Stelling
"Het kantoor van binnenkort is een ontmoetingsplek, geen werkplek."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Dit moet er nu maar eens echt van komen…
Langer werken

Dit moet er nu maar eens echt van komen…

groeien en ontwikkelen gaat zo

Wat ga je doen dit jaar? Een cursus, opleiding of training volgen. De balans tussen werk en privé nu eens echt verbeteren. En gezonder leven terwijl je aan het werk bent. Dat is met 40, 25 en 20 procent de top-3 van goede voornemens bij werkend Nederland. Zo blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.

Een cursus, training of opleiding volgen? Dat roepen veel collega’s elk jaar (u niet natuurlijk). Maar dit jaar is het menens, zegt 8 van elke tien ondervraagden. Meer dan een kwart kiest voor een opleiding via het werk. Ruim een tiende wil in extra kennis en vaardigheden investeren buiten het werk om. Mannen en vrouwen zijn beiden even enthousiast om serieus te worden met hun persoonlijke ontwikkeling. Dan weet je dat, voor het eind van dit jaar…

Veel gezonde werk-wensen

BeFrank bracht in kaart hoe werkend Nederland zijn carrière in 2020 ziet. Gezonder leven op het werk wil 20 procent, en minder overwerken staat bij 14,7 procent hoog op het lijstje. Vaker leuke dingen doen met collega’s (14%) en een nieuwe baan vinden (8,3%) zijn ook opvallende wensen voor 2020. Deze twee vooral bij vrouwen. Was vorig jaar nog 11 procent van plan meerdere banen te combineren, voor 2020 is dat gezakt naar 5,4 procent. Verder wil 70 procent dat de arbeidsvoorwaarden worden afgestemd op de specifieke wensen van elke werknemer. En ruim driekwart van alle werknemers krijgt liever doorlopend feedback dan een of twee keer per jaar een functioneringsgesprek.

Thuiswerken

Een werkdag van 9 tot 5 vindt de helft van de ondervraagden niet meer van deze tijd. Ruim een derde werkte in 2019 deels thuis en wil dat ook in 2020 blijven doen. Bijna de helft denkt liever helemaal niet aan thuiswerk. De overige 15,8 procent werkt nog niet thuis, maar zou dat wel heel graag willen. Vooral ouders met tienerkinderen werken veel thuis, en willen dat dit jaar blijven doen. Dat is tweemaal zo veel als het aantal eenpersoonshuishoudens dat thuis werkt. Maar een op elke vijf alleenstaanden zou wel graag vaker willen thuiswerken. Bijna de helft van alle hoogopgeleiden werkt soms thuis, tegen 16,8 procent van de laagopgeleiden.

Fit je pensioen halen

Commercieel directeur Jan Hein Rhebergen van BeFrank is zeer positief over uw plannen voor dit jaar. “Dat ook dit jaar uit het onderzoek blijkt dat werknemers hun positie willen verstevigen met een cursus of training, is een goed teken. We worden steeds ouder en de AOW-leeftijd stijgt. Wij stimuleren mensen om fit met pensioen te gaan. ‘Een leven lang leren’ draagt daar aan bij”, stelt hij in het persbericht van BeFrank. “Flexibeler werken, aandacht voor gezondheid en voor elkaar en voor duurzaamheid komen steeds hoger op de agenda te staan. Ontwikkelingen die we alleen maar kunnen toejuichen en waarmee we het jaar 2020 met veel enthousiasme tegemoet treden.”

Hoe begin je?

Een goed voornemen maken is makkelijk. Eraan beginnen is al moeilijker. Het volhouden is veruit het lastigste. Maar je krijgt wat steun in de rug van de meeste werkgevers. Die vinden dat een groter deel van de loonruimte naar regelingen voor persoonlijke ontwikkeling moet. De budgetten blijven van de werknemer, ook als het (bedrijfs)economisch minder goed gaat, want het belang van scholing hangt niet af van de conjunctuur en is een medeverantwoordelijkheid van werknemers zelf. Het klinkt erg mooi, deze voornemens. Maar ze zijn al jaren te horen. Waarom komen ze dus zo traag en gebrekkig van de grond? Veel werknemers willen best wat doen aan scholing en ontwikkeling. Maar ze zijn nog te passief, vinden de werkgevers. Ze wachten meestal af tot de werkgever ‘iets’ aanbiedt.

Werknemers zien zelf de kansen

Werknemers weten zelf vaak vrij goed welke kanten ze zich op willen ontwikkelen. Ruim twee van elke drie ziet kansen voor zichzelf of voor het bedrijf die nu nog niet volledig worden benut. En probeert om hierin werkervaring op te doen, bleek uit de Randstad WerkMonitor. Bovendien zegt een even grote groep een goed beeld te hebben van de manier waarop het dagelijks werk in de toekomst gaat veranderen, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën. En aan het leerklimaat in het eigen bedrijf ligt het ook niet: de werkgever werkt ontwikkeling echt niet tegen, vinden twee van elke drie werknemers.

Zò komt het er wel van: 3 stokken achter de leerdeur

Blijft de vraag waarom die budgetten dan niet gretig uit de handen van de werkgever worden getrokken door leergierige werknemers. Er zijn verschillende redenen voor, die vaak ook nog per organisatie en werknemer verschillend zijn. We noemen er drie, die vaak een rol spelen.

1} Leerdoelen moeten ambitieus, maar haalbaar zijn.

Mensen blijven gemotiveerd voor persoonlijke ontwikkeling als ze zich na elke werkdag afvragen: Wat heb ik vandaag bereikt? Wat heb ik geleerd? Welke ontwikkeling heb ik doorgemaakt? Die knagende gevoelens ontstaan vaak pas als er een gezonde spanning bestaat tussen de organisatiedoelen en de resultaten die tot nu toe zijn behaald. Het idee moet zijn: we zijn er nog niet, maar we kunnen er wel komen.

2} Breng het snel in de praktijk.

Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Oefeningen of praktijksimulaties zijn ook goed, als ze maar realistisch zijn. Bijkomend voordeel: je ontdekt allerlei bijkomende voorwaarden en vereisten die je nodig hebt. Zo blijven medewerkers inzien dat persoonlijke ontwikkeling ook voor hen persoonlijk nut heeft.

3} Kies zelf de beste manier(en).

Medewerkers zijn meer dan ooit ‘eigen wijs’ als het gaat om leren en ontwikkelen. Als organisatie kan je daar het best mee omgaan door hun eigen wijsheid te helpen ontwikkelen en zoveel mogelijk diversiteit in werkvormen in te zetten in je ontwikkelprogramma’s. Als je mensen blijvend nieuw gedrag wilt aanleren, vraagt dat om specifiek daarop gerichte werkwijzen. Zoals mensen het verschil tussen de bestaande situatie en de nieuwe laten ervaren. Dat kan met video’s, maar ook met snuffelstages, bedrijfsbezoeken en on the job training met een ervaren medewerker ernaast.

Nog meer eerste hulp bij goede voornemens!

Wie zijn of haar persoonlijke ontwikkeling (nog) structureler wil aanpakken, kan baat hebben bij dit 7-stappenplan. Hiermee maak je een goed doortimmerd ontwikkelplan, en je krijgt het goedgekeurd, waardoor je jaren vooruit kunt met je hoogstpersoonlijke ontwikkeling.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid