze uit.

Sectorplan

Toch steken bouwbedrijven steeds meer energie in het thema duurzame inzetbaarheid, merken zowel Hobma als Engels. Ook al lijkt dat vooral het gevolg van het sectorplan Bouw & Infra, waarin is vastgelegd dat er 120 miljoen euro wordt geïnvesteerd in het langer gezond laten doorwerken van bouwvakkers.

Langzaam in beweging komen

Van de 7500 bedrijven die vallen onder de cao voor bouw en infra, maken er al ruim drieduizend actief gebruik van de anonieme PAGO-data om beleid te maken, laat Hobma weten. En dat aantal is groeiende. “Tegelijk is het bewustzijn onder werknemers om in beweging te komen voor de eigen duurzame inzet nog onvoldoende. We zien dit terug in een lage deelname. De werkgever kan hier een enorm stimulerende rol in spelen.”

Zuinig zijn op je mensen

Bij sommige bedrijven is er volgens de Volandis-directeur al jaren een opkomst bij het PAGO van 95 procent. “Uit recent onderzoek blijkt dat werkgevers hun medewerkers zeker niet tegenhouden om deel te nemen aan de DIA. Daarover zijn we positief verrast. We zien dat bedrijven zich steeds meer bewust worden dat ze zuinig moeten zijn op hun medewerkers. De hoogconjunctuur en het tekort aan medewerkers, werkt hier natuurlijk ook aan mee.”

‘Ik ben toch gezond?’

Maar als steeds meer werkgevers moeite doen voor hun werknemers, hoe kan het dan toch dat vakmensen daar niet echt geïnteresseerd in lijken te zijn? “Ja, dat is lastig te zeggen”, zegt Hobma. “Het meest gegeven antwoord dat wij krijgen van mensen is: ‘Ik ben toch gezond, dus waarom zou ik meedoen?’ Terwijl de DIA er juist op gericht is gezond, veilig en gemotiveerd te blijven werken tot aan je pensioen.”

Persoonlijk DIA-plan

Toch is het géén reden om helemaal niets te doen, vindt Hobma: “De mensen die we wél in de spreekkamer krijgen bij de arts van de arbodienst en vervolgens aan tafel, zijn vrijwel unaniem zeer positief. Bovendien merken we dat de meesten ook echt aan de slag gaan met hun persoonlijk DIA-actieplan. De een wil meer gaan sporten, een opleiding gaan doen, de ander een werkstresstraining of gaat loopbaanadvies inwinnen. Onlangs realiseerden we de 10.000ste deelnemer. Nu we de aantallen zien toenemen, zien we ook de instroom in deze coachingstrajecten, opleidingen en trainingen bij partners toenemen.”

Werkplezier

Bovendien is naast langer blijven doorwerken ook werkplezier van essentieel belang, vult Engels aan. “Dus het heeft zeker zin om als bedrijf te investeren in duurzame inzetbaarheid. Of eigenlijk in de vitaliteit van medewerkers. Duurzame inzetbaarheid is namelijk een lastig begrip voor werknemers, vooral in de bouw, waar veel laagopgeleide mensen werken. Vermijd die term dus als je in gesprek gaat met je medewerkers. Anders bereik je ze nooit.”

Hoe kan duurzame inzetbaarheid (of hoe u het ook wilt noemen) wel van de grond komen in de Bouw en Infra? Lees het hele artikel op Cobouw!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid