Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
14
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Dit is waarom het kantoor juist nú belangrijker wordt
Gezonder werken

Dit is waarom het kantoor juist nú belangrijker wordt

Leeg Kantoor

We zijn – met de voorzichtige afbouw van de intelligente lockdown – op weg naar ‘het nieuwe normaal’, ook op kantoor. De manier waarop we werken gaat blijvend veranderen, dat is zeker. Thuiswerken is een ‘gamechanger’, maar maakt het kantoor alleen maar belangrijker. Harold Coenders geeft op Facto 5 redenen waarom je zowel thuis als op kantoor zou moeten werken.

5 redenen om vaker thuis te werken

1. De kantoorwerker wil het graag

Medewerkers geven in de eerste thuiswerkenquêtes van onder andere Measuremen, Leesman en Colliers aan dat ze graag enkele dagen per week thuis zouden werken. Één of twee dagen per week thuiswerken geeft een hogere productiviteit en betere werk-privébalans. Twee derde van de Nederlandse thuiswerkers wil ook na de intelligente lockdown graag minimaal één dag per week thuis blijven werken.

2. Klassieke bezwaren en vooroordelen zijn weggevallen.

De techniek werkt, de verbinding doet het en de databeveiliging heeft zich bewezen. Bovendien blijkt dat mensen daadwerkelijk productief zijn thuis. Oude vooroordelen ten aanzien van thuiswerken zijn ontkracht. Van onze eigen medewerkers zegt 78 procent thuis geen productiviteitsverlies te ervaren of zelfs productiever te zijn. Oude tegenargumenten die mogelijk door het management werden opgeworpen verliezen aan kracht.

3. Thuiswerken is een nieuwe gewoonte.

Terugvallen in oud gedrag wordt moeilijker naarmate de tijd verstrijkt. Een nieuwe gewoonte manifesteert zich tussen de 40 en 254 dagen, blijkt uit een Brits onderzoek van Jeremy Dean. Gemiddeld hadden de deelnemers 66 dagen nodig om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. We werken al grotendeels thuis sinds 16 maart. Dat is inmiddels ruim langer dan 66 dagen. Bovendien hebben velen door de lange thuiswerkperiode geïnvesteerd in een betere werkplek, zoals een tweede scherm of een betere bureaustoel.

4. Een beter werkende kantoortuin.

Een verwijt dat de kantoortuin vaak krijgt is dat het er moeilijk is om je te concentreren. Voor veel kantoortuinen is dat terecht. Nu medewerkers structureel kiezen voor één of twee dagen thuiswerken kan dit direct bijdragen aan een beter functionerende kantoortuin zonder die te verbouwen. Thuis is de ideale plek voor individueel, geconcentreerd werk. Het open kantoor zal meer gebruikt worden voor waar het uitermate geschikt voor is: samenwerken en ontmoeten. Collega’s en samenwerking zijn de twee zaken die bij het thuiswerken het meest gemist worden.

5. Een gezondere werk-privébalans

Door meer thuis te werken neemt de filedruk af. Het gemiddelde tijdverlies voor de werkforens door file is 40 minuten per week. Op jaarbasis betekent dit dat er ongeveer een fulltime werkweek wordt gewonnen voor nuttigere activiteiten dan in de file staan. Tijdwinst is er natuurlijk ook voor andere vervoersmiddelen. De volledig weggevallen reistijd leidt tot een gezondere werk-privébalans.

Wel naar kantoor, maar dan anders werken

Als thuiswerken zo goed werkt, waarom hebben we dan nog een kantoor? In de media zijn bedrijven zoals Jet-Stream en Ksyos geportretteerd, omdat zij volledig afscheid nemen van het kantoor. Is dit een kleine groep verlichte geesten of het begin van een brede trend? Wij zijn ervan overtuigd dat het kantoor voor verreweg de meeste organisaties blijft, weliswaar in een andere rol.

5 redenen waarom het kantoor juist nu belangrijker wordt

1. De kantoorwerker wil het graag.

De voorkeur van twee derde van de kantoorwerkers om één of twee dagen thuis te werken betekent vanzelfsprekend ook dat ze graag drie of vier dagen wel naar kantoor willen gaan. Slechts 20 procent van de Nederlanders wil in het geheel niet terug naar kantoor. Voor de meesten is de ideale werksituatie dus een combinatie van thuis én kantoor.

2. Het leidt tot meer creativiteit.

De productiviteit bij volledig thuiswerken blijft voor de meesten op hetzelfde niveau: 78 procent van onze medewerkers is net zo productief of krijgt zelfs meer werk gedaan. Dit betekent dus ook dat 22 procent van de medewerkers thuis minder werk af krijgt. Het is met name de creativiteit die op de lange termijn wordt aangetast. Een virtuele ontmoeting is niet hetzelfde als fysieke aanwezigheid. Dit heeft een direct effect op samenwerking en op creativiteit. In levende lijve brainstormen werkt beter.

3. We missen het menselijk contact.

Van de thuiswerkers geeft 59 procent aan terug naar kantoor te willen, omdat ze de collega’s missen. Videobellen is efficiënt, maar niet hetzelfde als een fsyieke ontmoeting op de zaak. De sociale interactie en de spontane ontmoeting, zoals het ‘koffieautomaatgesprek’, worden gemist. Organisaties moeten het nieuwe optimum vinden tussen digitale en fysieke sociale interactie.

4. Het is belangrijk voor de bedrijfscultuur

In 2013 kondigde de toenmalige CEO van Yahoo aan dat volledig thuiswerken, zonder op kantoor te komen, werd afgeschaft. Dit werd in veel media vertaald naar ‘Yahoo schaft het thuiswerken af’. Dat was niet correct. Yahoo wilde hiermee de verbinding van werknemers met het bedrijf versterken. Onder het motto ‘We need to be one Yahoo’ stimuleerde het bedrijf fysieke aanwezigheid om een sterkere bedrijfscultuur te vormen. Het is moeilijk als bedrijf de band met de werknemers te behouden als er geen plek is waar zij regelmatig samenkomen.

5. We krijgen last van ‘FOMO’.

Net als in het sociale leven hebben velen in hun werk de ‘Fear Of Missing Out’: het gevoel dat je iets mist als je er niet bij bent. Dat krijg je al snel als je langere tijd thuiswerkt terwijl collega’s wel op kantoor zijn. Het kantoor is naast een werkplek ook een plek om te leren. Kennisdeling kan niet altijd op afspraak, dat gebeurt vaak spontaan. Dat is voor elke medewerker belangrijk, maar met name voor de jongere generaties.

Thuiswerken gaat het kantoor niet vervangen

Kortom, thuiswerken gaat het kantoor niet vervangen. Het kantoor wordt juist belangrijker door de functies waarin het verschilt van thuiswerken: het samenwerken en het samenzijn. Door meer thuis te werken worden de spaarzame samenkomsten op kantoor extra waardevol. Het kantoor moet daarop worden ingericht. Er moet veel plek zijn om te vergaderen, te brainstormen of simpelweg te kletsen. Plek om je te concentreren is er juist minder nodig. Dat kan thuis.

Nieuwe balans vinden

Elke organisatie moet de nieuwe balans tussen thuis- en kantoorwerken vinden. Een balans die aansluit bij de organisatie, de bedrijfscultuur en de bedrijfsprocessen. Dat moet nu topprioriteit zijn voor het management. Want het heeft impact op twee van de grootste kostenposten van veel kantoorhoudende organisaties: personeel en huisvesting.

Betrokkenheid en werkgeluk

Het is ook bepalend voor de binding met de organisatie, het werkplezier en de CO2-voetafdruk van een bedrijf. Allemaal vraagstukken die met een nieuw gebalanceerd werkplekkenbeleid kunnen worden gecombineerd. Een kans die je nu moet grijpen. Het vaststellen van de nieuwe balans tussen thuis- en kantoorwerken is dus de komende periode van groot belang.

Harold Coenders is Partner | Director Occupier Services bij Colliers.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid