Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
18
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Dit zouden wij doen, maar …
Anders werken

Dit zouden wij doen, maar …

Wist u dat? Voor elk rationeel besluit nemen we er 250.000 op de automatische piloot. Tegen zoveel verschil is geen informatie opgewassen, hoe duidelijk en afgewogen ook. Wie mensen wil overhalen om een bepaalde keuze te maken, zal dus met meer moeten komen dan rationele argumenten. Wijs de gewenste kant op, maar laat andere keuzes wel bestaan. Zo kom je uit bij nudging, een begrip dat snel populair wordt. Maar hoe werkt dat precies?

Het klassieke voorbeeld van nudging is een streep of reeks pijlen op de vloer van de ingang naar de trap in plaats van naar de lift. Wie op zijn werk binnenkomt, heeft haast en gaat daarom niet eerst uitgebreid nadenken over het waarom van die pijlen. Hij volgt ze gewoon, en doet dan precies wat zijn werkgever wil: met de trap naar zijn werkplek.

Doen wat je meestal doet

Volgens gedragspsycholoog Joost Baalbergen, werkzaam bij Tabula Rasa is nudging in dit soort situaties dan ook het meest kansrijk. “Wanneer mensen te weinig informatie hebben om een bewuste, rationele afweging te maken of als het niet heel erg veel uitmaakt wat je kiest, of je bent moe of met andere besluiten bezig. Dan ben je geneigd om de automatische piloot te gebruiken. Je maakt dan gebruik van mentale shortcuts, bijvoorbeeld door te doen wat je meestal doet in soortgelijke situaties, of wat andere mensen om je heen doen.

Waarom luisteren we niet naar goede raad, maar volgen we wel het goede voorbeeld als dat door veel anderen wordt gegeven?

“Mensen zijn van nature lui, we moeten elke dag duizenden beslissingen nemen en we hebben gewoon niet voldoende hersencapaciteit om alles rationeel af te wegen. Bovendien hoeft dat vaak ook niet, het maakt niet zoveel uit of je een kop thee of een glas water drinkt. Bij een nudge pas je de omgeving zodanig aan dat mensen de goede kant op gaan, je pakt geen keuzes af maar past de omgeving aan zodat mensen on(der)bewust de kant op gaan die de organisatie gewenst lijkt. Maar alle andere opties blijven bestaan en mensen kunnen die ook kiezen.”

Wat gebeurt er als je helemaal niet ‘nudged’?

“Als je niet ‘nudged’ maken mensen hun keuze nog steeds in een bepaalde omgeving. En als ze die keuze op de automatische piloot maken, dan zal die ook door de omgeving worden beïnvloed. Alleen stuurt die keuze in dat geval niet in een gewenste richting. Organisaties doen er goed aan erop te letten steeds de meest gewenste keuzes voorop zetten. Zo zag je bij studiefinanciering lange tijd het maximale leenbedrag vooringevuld op het formulier staan. Toen ze die standaardkeuze veranderden in ‘niets lenen’ daalde het aantal studenten dat het maximale bedrag leende met ongeveer de helft. Veel mensen kiezen uit onzekerheid of onbekendheid voor de optie die is aangegeven. Ze denken dan al snel dat het wel goed zal zijn.”

Verder komen met nudging?

Maar hoe komt een organisatie erachter wat de beste of meest gewenste optie is in bepaalde situaties? Kan je in elke situatie werken met nudging of zijn er onderwerpen waarbij een rationele overweging echt beter is? En hoe geef je als organisatie die meest gewenste of waarschijnlijke keuze duidelijk aan zonder mensen te dwingen om dat te kiezen? U kunt het zelf vragen aan Joost Baalbergen, tijdens de workshop ‘Nudging: Casuïstiek omgeving en gedrag’ op het congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 15 juni aanstaande. Breng uw eigen, specifieke situatie in waarbij medewerkers teveel op hun handjes blijven zitten en kijk of u met de tips van Joost de zaak wel in beweging krijgt. Lees het volledige programma en schrijf u inPrint Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid